Taliban’a dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Taliban’a dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2005 00:00

Kılık kıyafeti hangi ulemaya soracağız? İçine çekersen, Taliban’a dönüyorsun. Taliban da Müslüman olduğunu söylüyor. Boşanma davalarında, miras paylaşımında, hırsızlık yapıldığında da din ulemasına mı sorulacak? Bu yolun sonu var mı?

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün tek aday olarak girdiği CHP kurultayındaki konuşmasında hükümete yönelik eleştirilere ağırlık verdi. Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘Kılık kıyafeti de hangi ulemaya soracağız? İçine çekersen, Taliban’a dönüyorsun. Taliban da Müslüman olduğunu söylüyor. Taliban Müslümanlığı mı istiyorsun?’ diye seslendi. CHP Lideri Baykal, 2 saat 40 dakika süren kurultay konuşmasında sanatçı Bülent Ersoy’un kendisiyle ilgili suçlamalarını ima ederek, Erdoğan’a, ‘Ben 30 yıl önce yaptığım iddia edilen görüşmeyi yapmadığımı biliyorum da sen bir yıl önce yaptığın söylenen Ofer ile görüşmeyi niye yapmadım diye kapatıyorsun?’ diye sordu. Başbakan’ın ‘Sermaye ırkçılığı yapıyorlar’ sözlerine de ‘Irkçılık lafını ağzına aldıktan sonra Başbakan ağzını yıkasın, dişlerini fırçalasın’ yanıtını veren Baykal, konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

MEVZİ ÇABASI

Cumhuriyet anlayışına karşı, ideolojik arayışta mevzilenme çabaları var. Türban konusunda ulemaya danışılmasını öneriyor Başbakan. Boşanma davalarında, miras paylaşımında, hırsızlık yapıldığında da din ulemasına mı sorulacak? Bu yolun sonu var mı?

ULEMA KİM?

Türkiye’de kime soracağız? Başbakan’a mı, Beyaz Hoca’ya mı, Diyanet İşleri Başkanı’na mı? İslamiyet’te ulema diye bir sınıf var mı? Bizde Allah ile kul arasına hiçbir otoriteye yer yoktur. Aracıya gerek yoktur.

ÇEKİL ARADAN

Tayyip Erdoğan, sen ne arıyorsun orada, çekil aradan, çık. Siyasetçi siyasetçiliğini yapacak, Allah’ın işine karışmayacak. Sen siyasetçi olarak, işini doğru dürüst yapamıyorsun. Yolsuzluklar ortada, verdiğin sözleri tutamadın. Önce kendi hesabını ver, Allah’ın karşısına vicdan huzuruyla çık bakalım, göz yumduğun yolsuzlukların hesabını ver.

TERÖR DEĞİŞTİ

Terör nitelik değiştirmeye başladı. Terör artık güvenlik güçlerinin teröristle çatışması noktasından çıkmış, Türkiye’nin değişik coğrafyalarında devlet gücünün etkisiz kılınması, Türkiye’nin demiryollarına, karayollarına terör örgütünün el koymaya başlaması şeklinde bir nitelik kazanmıştır.

SİYASİ PROJE

Terörün arkasında siyasi proje var, siyaset için terör yapılıyor. Bu konuda iki proje var. Birincisi, Türkiye’nin Cumhuriyet düzenini değiştirmeyi, laik demokratik cumhuriyet olmaktan çıkarmayı, cumhuriyetten intikam ve rövanş almayı hedefliyor. Bunun adı ‘Hizbullah ve El Kaide’ terörü. Ama Başbakan bunun adını bile söyleyemiyor.

PARÇALATMAYACAĞIZ

Irak tesadüfen mi parçalanıyor? Birileri bile bile parçalıyorlar. Türkiye’yi parçalattırmayacağız. Türkiye’nin parçalanmayacağının güvencesi bu alkışlarınız, bu inancınızdır. Bu tuzağa düşmeyelim. Bu tuzağa düşmek için bahane, gerekçe bulunabilir. Haksızlık, yanlışlık vardır. Bunların hepsi olabilir ama sakın ha bu tuzağa düşmeyelim.

