Tahliye olan soruşturmayla hapse dönmesin

Güncelleme Tarihi:

Tahliye olan soruşturmayla hapse dönmesin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:08

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın infazını durduran Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı başvuruyu yetkisizlikten reddetmesinin ardından bu kez Aydın 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi ve Aydın İnfaz Hakimliği “Denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini” öngören kanun maddesinin iptali istemiyle yüksek mahkemeye başvurdu.

Haberin Devamı

Başka bir hükümlüyle ilgili baktıkları davalarda, kanun hükmünün anayasaya aykırı olduğu kanısına varan Aydın 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi ve Aydın İnfaz Hakimliği’nin başvurularının ilk incelemesi 28 Kasım Perşembe günü yapılacak. Anayasa Mahkemesi’nin yetkisizlikten ret kararı, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne henüz gönderilmedi. Mahkeme, karar eline ulaştıktan sonra Ağar hakkındaki infaz kararını verecek.

UZAYAN SÜREÇ

Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın’ın 1993’te öldürülmesiyle ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulaması kaldırılmıştı. Bunun üzerine Ağar’ın tekrar kapalı cezaevine gönderilmesine karar verilmiş ancak Ağar’ın avukatlarının itirazı üzerine Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, infazın durdurulmasına hükmetmişti. Mahkemenin kanun maddesinin ilgili bendlerinin iptali için AYM’ye de başvurmuş ve Ağar hakkındaki infazın, Anayasa’ya aykırılık itirazı sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar vermişti. Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizliği nedeniyle başvuruyu reddeden AYM ise itiraz konusu kuralın infazla ilgili olduğuna, bu nedenle başvuruyu ancak infaz hakimliğinin yapabileceğine hükmetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!