Taksi çağırmak daha cazip oldu

Güncelleme Tarihi:

Taksi çağırmak daha cazip oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 10:59

Akaryakıta gelen zamlar, vergilerin yüksekliği ve park sorunu gibi etkenler yüzünden taksi çağırmak, özel otomobil kullanmaktan daha karlı hale geldi.

Son yıllarda yatırım aracı olmaktan çıkan otomobil, eskiye oranla daha az tercih edilirken, ikinci el otomobil sektörü bu yüzden durgunluğu bir türlü aşamıyor.

Eskisi gibi yıllar geçtikçe prim yapmak yerine değer kaybeden, sahibine zarar ettiren otomobil, aslında günlük kullanımda da cazip görünmüyor. Özellikle, benzinin son 1 yılda gördüğü yüzde 15'i aşan artışla 3,4 YTL'ye ulaşması, motorinin yüzde 30'un üzerindeki artışla 3 YTL'yi geçmesi, vergilerin yüksekliği ve park sorunu gibi etkenler yüzünden otomobil, sahibinin sırtında “kambur” haline geldi.

HESAPLARLA TAKSİ VE OTOMOBİL

Yeni bir otomobilin satın alınması göz önünde bulundurulduğunda kişi, ortalama 25 bin YTL'yi gözden çıkarmak zorunda. Otomobilin yıpranması hesaba katılarak 5 yıl sonra değiştirileceği ve sıfır kilometre araç için ödenecek fark düşünüldüğünde araç sahibi, otomobilinden yılda yaklaşık 4 bin YTL kaybediyor.

Bu, günde yaklaşık 11 YTL'nin bir kenara konulması anlamına geliyor. 1-3 yaş arası otomobil (silindir hacmi 1301-1600 cm3) için 2008 yılında 561 YTL vergi ödenmesi gerekiyor.

Aynı araç için muayene ücreti olarak 110 YTL, trafik sigortasına ise yeni alınan araçlar için Konya'da 140 YTL civarı ödeme yapmak gerekiyor. Egzoz pulu için yaklaşık 20 YTL, yaz ve kış olmak üzere yıllık bakım için yaklaşık 600 YTL'nin de hesaba katılması gerekiyor.

Benzinli aracın, şehir içinde günlük 10 kilometre yol yaparak 3 YTL yaktığı, günlük park ücreti olarak ortalama 3 YTL ödendiği ve ayda 3 kez yıkanarak günde 1 YTL yıkamaya ücret verildiği göz önünde bulundurulduğunda, yeni bir otomobilin günlük maliyeti toplam 22 YTL'ye ulaşıyor.

Yeni vergiler yasasının çıkması ve belediyelere araç başına vergi ödenmesi durumunda günlük maliyet yükselecek.
Maddi hasarlı kaza, aracın daha fazla yıpranması, lastiklerin değişimi gibi ilave masraflar da hesaba alındığında otomobilin günlük maliyeti daha da artabiliyor.

Taksimetre ücreti 1,6 YTL ile açılan takside, 10 kilometrelik ulaşım için ortalama 18,6 YTL ödeniyor. Yeni otomobilin günde 10 kilometrelik ulaşım için maliyetinin 22 YTL olduğu düşünüldüğünde taksiyle günde 5 YTL, yılda ise bin 241 YTL cepte kalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!