PKK AYRI, HALK AYRI

PKK ayrı, Güneydoğu Anadolu’da yaşayan milyonlarca vatandaşımız ayrı. Onlar bizim vatandaşımız, ne söyleseler yeridir, ne şikayeti yapsalar yeridir. Ama onların sorunlarını ve sıkıntılarını fırsat bilerek, dışarıdan içerden destekler ayarlayarak Türkiye’yi bölmeyi amaçlayan bir mücadeleyi götürenlerin karşısında ciddi olmak lazımdır.

Tek aday olarak yeniden

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 31’inci kurultayda tek aday olarak yeniden seçildi. 1223 oyun kullanıldığı seçimde Baykal’a 1162 oy çıkarken, 65 oy geçersiz sayıldı. Bir teşekkür konuşması yapan Baykal, delegelere ‘Siz bana ‘Arkanızdayız, devam et, yürü’ dediniz. Ben böyle anlıyorum’ dedi. Muhaliflerin parti tüzüğünün 14 maddesinin değiştirilmesi için verdiği önerge reddedilirken, yönetimin 18 maddelik tüzük değişikliği ise kabul edildi. Muhaliflerin, yönetime yaptıkları 348 imzalı önergenin işleme konulmaması, partinin Anayasa Mahkemesi’den ‘Tüzük kurultayını toplama’ uyarısı almasına neden olmuştu. Değişiklerle de, disiplin suçları ağırlaştırıldı.

CHP’siz karar alınamaz

Kurultay konuşmasının ardından CHP Lideri Deniz Baykal’a farklı yörelerin folklorik kıyafetlerini giymiş 7 genç çiçek verdi. Baykal, yeniden seçilmesinden sonra yaptığı konuşmada şöyle dedi: ‘Türkiye’de temel bir gerçek var, bu gerçeği tekrar ortaya koymayı başardık. CHP’nin anlayışı, kabulü ve desteği olmadan Türkiye’nin geleceğini bağlayacak hiçbir kararı kimsenin alması mümkün değildir. Bu gerçek ortaya çıkmıştır.’

Mesaj pankarttan

CHP’nin 31. Olağan Kurultayı Ankara Atatürk Spor Salonu’nda başladı. Salona değişik pankartlar asıldı. Bunlardan en ilginci ise CHP İzmir İl Gençlik Kolları imzasını taşıyan pankarttı. Pankartta, Deniz Baykal ve idam edilen gençlik lideri Deniz Gezmiş’in fotoğrafları ve ‘Denizlere ağlamayın! Denizleri anlayın’ yazısı dikkat çekti.

İlk alkışlar Attila Ilhan’a

BAYKAL’ın konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Ardından banttan İstiklal Marşı yayını başladı fakat marş ikinci kıtadan itibaren salona verildi. Baykal, ‘Olmadı, tekrar söyleyeceğiz. (Korkma sönmez) diye başlayacağız’ uyarısında bulundu. Bunun üzerinde marş ikinci kez okundu.

BİRBİRİMİZE MECBURUZ

İstiklal Marşı’nın ardından divan oluştu. Divan başkanlığına delegelerin oy çokluğuyla Ankara İl Başkanı avukat Hakkı Süha Okay seçildi. Divan oluşumu sonrasında Baykal, kurultay konuşmasına başladı. Baykal’ın kurultay konuşmasına ilk coşkulu tepki Attila İlhan’ın, ‘Ben Sana Mecburum Bilemezsin’ şiirine yaptığı gönderme ile geldi. Baykal, ‘Attila İlhan sevgilisine (Ben sana mecburum) diyerek sesleniyordu. Onu da anarak diyorum ki; biz birbirimize mecburuz, Türkiye’yi parçalatmıyoruz’ dedi.

Kalpakları taktılar

CHP Kurultayı’nda dün renkli görüntüler oluştu. Özellikli CHP’li gençler Kuvayı Milliye’nin simgesi olan kalpaklar takarak ellerinde CHP bayraklarıyla liderlerini desteklediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!