Taliban Kabil'i vurdu

Güncelleme Tarihi:

Taliban Kabili vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2012 12:52

Afganistan'ın başkenti Kabil'de kente sızan intihar komandoları ve Taliban militanları büyük bir saldırı başlattı. Saldırıda, parlamento binası, NATO karargahı, yabancı ülke temsilcilikleri hedef alındı. AP Türk askerinin bulunduğu üsse havan topu atıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Saldırıları Taliban örgütü üstlendi. Örgütün sözcüsü Zabiullah Mücahid, AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, saldırılara silahlı intihar komandolarının katıldığını söyledi. Mücahid, bu saldırıyla Kabil hükümetine ve onun batılı destekçilerine çok açık bir mesaj verdiklerini söyledi.

Celalabad, Logar ve Gardez'de meydana gelen saldırıları da üstlenen Mücahid, eylem planının uzun zamandır yapıldığını ve bunun ilkbahar saldırılarının bir başlangıcı olduğunu söyledi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Sedik Sedikki de Reuters'e açıklamalarda bulunarak, ilk soruşturmada saldırıya Hakkani Ağı'nın da katıldığını gösteren bazı bulgulara ulaştıklarını söyledi.

Seddiki ellerinde kesin bir kanıt olmadığını da sözlerine ekledi.

KABİL'DEKİ ÇATIŞMADAN KARELER / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

AP: TÜRK ASKERLERİNİN OLDUĞU ÜSSE SALDIRILDI

Öte yandan Associated Press, militanların Kabil yakınlarında, Türk askerlerinin de konuşlandığı bir üsse havan saldırısı düzenlediğini iddia etti.

AP bölgedeki muhabirine dayandırdığı haberinde, Türk ve Yunan askerlerinin militanlara ağır makineli tüfeklerle karşılık verdiğini duyurdu.

NATO ise bir açıklama yayınlayarak, ülkede meydana gelen saldırılarda asker kaybı yaşanmadığını duyurdu. İran Devlet Televizyonu Press TV ise bugünkü çatışmalarda en az bir ABD askerinin öldüğünü iddia etti.

Kabil'de çatışmalar yer yer devam ediyor ancak Afganistan İçişleri Bakanlığı Logar, Celalabad ve Gardez'de çatışmaların durduğunu açıkladı.

İLK SALDIRI PARLAMENTOYA

Mİlitanların bugünkü saldırısının ilk hedefi parlamento binası oldu.

Polis ve parlamento sözcüsü, parlamentoya girmek isteyen saldırganların güvenlik güçlerince püskürtüldüğünü, bu kişilerin yakınlardaki bir binada mevzilenip buradan ateş açtıklarını belirtti. Görgü tanıkları ise bazısı patlayıcı yelek giymiş saldırganların yeni inşa edilmiş, ancak bir kısmı yanmış bir oteli ele geçirdiğini söyledi.

Binaya yapılan saldırının püskürtülmesinin ardından, civardaki binalardan parlamento binası ateş altına alındı. Bazı milletvekillerinin ve korumalarının çatıya çıkarak, ateşe karşılık verdiği gözlemlendi. Saldırı esnasında binada oturum olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sarayının yakınındaki bir bina da Taliban tarafından ele geçirildi. Taliban'ın bu hamlesinin ardından Karzai'nin saraydan, güvenli bir bölgeye götürüldüğü açıklandı.

Afganistan Ulusal Güvenlik İdaresi'nden bir yetkili de saldırının, Karzai'nin iki yardımcısından biri olan Muhammed Kerim Halili'yi hedef aldığını açıkladı.

ELÇİLİKLER HEDEFTE

Afganistan'da NATO üssünün ve büyükelçiliklerin bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde 7 patlama meydana geldi.

Saldırılarda, ABD, İngiliz, Rus ve Alman elçiliklerinin hedef alındığı bildirildi. Japon Kyodo Haber Ajansı, Afganistan'daki elçilik binasına üç roketin isabet ettiğini ancak elçilik çalışanlarının saldırıdan yara almadan kurtulduğu söyledi.

Haberin Devamı

ABD elçiliği kapanırken, saldırıya maruz kalan Almanya ve Rus elçiliklerinin binalarında hasar oluştu.

İngiliz elçiliğine ait rezidansa da roketli saldırı düzenlendi.

Elçilikler, çalışanlarının güvende ve sağlık durumlarının iyi olduğunu duyurdu.

TÜRK ELÇİLİĞİ SALDIRILARDAN ETKİLENMEDİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Abölgesindeki saldırılara ilişkin Türk Büyükelçiliği'nde herhangi bir zayiat bulunmuyor. Büyükelçilik yetkililerinin teyakkuz halinde ve görevinin başında olduğu belirtildi.

Bir büyükelçilik çalışanı da saldırıların büyükelçilik yerleşkesinin uzağında gerçekleştiğini söyledi.

CELALABAD'DA HEDEF NATO ÜSSÜ

Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentinde bulunan ve NATO'nun önemli bir üssü olan havaalanında düzenlenen intihar saldırısında çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Havaalanı polisi şefi, havaalanı girişinde dört intihar saldırganının patlayıcılarıyla gözaltına alındığını, bu sırada iki bombacının üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğer iki saldırganın yaralandığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Taliban militanlarının ülkenin doğu kesimindeki Gardez'de polis eğitim kampına saldırdığını, saldırıda yaralananların olduğunu belirtti.

Ayrıca Logar eyaletinde de Afgan istihbaratı tarafından kullanılan bir binaya ateş açıldığı duyruldu.

Kabil hastanesinden bir yetkili, en az beş kişinin yaralandığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı ise iki intihar komandosunun öldürüldüğünü açıkladı.

NATO üssü ve ABD elçiliğini hedef alan roketli saldırıda ise, 11'i sivil 5'i polis 16 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Kunduz eyaletinde 15 intihar komandosunun gözaltına alındığı ileri sürülürken, Afganistan güvenlik kuvvetleri çatışmalarda 19 militanın öldürüldüğü duyurdu.

Haberin Devamı

Afganistan güçlerinin kaybına dair net bir bilgi yok.

"ÇEKİLME ZORA GİRDİ"

Kabil'deki çatışmaların 2014'teki çekilmeyi zora soktuğu sokacağı düşünülüyor. AFP'ye konuşan bir NATO yetkilisi, bu kararın sorgulanacağını söyledi.

ABD Afganistan Büyükelçisi Ryan Crocker ise Afgan güçlerinin, saldırılara yanıt verme gücünün ilerlemenin açık bir işareti olduğunu belirtti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!