Suudi Arabistan’da kadın sürücü trafik kazasına kurban gitti

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistan’da kadın sürücü trafik kazasına kurban gitti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 15:28

Suudi Arabistan’da uygulanmakta olan kadınların araba kullanması yasağını delen genç bir kadın, geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Emirates 24/7 haber sitesinin, Suudi gazetesi Sabq’tan aktardığına göre, bundan birkaç gün önce, Aflaj şehrinde yaşanan olayda, genç kadın hasta annesini hastaneye götürmeye çalışırken trafik kazası geçirdi.

 

Takla atan araçtan yaralı olarak çıkarılarak hastaneye kaldırılan, adı açıklanmayan kadının durumunun iyiye gittiği belirtildi.

 

Ancak 20’li yaşlardaki kadına, annesinin kazada öldüğü haberi verilince durumu kötüleşti.

 

Kadının dün hayatını kaybettiği belirtildi.

 

İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ

Suudi Arabistan'da kadınların motorlu araç kullanmasını yasaklayan bir yasa olmamasına rağmen yetkililer, şeriat yasalarının katı bir şekilde uygulandığı ülkede daha önce verilmiş bir fetvaya dayanarak kadınlara bu hakkı vermiyor.

 

Haberin Devamı

Suudi kadınlar yasak nedeniyle, eğer zenginlerse bir şoför tutuyor ya da ailelerinden bir erkeğin yardımına muhtaç kalıyorlar.

 

İLK PROTESTO 21 YIL ÖNCEYDİ

Kadınların araba kullanma yasağına karşı ülkede böyle bireysel ihlaller dışında sık sık kitlesel protestolar düzenleniyor. Bu konuda ilk protesto Kasım 1990’da düzenlenmişti. Suudi erkekleri şoke eden protestoda, 15 araca doluşan bir grup kadın Riyad sokaklarında gezinmişti. Ancak bu protesto amacına ulaşmak bir yana, çok sert karşılık gördü.

 

Kadınlar, eylemlerinin ardından tutuklandı. Körfez Savaşı günlerinde düzenlenen protestoya katılan Suudi kadınlar, kendi ülkelerinde serbestçe askeri araçları kullanan ABD’li kadın askerlerden ilham almıştı. Tutuklanan kadınların bazıları verdikleri ifadede, “Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında araç kullanamadıkları için hem kendilerinin hem de ailelerinin açık hedefe dönüşebileceklerini” belirterek eylemlerini savunmuştu.

 

Haberin Devamı

Kadın protestocuların yanında yer alan 47 erkek ise ağır cezalara çarptırılmıştı. Bu kişilerin kamu sektöründe çalışmasına yasak getirilmiş, kendilerini “fahişe” olarak tanımlayan aşağılayıcı broşürler hazırlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!