Tadı kaçtı ama Türkiye yine Avrupa’nın LCD merkezi olur

Güncelleme Tarihi:

Tadı kaçtı ama Türkiye yine Avrupa’nın LCD merkezi olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2007 00:00

Türkiye, LCD’de Avrupa’nın üretim merkezi olma şansını sürdürüyor. TV üreticileri, Avrupa’da kurduğu tesislerde Uzakdoğu’da üretilen LCD camlara elektronik aparatları giydiriyor.

Türkiye 3 milyar dolarlık LCD cam yatırımı yapabilirse, Uzakdoğu dışında bu üretimi yapabilen tek ülke olacak. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, "Tren değil, işin tadı kaçtı" dedi.

AVRUPA’da satılan her 10 TV’den 8’inin LCD-plazma TV haline gelmesi ile sıkıntılı günler yaşayan Türk televizyon üreticileri, hálá Avrupa’nın ’LCD üretim merkezi’ olma şansını kaybetmedi. Çünkü, LCD televizyonların ana girdisi olan ve iki camın arasına ’likid kristal’ adı verilen sıvının doldurulması ile üretilen LCD camların üretimi sadece Japonya, Kore, Tayvan ve Çin’de yapılıyor. TV üreticileri, özellikle orta Avrupa’da kurdukları tesislerde Uzakdoğu’da üretilen LCD camlara diğer elektronik aparatların montajını yapıyor. Bu yüzden, Türkiye eğer LCD cam üretimini gerçekleştirebilirse, dünyada Uzakdoğu dışında bu üretimi yapabilen tek ülke durumuna gelecek.

AVRUPA’DA LCD ÜRETİMİ YOK: Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, bugün için LCD cam üretimi için gereken yatırım tutarının 3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Dünyada LCD cam üretiminin Samsung, LG ve Sharp’ın başı çektiği toplam 5 şirket tarafından ve tamamı Uzakdoğu’da gerçekleştirildiğini söyleyen Yüngül, şöyle devam etti: "Sony, Samsung ve LG bugün orta Avrupa’da tesisler kurdular. Ancak bu tesisler LCD cam üretim tesisis değil. Bu tesislerde Uzakdoğu’dan ithal edilen LCD camlar panel TV haline getiriliyor. Bu tür tesislerin Avrupa’da ilk yatırımını Vestel yapmıştı. Bugün biz Manisa’daki tesislerimizde, ithal ettiğimiz LCD cama diğer elektronik aksamın üretim ve montajını yapıyor ve TV haline getiriyoruz. Avrupa’da olan da bu. Yani hálá Avrupa’da LCD TV’lerin ana hammaddesi olan LCD camı üretin bir tesis yatırımı yok."

TREN DEĞİL, TADI KAÇTI: Türkiye’nin artık LCD cam üretimi yatırımı konusunda treni kaçırdığı şeklindeki görüşlere katılmadığını belirten Ömer Yüngül, "Kaçan tren değil. İşin esprisi, tadı kaçtı. Eğer biz bundan 3 yıl önce Türkiye’de LCD cam üretimini gerçekleştirmiş olsaydık, bugün orta Avrupa’ya gidip montaj tesisi kuran şirketler Türkiye’de yatırım yapardı. Bana göre Türkiye bu şansını koruyor. Biz bu yatırımı yaparsak Avrupa’ya giden yatırımların hepsini çekebiliriz" dedi.

10 TV’DEN 8’İ LCD: Dünya televizyon pazarında, 2007’nin üçüncü çeyreğinde 50.6 milyon adetlik satışa ulaşıldı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 11’lik büyümeye işaret ediyor. Aynı dönemde Avrupa pazarında adet bazında yüzde 29’luk, gelirler bazında da yüzde 25’lik büyüme gerçekleşti. Bir yıllık dönemde LCD panel satışları yüzde 86’lık artış kaydederken, plazma satışlarında yüzde 21’lik büyüme oldu. 2007’nin üçüncü çeyreği itibariyle 20.3 milyon adetlik satış rakamını yakalayan LCD paneller, pazarın yüzde 40’ını kontrol ediyor. Bugün Avrupa’da satılan 10 televizyondan 8’i LCD. Bölgesel bakıldığında Sharp, Japonya; Sony, Kuzey Amerika; Samsung, Avrupa pazarı ve Asya Pasifik, Latin Amerika ve Ortadoğu-Afrika bölgesinde lider. Bir önceki yıla göre yüzde 9 büyüyen Çin pazarında Hisense, Skyworth ve Sony’nin ağırlığı var.

Türkiye’de LCD yatırımı Unakıtan’a takılmıştı

BUGÜN Türk elektronik sanayinin Avrupa TV pazarında hızla küçülmesinin en büyük nedeni olarak LCD üretimi konusunda 2004’de TV üreticilerinin başlattığı girişimin sonuçsuz kalması gösteriliyor. O tarihlerde aralarında Vestel ve Beko’nun da bulunduğu Türkiye’nin dev elektronik şirketleri, hükümete öneri götürdü. LCD cam üretimi yatırımının yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu belirten üreticiler, hükümetten bu konuda destek istedi. Projeye göre, üreticiler devletin de sağlayacağı çeşitli teşviklerle ortak bir LCD cam üretim tesisi kuracaktı. Ancak bu girişim, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın karşı çıkmasıyla sonuçsuz kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!