Tahran’da gergin zirve

Güncelleme Tarihi:

Tahran’da gergin zirve
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2012 00:00

İran’ın evsahipliği yaptığı 16. Bağlantısızlar Hareketi’nin dün başlayan ve bugün sonuçlanacak Liderler Zirvesi, Tahran yönetimi açısından fiyasko oldu.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konulu oturumunu bu zirveyle gölgelemeyi planlayan ve 135 ülkeyi Tahran’a davet eden İranlı yetkililer, bazı konuklarından pek hoşlarına gitmeyen sözler duydular.

Yaklaşık 40 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları, diğerlerinin ise dışişleri bakanı ve özel elçi düzeyinde temsil edildiği zirveye Türkiye’den Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz gitti. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, açılış konuşmasında, “Dünya birkaç Batı ülkesinin diktatörlüğü altında yönetilmemeli. Nükleer, kimyasal ve benzeri silahların kullanılmasını büyük ve bağışlanmaz bir günah olarak görüyoruz” dedi.

1979 İslam Devrimi’nden bu yana İran’ı ziyaret eden ilk Mısır Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi ise Tahran’ın müttefiki olan Suriye yönetimini “Zalim Suriye rejiminin karşısında Suriye halkının yanında olmak insanlığımızın ve imanımızın gereğidir” diye eleştirdi. İranlı tercümanlar bu sözleri Farsça’ya çevirirken “Suriye” ifadelerini “Bahreyn” ile değiştirdiler. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da İranlı yetkililerin İsrail’in varolma hakkına saygı göstermesini, Yahudi Soykırımı’nı ve nükleer programını şeffaflaştırmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!