Susuz başkentte ASKİ’nin selleri

Güncelleme Tarihi:

Susuz başkentte ASKİ’nin selleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 00:00

Kuraklık nedeniyle kesintilerin başladığı başkentlilere bir darbe de ASKİ’nin ikinci kez patlayan altyapısından geldi. İvedik Gıda Toptancıları Hali’nde araçları sürükleyen su baskınının ardından, önceki akşam da Demetevler, yine aynı nedenle sular altında kaldı.

ASKİ’ye ait ana su borusunun patlaması yüzünden tonlarca içme su boşa akarken, birçok ev ve işyeri de sular altında kaldı. Vali Kemal Önal, sabaha kadar sürdürdükleri çalışmalarda 40 ailenin tahliye edilerek misafirhanelere yerleştirildiğini söyledi. Önal, vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.

Cemre Parkı ve civarındaki cadde ve sokaklar ile İstanbul yolunda Çiftlik kavşağındaki alt geçit ana su borusunun patlamasından en çok etkilenen yerler oldu. Yaklaşık 25 metre genişliğindeki Bağdat Caddesi tamamen sular altında kalırken arabalar sürüklendi. Başkentliler kentin ortasında boğulma tehlikesi yaşadı.

ASKİ, itfaiye, su altı arama kurtarma ve Kızılay ekipleri, su baskınına uğrayan yerlerde tahliye çalışmaları başlatırken, polis ekipleri çevrede güvenlik tedbirleri alarak Bağdat Caddesi ile İstanbul yolunun çiftlik kavşağı bölümünü sabaha kadar trafiğe kapattı.

GÖKÇEK’E BÜYÜK ÖFKE

Ev ve işyerleri patlayan borunun neden olduğu sellerle çamur deryasına dönüşen vatandaşlar, üst düzey bir yetkilinin bölgeye gelmemesine büyük tepki gösterdiler. Binlerce YTL’lik maddi hasara uğrayan vatandaşlar, ASKİ ekiplerinin olaya müdahalesinin geç olduğunu da iddia ettiler. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Göçkçek ve olayın yaşandığı Yenimahalle’nin Belediye Başkanı Ahmet Duyar, vatandaşların öfkesinden paylarını en çok alan isim oldu. Özellikle iki günlük su kesintilerinden bunalan vatandaşlar tonlarca suyun boşa akmasından Gökçek’i sorumlu tuttular.

Kesinti bitsin, doyana kadar su verilecek

Büyükşehir Belediyesi’nden "Demetevler felaketi" ile ilgili olarak yapılan ilk açıklamada, kente su aktaran borunun patladığı ve tamirata başlandığını ifade edildi. Açıklamaya göre, Ankara’nın iki gün boyunca su verilmeyen birinci bölgesine suyun ulaşması üç günü bulabilecek. Demetevler, Batıkent, Eryaman, Etimsgut, Sincan büyük yerleşimleri barındıran ve iki gündür planlı kesinti nedeniyle su alamayan birinci bölge, 5 gün susuz kalmış olacak. Suların dün gece kesildiği ikinci bölgede ise üç günlük susuzluk yaşanacak. Suyun tesislere ulaşmasının da 24-36 saat arasında süre alacağının belirtildiği açıklamada, "Bu sürelerin sonunda Ankara’ya doyana kadar kesintisiz su verilecek. Daha sonra da kesinti programına devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Bu süreç içerisinde kamuoyuna sürekli bilgi aktarılacak" denildi.

Kesintiden sonra gelen suyu kaynatıp için

ANKARA Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, su kesintilerinin şebeke suyunun kirlenmesine neden olduğunu ifade ederek, "Sular verildikten sonra kaynatılmadan içilmemeli, diş bile fırçalanmamalıdır" dedi. Prof. Dr. Akdur, Ankara’da 48 saat süren su kesintilerinin halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, sular kesildiği zaman, şebekede negatif basınç oluştuğunu ve boruların etrafındaki kirli suların şebekenin içine emildiğini bildirdi. Bu suların, başta mikroplar olmak üzere her türlü kirliliği içerdiğini söyleyen Akdur, "Bu uygulamanın devam etmesi halinde Ankara halkı kolera, tifo ve viral hepatitliler açısından büyük bir risk altındır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!