Tacize uğrayan çocuklar için muayene ünitesi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Tacize uğrayan çocuklar için muayene ünitesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 01:57

2000 yılının Ekim ayında televizyonlara yansıyan, musalla taşı görünümlü mermer otopsi masaları, kanlı zeminler, kararmış duvarlar, hijyenden nasibini almamış koridorlar Adli Tıp Kurumu'nun hatırlanmak bile istenmeyen geçmişine gömüldü.

Çünkü, her şey tepeden tırnağa yenilendi. Ancak daha da önemli olan, Türkiye'de ilk kez, tacize uğrayan çocuklar için de özel bir Muayene ve Değerlendirme Ünitesi açılmış olması.

İnsanların kaderini belirleyen kararların verildiği Adli Tıp Kurumu, tepeden tırnağa yenilendi. 200O yılının Ekim ayında bir televizyon kanalında sergilenen görüntüleri herkesi çileden çıkartan Kurum, aradan geçen iki yıl içinde çelik otopsi masalarına, yine çelikten ceset muhafaza dolaplarına ve granit yer döşemelerine kavuştu. Tamamen yenilenen kilima ve havalandırma sistemi, içerideki dayanılmaz kokuyu ortadan kaldırırken, her köşede hijyen de kendini hissettiriyor.

Yenilik hareketinin mimarı olan Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, önlerine çıkan son engelleri aşabilmek için, Adli Tıp Değişikliği Kanunu'nun çıkmasını beklediklerini söyledi. Bu kanun, hem hızla büyüyen Kurum'un personel sıkıntısına çözüm getirecek, hem de 1980'de çıkan kanunla Kurul üyelerine tanınan, ölene kadar görev yapma hakkı da ortadan kalkacak. Böylece, Adli Tıp Kurumu personel açısından da kendisini yenileme imkánı bulacak.

Prof. Polat, Cerrahpaşa'da depreme karşı güçlendirilmeye çalışan, eski ve yetersiz bir binada görev yapan Kurum için yepyeni bir çalışma mekánı projesi çizildiğini de müjdeliyor. Yeni Adli Tıp Kurumu, Ümraniye'de 20 dönüm arazi üzerine yapıyacak.

Adli Tıp Kurumu'ndaka en önemli yeniliklerden birisi de, cinsel istismara uğramış çocukların, muayene sırasında yeni travmalar yaşamaması için kurulan Çocuk Muayene ve Değerlendirme Ünitesi. Bu ünite sayesinde çocukların uzman kişilerle konuşmaları sağlanacak ve rehabilite edilmeleri için ek tedbirler alınacak.

Çocuk Muayene ve Değerlendirme Ünitesi, Adli Tıp Kurumu'nun insanı fena halde ürküten görüntüsünden hayli uzak bir anlayışla oluşturulmuş. Görüşme odaları, daha çok oyun odasını andırıyor. Burası, fiziksel ve cinsel istismara uğrayan çocukla için, Türkiye'de ilk kez kurulan çok özel bir bölüm.

Adli süreçte, çocukların iki, hatta üç kez muayene travması yaşadığını anlatan Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulu Başkanı Prof Dr. Şevki Sözen, muayenenin mutlaka özel koşullarda yapılması gerektiğini söyledi. Çocukların bilgisine baş vuran heyet, adli tıp uzmanı, klinik psikolog ve kadın doğum uzmanından oluşuyor. Olayın şekline göre, genel cerrahi ve diğer dallardan da uzmanlar katılabiliyor. Bu görüşmelerde özel teknikler kullanılıyor. Çocuklara olayla ilgili direkt sorular sormak yerine, sembollere başvuruluyor.


ÜÇ BİN OTOPSİYE SEKİZ UZMAN


Yılda ortalama üç bin otopsinin, sadece sekiz uzman tarafından yapıldığı Morg İhtisas Dairesi'nde, daha önce 10 mermer otopsi masası ve 40 ceset muhafaza kapasiteli, eski sistem soğutuculu dolaplar vardı.

Depreme karşı desteklenen morg binasında, önce bakteri ve böcek aktivitesini durdurmak amacıyla klima sistemi yapıldı. Yerler, çizilmeyen ve mikro-organizmaları barındırmayan granitle kaplandı.

Uluslaraları standartlardaki 16 çelik otopsi masası Türkiye'de yaptırıldı. Eskiden, otopsi sırasında karın boşluğunda biriken kanın kepçeyle alındığını anlatıyorlar. Şimdi, aynı işi, masalara eklenen asprisyon sistemi yapıyor. Yine masaların alt kısmına yerleştirilen havalandırma sistemi, otopsi sırasında kokuyu ve mikropları emiyor.

Morg içinde, eğitim otopsilerinin yapıldığı, ayrı bir bölüm oluşturuldu.

Otopsi öncesi radyolojik tarama yapabilen scopi cihazı yenilendi.

Soğutulmuş ceset muhafaza odalarının kapasitesi 104'e çıkarıldı. Olağanüstü durumlarda, bu odalarda 400'e yakın ceset saklanabiliyor.

İç organ inceleme odasına, yurt dışından getirilen, havalandırma sistemli özel masa sayesinde, uzmanlar, son derece keskin formol kokusundan rahatsız olmadan incileme yapabiliyorlar. Yenilikler arasında, tıbbi atık sistemi, otopsi malzemeleri saklama deposu, fotoğraf odası ve yine çelik masaların bulunduğu gasilhane de yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!