Tabldot yemeklerinde "Düşük fiyat" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tabldot yemeklerinde Düşük fiyat uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 11:17

Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Başkanı Ahmet Hakan Ay, toplu tabldot yemeklerinde kişi başı en düşük ücretin 3 YTL, lokanta yemeklerinde ise 10 YTL'nin altında olmaması gerektiğini savunurken, “Bu fiyatın altındaki gıdalar sağlıklı olamaz” dedi.

Haberin Devamı

YESİDEF Başkan Yardımcısı Ay, Türkiye'de toplu yemek üreten şirketlerin yüzde 50'sinin merdiven altı yöntemle çalıştığını ve sağlıksız, hijyenik olmayan gıdalar ürettiğini iddia etti.
Toplu yemek üreten şirketlerin kamu kurumları tarafından gerektiği şekilde denetlenemediğini söyleyen Ay, işverenlerin de ucuz yemek üreten şirketleri tercih ettiğini söyledi.

Gıda üretiminde sağlık ve temizliği ön planda tutan şirketlerin toplu tabldot yemeklerinde 3 YTL'nin, lokanta yemeklerindeyse 10 YTL'nin altında fiyat sunamayacağını ifade eden Ay, “3 veya 4 tabaktan oluşan bir tabldot yemeği, bu fiyatların altında satılamaz. İyi etin, sucuğun, pilicin fiyatı belli. 15 YTL'ye sucuk satan da var 2 YTL'ye satan da. İşveren düşük fiyatla yemek çıkaran şirketleri tercih ettiğinde hem sağlıksız hem de hijyenik olmayan gıdaları tercih etmiş oluyor” diye konuştu.
Ahmet Hakan Ay, iş yerinde gıda nedeniyle yaşanan zehirlenme olaylarından hukuki olarak işverenin sorumlu olduğunu söyledi.
İşverenlerin catering şirketlerini denetlemesini isteyen Ay, “Sağlıksız ve hijyenik olmayan şekilde beslenme, sadece o gün için zehirlenme riskini getirmiyor. Trişinellozisten kansere kadar uzun vadede ortaya çıkabilecek bir çok rahatsızlık, sağlıksız ve hijyenik olmayan gıdalardan kaynaklanabilir. Yemeğin piştiği kazanın iyi bir deterjanla yıkanmaması bile kanser riskini artırır” diye konuştu.

-“HER GÜN 3,5 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA”-

Türkiye'de her gün 6,5 milyon kişinin toplu tabldot yemeğiyle beslendiğini söyleyen Ahmet Hakan Ay, catering firmalarının yüzde 50'sinden fazlasının da merdiven altı yöntemlerle çalıştığını, hijyenik şartlarını gösteren belgelerinin bulunmadığını ve yanlarında gıda mühendisleri çalıştırmadığını söyledi.

Haberin Devamı

YESİDEF'in yaptığı araştırmada, her gün 3,5 milyon kişinin merdiven altı işletmelerin yemeklerini tükettiğinin ortaya çıktığını kaydeden Ay, şunları söyledi:
“İzmir'de her gün 1 milyon kişi iş yerinde toplu tabldot yemekleri tüketiyor, bu oranın yüzde 50'sinden fazlasının sağlıksız olduğunu düşünüyoruz. Bizim EYSAD olarak 55 üyemiz var, bizim üyelerimizin bile ancak 5 ya da 6'sı sağlıklı yemek çıkarıyordur. Diğer şirketleri düzenlediğimiz eğitimler yoluyla yönlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca merdiven altı işletmeleri de belirliyoruz. İyi niyetli olanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üretim yaptığı yer uygun değilse uyarıyoruz. Bizim işverenlerden isteğimiz, şirketleri denetlemeleri, işçileri için ucuz yemek almamalarıdır. Vatandaşımıza uyarımız ise bir lokantada 10 YTL'nin altındaki 3 veya 4 tabaktan oluşan yemeği kendi sağlığını düşünerek tüketmemesidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!