Susurluk'un yeni hakimi sanıklarla tanışamadı

Güncelleme Tarihi:

Susurlukun yeni hakimi sanıklarla tanışamadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Susurluk'taki trafik kazasından sonra ortaya atılan iddialar arasında adı geçen Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı davanın 24. duruşması, Sedat Karagül'ün başka bir adliyeye atanması nedeniyle Raşit Ergin Şeran'ın başkanlığında görüldü.

İstanbul 6 No'lu DGM'deki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Sami Hoştan, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Abdülgani Kızılkaya, Ayhan Çarkın ile başka suçtan tutuklu Yaşar Öz katıldı. Davanın diğer sanıkları olan İbrahim Şahin, Haluk Kırcı, Korkut Eken, Ali Fevzi Bir, Enver Ulu ve Mustafa Altunok ise duruşmaya gelmedi.

Davanın 23 celsesini yönettikten sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) son kararıyla İstanbul Adliyesi'ne tayin edilen başkan Sedat Karagül'ün yerine Raşit Ergin Şeran'ın heyete başkanlık ettiği duruşmada, İbrahim Şahin'in sağlık durumuna ilişkin Bursa Uludağ Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı'ndan gelen raporun Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği, ancak cevabi raporun gelmediği belirtildi.

Duruşmaya ayrıca, İbrahim Şahin'in avukatı Uğur Önder ile Korkut Eken'in avukatı Önder Barlas'ın mazeret bildirerek katılmadıkları anlaşıldı.

Duruşmada söz alan Yaşar Öz, Eskişehir Cezaevi'nde başka bir suçtan tutuklu olduğunu belirterek, bu davanın duruşmalarından vareste tutulmak istediğini söyledi.

Davaya ilişkin mütalaası sorulan DGM Cumhuriyet Savcısı, Aykut Cengiz Engin'in 27 Aralık 1999 tarihinde verdiği mütalaaya aynen katıldığını kaydederek, son savunmasını yapmayan İbrahim Şahin'in dinlenmesinden vazgeçilmesini ve kararın açıklanmasını istedi.

Yaşar Öz'ün duruşmalardan vareste tutulması istemini kabul eden ve İbrahim Şahin'le ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, sanık İbrahim Şahin ve avukatının hastalık mazeretlerini son kez kabul ederek duruşmayı erteledi.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, savcı olarak davanın 27 Aralık 1999 tarihli duruşmasında esas hakkındaki görüşünü bildirmişti.

Engin, 12 sayfadan oluşan mütalaada, sanıklardan İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in, ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek'' suçunu düzenleyen TCK'nın 313. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkraları ile ''Hakkında yakalama ve gıyabi tevkif müzekkeresi bulunan kişiyi saklamak veya saklı olduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere derhal haber vermemek'' suçunu düzenleyen TCK'nın 296. maddesi uyarınca, toplam 5 ile 10'ar yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmalarını istemişti.

Savcı Engin, davanın diğer sanıkları Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Abdülgani Kızılkaya, Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir ve Yaşar Öz'ün de, ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' ve ''Hakkında yakalama ve gıyabi tevkif müzekkeresi bulunan kişiyi saklamak veya saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere derhal haber vermemek'' suçlarından dolayı, 4 ile 8'er yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmalarını talep etmişti.

Savcı Engin, sanık Haluk Kırcı'nın da, ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'', ''Sahte nüfus cüzdanı, pasaport ve ruhsatname düzenlemek'' suçlarından dolayı 3 ile 7 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmalarını öngörmüştü.

Engin, yeniden milletvekili seçilen Mehmet Ağar ile Sedat Edip Bucak'ın dosyalarının ise TBMM tarafından yeniden yasama dokunulmazlıkları kaldırılıncaya kadar 3 Mayıs 1999 tarihinde ayrıldığını ve haklarındaki yargılamanın durdurulduğunu hatırlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!