Tarih’e dostluk nesteri

Güncelleme Tarihi:

Tarih’e dostluk nesteri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları'nın mirası üzerine kurulan Güneydoğu Avrupa'daki ülkelerin tarih kitapları, akademisyenler ve tarihçiler tarafından masaya yatırıldı.

Ders kitaplarında düşmanlık aşılayan ifadeler tek tek belirleniyor. Sonuçlar, Avrupa Konseyi ve ilgili hükemetlere verilerek, gerekli ayıklamanın yapılması istenecek.

SABANCI Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen 'Ortak Tarih' konulu atölye çalışmasında, Balkan ülkelerinin tarih kitapları sorgulandı. Üç gün süren çalışmada, başta Türk ve Yunan olmak üzere Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki ders kitaplarında yer alan olumsuz sıfat ve düşmanca terimlerin arındırılması hedeflendi.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve toplantıyı düzenleyen Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi ve Barışma Merkezi (CDRSEE)'nin Ders Kitapları Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Berktay, ‘‘Bu çalışma sadece tarama, tespit ve eleştiri toplantısıdır. Yeni tarih anlayışı konusunda öneri getirip, kamuoyu oluşturmaya çalışacağız. Tarih kitaplarını değiştirme gücümüz yok. Sadece konuyu Avrupa Konseyi'ne ve ilgili ülkelerin hükümetlerine götürüp, çözüm arayacağız’’ dedi.

Sabancı Üniversitesi'nin Karaköy'deki İletişim Merkezi'nde 'Balkan İmparatorlukları: Ortak Miras, Farklı Mirasçılar' başlıklı atölye, bugüne kadar yapılan çalışmaların beşincisi oldu.

2 BİNLİ YILLARIN EĞİTİM POLİTİKASI

CDRSEE Ders Kitapları Kurulu Başkanı, Yunan Christina Koulouri, önümüzdeki aylarda Slovenya ve Yugoslavya'da ders kitapları ve din eğitimi ile ilgili yapılacak iki toplantının ardından, gelecek yıl sadece tarih öğretmenlerinin eğitimi amacıyla 7 seminer verileceğini söyledi. Koulouri, ‘‘2 bin yılı sonunda tarih öğretimine nasıl değişiklik getirebiliriz konusunda kafa yoracağız. Saptadığımız durum tespitlerini şimdilik açıklamayacağız. 2001 yılının sonunda Avrupa Konseyi ve ilgili hükümetlere sunacağız’’ dedi.

DERS KİTAPLARI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

Atölye çalışmalarında Akademik Kurul, üniversite düzeyinde bilimsel tarihçiliğin gelişimine katkıda bulunmayı, Ders Kitapları Kurulu ise, bütün çağdaş, öncü gelişmeleri ilk ve orta öğrenime yansıtmayı hedefliyor. Halil Berktay, ‘‘Ders kitaplarında bulunan karşı olumsuz sıfat ve düşmanca terimlerin arındırılmasını istiyoruz. Mevcut ders kitaplarının öncelikle 'hassas' ya da 'çatışmalı' konular açısından gözden geçirilecek. Oluşturulacak dosyalar bütün Balkan dillerine tercüme edilecek’’ dedi.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu da, çalışmanın izole edilen, diğerini yok sayan münferit tarih anlayışını silip, kapsamlı hümanist değerlerin olacağı bir anlayışın yaygınlaşması için yararlı olduğunu söyledi.

CDRSEE Kurucusu, Yunan Costa Carras ise ‘‘Balkan ülkeleri insanları olarak dışarıda 'kötü, yaramaz' olduğumuz söylenir. Kusurlu toplumuz, mükemmel değiliz. Ama iyi yanlarımız potansiyeline dayanarak, birşeyler yapmak istiyoruz. İşimiz çok zor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!