Tahran'da 5 patlama

Güncelleme Tarihi:

Tahranda 5 patlama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü'nün havanlı saldırısında eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin konutu vuruldu. Hedefte dini lider Ali Hamaney de vardı. Patlamalarda 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Kum Kenti’nde de gerginlik yaşandı.

İRAN'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Cumhurbaşkanlığı konutu ve Meclis binası da dahil, pek çok resmi devlet kuruluşunun bulunduğu Veli-i Asr Caddesi'nde dün akşam 19:30 dolaylarında meydana gelen beş patlamada, 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Polis tarafından yapılan açıklamada, caddeden geçen bir araçtan atılan ses bombalarının patladığı bildirilirken, İran televizyonunun gösterdiği olay yeri görüntülerinde, havan mermisi kalıntıları ve şarapnel izleri görüldü.

Çevre binaların camlarının parçalanmasına neden olan patlamalarda, Gülbeng adlı bir yayınevi ve Cuma Vaazcıları binası ile eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin çalışma konutunun isabet aldığı bildirildi. Yayınevi çalışanlarından 34 yaşındaki Daryuş Turmuhammedhani öldü. Yaralıların ikisinin kadın olduğu, yoldan geçerken kırılan cam ve saçılan molozlardan isabet aldıkları kaydedildi. En çok hasar gören Gülbeng Yayınevi'nin Müdürü Abdulkasım Hüseyni, İran-Irak savaşı günlerindeki gibi peşpeşe şiddetli patlamalar duyduğunu, ardından ‘‘her şeyin yerle bir olduğunu’’ söyledi.

CUMHURBAŞKANI KONUTTAYDI

İran resmi haber ajansı İRNA, patlamaları ‘‘terörist saldırı’’ olarak niteledi. Reuter'e telefonla bilgi veren bir kişi, patlamaların ‘‘havan saldırısı’’ olduğunu söyledi. Patlamalar sırasında Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin konutunda olduğu bildirildi. Patlamaların sorumluluğunu Halkın Mücahitleri adlı muhalif örgüt üstlendi. Örgüt, uluslararası ajanslara gönderdiği bildirilerde, İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in kaldığı Şah döneminin Mermer Sarayı ile eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin konutlarına saldırılar düzenlendiğini öne sürdü.

KUM'DA DA OLAYLAR ÇIKTI

Öte yandan,İran'ın dini merkezi Kum da karıştı. Ilımlılarla muhafazakar dinciler arasındaki gerginlik, bir karikatüristin ılımlı çizgideki Azad Gazetesi’nde Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yazdi'yi timsaha benzetmesi üzerine alevlendi. Üç gündür oturma eylemi yapan 5 bin Kum Medresesi öğrencisi, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in çağrısı üzerinde eylemlerine son verdi. Karikatürü yayınlayan Azad Gazetesi yayınını gönüllü olarak üç gün süreyle durdurduğunu açıkladı. Olaylara sebep olan karikatürün çizeri ise dün tutuklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!