Tanık yarbayı ağlatan duruşma

Güncelleme Tarihi:

Tanık yarbayı ağlatan duruşma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2005 01:56

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral İlhami Erdil’in, 18.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, tanık olarak dinlenen İstanbul Tersanesi Satın Alma Komisyonu’nun eski üyesi Yarbay Ahmet Dursun, gözyaşlarını tutamadı.

Erdil’in, baskı yapmakla suçlandığı boya ihalesinde Satınalma Komisyonu üyesi olduğuna dikkat çeken Dursun, komutana haksızlık yapıldığını öne sürerek, ‘Bu ihale ile ilgili hiçbir komutanım bana baskı yapmadı, prosedürler uygulandı’ dedi.

Duygulanan ve heyecanlanan Dursun, ağlamaklı bir ses tonuyla, ‘Deniz Kuvvetleri’ne komuta etmiş bir kişinin bu durumda olmasına üzüldüm. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın modernize edilmesinden başka amacımız olmamıştır’ diye konuştu. Bunun üzerine Duruşma Hákimi Kıdemli Albay Turgay Çağlar, ‘Heyecanlanacak bir şey yok. Görevimiz iddialarla ilgili yargılama yapıp Türk milleti adına karar vermek. Sakin olunuz’ dedi.

İFADELER ÇELİŞTİ

Dursun,
bu ifadesi ile Erdil’in, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda Tuğamiral Metin Poyrazlar’ı arayarak, kızının arkadaşı sanık Şirin Melek Özden’den bahsedip, ‘Size göndereceğim, teklifini değerlendirin’ dediğini komisyon üyelerine aktardığını anlatan öteki tanık Yasemin Orçun’un ifadesi ile çelişti. Dursun, kendisinin Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne ifadeye çağrıldıktan sonra Orçun’u telefonla arayarak, 4 yıl önceki boya ihalesiyle ilgili bilgilerini tazelemeye çalıştığını, Orçun’un kendisine, ‘Komutan’ın telefon ettiğini size iletmiştim’ dediğini, ancak kendisinin böyle bir şeyi anımsamadığını söyledi.

HARCAMALAR NORMAL

Erdil
’in emir astsubayı Selami Şenoğlu, davaya konu edilen cep telefonu hattını genellikle Erdil’in emir subay yardımcısı Yüzbaşı Yalçın Kayatunç’un kullandığını kaydederek, faturalar konusunda da üstlerine gerekli bilgileri verdiğini anlattı. Şenoğlu, Konut’taki ağırlamaların çok üst düzey kişilere yapıldığı için harcamaların normal olduğunu da söyledi.

HANIMEFENDİ İSTERDİ

Diğer emir astsubayı kıdemli Başçavuş Hasan Basri Abidin de ‘Resmi bir alışveriş yapacaksa komutanın eşi beğenir Hayrettin Albay alırdı’ dedi. Abidin, Erdil’in avukatının sorusu üzerine, şunları söyledi: ‘Erdil, Alışveriş merkezlerindeki alışverişlerin tutarını kendisi öderdi. Bazen de gıda ile ilgili benden talepleri olurdu. Harcamaları, Erdil’in maaşının bir bölümüyle 50-100 milyon gibi yapardık, fazla gelirse kendisi bize öderdi.’

EMİR SUBAYI: BİLGİM YOK

Erdil
’in emir subayı emekli albay Tayfun Aksoy, Erdil’e tahsisli cep telefonunun emir subay yardımcısı Kayatunç tarafından kullanılması ve yüksek fatura gelmesi iddiasıyla ilgili olarak, ‘İlgisi ve bilgisi’ olmadığını söyledi. Kayatunç’un, ailesi İstanbul’da yaşadığı için hafta sonlarını burada geçirdiğini kaydeden Aksoy, Erdil’in kızının işleri için de zaman zaman İstanbul’a gittiğini, ancak bu özel işlerin ne olduğunu bilmediğini söyledi.

GIYABİ TUTUKLAMANIN KALKMASINA RET

Şirin Melek Özden’
in avukatı gıyabi tutukluluk halinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Orgeneral İsmail Koçman ve üye Korgeneral Erdoğan Karakuş’un karşı oylarıyla reddedildi. Duruşma ertelendi.

Akredite olmayan basına da izin

DÜNKÜ duruşmayı Genelkurmay Başkanlığı nezdinde akredite olmayan basın kuruluşlarının temsilcileri de ilk kez izledi. Mahkemenin yargılamanın aleni yapılması kararı üzerine, Dünden Bugüne Tercüman’ın yazarı Nazlı Ilıcak ile Yeni Şafak ve Vakit gazeteleri ile Kanal 7 televizyonunun muhabirleri de duruşmayı izlediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!