Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı

Güncelleme Tarihi:

Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 07:00

İsrail, 7 Ekim’deki Hamas’ın baskını üzerine Gazze’ye yönelik başlattığı saldırıda şimdiye kadar 12 bin tondan fazla patlayıcı kullandı. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya attığı atom bombasına denk gelen bu patlayıcılar, çoğu çocuk binlerce can alırken şehirde taş üstünde taş bırakmadı...

Haberin Devamı

Gazze’deki hükümetin medya ofisi, 7 Ekim’den bu yana bölgenin 12 bin ton patlayıcı ile vurulduğunu açıkladı. Açıklamada, bahsi geçen patlayıcıların toplam gücünün 2’nci Dünya Savaşı’nın son aşamasında ABD tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombasına eşdeğer olduğu vurgulandı.

BİNALARIN YARISI YIKILDI

Gazze’deki konutların yarısına denk gelen 183 binden fazla evin zarar gördüğü belirtilen açıklamada, kilometrekareye 33 ton bomba düştüğü aktarıldı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 546’ya yükseldiğini, 17 bin 439 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı

Haberin Devamı

1.4 MİLYON KİŞİ EVİNDEN OLDU

Bölgede yaşayan 2.2 milyon nüfusun 1.4 milyonu İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) açıklamasına göre, acil sığınma alanı olarak kullanılan ve çoğu okul binası olan yaklaşık 150 kampa, 590 binden fazla kişi sığındı. Açıklamada, bu yerlerde kapasitenin iki katı kadar nüfusun yaşamaya çalıştığı belirtildi. BM, İsrail’in yakıt girişine izin vermemesi nedeniyle kamplardaki hizmetlerinin durmak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu. 

Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı

ATOM BOMBASI GÜCÜNDE

İkinci Dünya Savaşı’nın son döneminde, 6 Ağustos 1945 tarihinde, ABD dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası olan “Little Boy”u Japonya’nın Hiroşima şehrine atmıştı. “Little Boy” adlı nükleer bomba, 18 kiloton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya, 9 Ağustos tarihinde yine ABD tarafından Japonya’nın Nagasaki şehrine atılan “Fat Man” adlı atom bombası ise 22 kiloton TNT patlayıcıya eşdeğer güçteydi. Bombalar Hiroşima’da 145 bin, Nagazaki’de ise 45 bin kişinin ölümüne ve on binlerce kişinin de sakat kalmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı

YAKIT VE ELEKTRİK GELMEZSE BEBEKLER 5 DAKİKADA ÖLEBİLİR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından, Gazze’nin yakıtının dün itibarıyla tükeneceği ve hiçbir yardım faaliyetine devam edemeyecekleri uyarısı yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşre el-Kudra, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, hastanelerde ölüm riskiyle karşı karşıya olan 7 bin hasta ve yaralı Filistinli’nin olduğunu söyledi.

SONUMUZ FELAKET

Gazze’deki hastanelerin yerinden edilenler için sığınaklara dönüştüğünü belirten Kudra, sağlık görevlileri ve yetkililerin derhal ve acil olarak tıbbi yardım ve yakıt girişinin yapılmasını talep ettiklerini vurguladı. Şifa Hastanesi’ndeki doktorlar ise elektrik kesilirse 130 prematüre bebeğin 5 dakika içinde ölebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

UNICEF: VİCDAN LEKESİ

BM Çocuk Fonu UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, İsrail’in saldırılarında en az 2.360 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. “Gazze Şeridi’ndeki durum kolektif vicdanımızda giderek büyüyen bir leke oluşturuyor” diyen Khodr, “Çocukların ölüm ve yaralanma oranı tek kelimeyle sarsıcı” ifadesini kullandı.

Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı

CANLI YAYINDAYKEN EŞİ VE ÇOCUKLARI ÖLDÜ

İsrail’in Gazze’ye dün düzenlediği saldırıda, Al-Jazeera televizyonunun muhabiri Vail el-Dahduh’un eşi, oğlu ve kızı da dahil olmak üzere ailesinden çok sayıda kişi öldü. Meslektaşları, Vali el-Dahduh’un, ailesinin İsrail ordusunun düzenlediği saldırıda öldükleri haberini canlı yayında aldığını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!