Tarihe değil otoparka ihtiyaç var!

Güncelleme Tarihi:

Tarihe değil otoparka ihtiyaç var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir yıl önce Galata Şenliği öncesinde Hürriyet İstanbul’da sevindirici bir haber vermiştik: ‘‘Galata’da ilk arkeolojik kazıya başlandı’’.

İstanbul’un fethinden sonra yaptırılan yaklaşık 500 yaşındaki Bereketzade Camisi'nin tekrar gün yüzüne çıkartılmasını amaçlayan kazı sadece değerli tarihi bir yapıyı tekrar ortaya çıkarmanın ötesinde, cami öncesi arkeolojik değerin ortaya çıkarılması açısından da son derece önemliydi. Daha sonra kazıda ulaşılan noktaları da zaman zaman gazetemizde duyurduk. Ama bundan on gün önce kazı yerine tekrar uğradığımızda yepyeni bir gelişmeyle karşılaştık. Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla yürütülen kazının yerinde yeller esiyordu. Kazı sırasında açılan kanallar parke taşlarıyla doldurularak, kazı alanı iş makineleriyle düzeltilmişti. Ve Bereketzade Camisi'nin temelleri üzerine arabalar park edilmişti.

Vakıf arazisi

1950’lerde yapılan istimlak çalışmaları sırasında Beyoğlu Hastanesi’nin tam karşısındaki Bereketzade Camisi'nin arazisi iki parsele ayrılarak bir bölümü Vakıflar’a bir bölümü de Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş. Geçtiğimiz yıla kadar belediyenin hiçbir faaliyet için kullanmadığı alan otopark olarak kullanılmaktaydı. Daha çok Beyoğlu Hastanesi personelinin otopark olarak kullandığı arsa üzerinde böyle bir çalışmanın başlaması bir taraftan alkışlanırken bir taraftan da yoğun eleştirilere neden olmuştu. Ancak kazı çalışmasının başlamasından sonra sadece Vakıf arazisi otopark olarak kullanılmaya devam edildi.

Kimse kazı yapmadı

Konuyla ilgili olarak bilgi almaya gittiğimizde ise Vakıf arazisini otopark olarak kullanan görevliler 'Kazı alanında kimsenin böyle bir şey yapmadığını sadece iş makinelerinin çöpleri aldıklarını,' söylediler. Ancak ortada olan kazı alanından çöplerin toplanması bir yana, açılan tüm kanalların parke taşlarıyla doldurulduğu.

Böylece bir yıl önce 'tarihe gösterilen saygı'nın ifadesi olarak size duyurduğumuz haberde yine başa dönülmüş oldu. Galata’da Beyoğlu Hastanesi’nin karşısında İstanbul’un fethinden sonra ve bundan 500 yıl önce yaptırılan ilk cami olan Bereketzade Camisi ilgi bekliyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!