Susurluk'ta kim kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Susurlukta kim kimdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 12:01

Haberin Devamı

ABDULLAH ÇATLI: 1980 öncesi Bahçelievler katliamı sanığı olarak tutuklandı. Ancak parmak izi tespitinden sonra bırakıldı. Ölümünden sonra alınan parmak izleriyle bu izlerin aynı olduğu saptandı. Aynı parmak izi Topal'ı öldüren kaleşnikoflardan birinin şarjöründe bulundu. Doğu Perinçek'in açıkladığı MİT raporunda Mehmet Özbay sahte kimliğiyle dolaştığı bildirilmesinden bir süre sonra Susurluk'taki trafik kazasında öldü.

SEDAT BUCAK: Bucak aşiretinin önderi. DYP milletvekili, kanun kaçağı Çatlı, polis okulu müdürü Hüseyin Kocadağ ve Çatlı'nın sevgilisi Gonca Us ile birlikte aynı araçta kaza yaptıktan sonra, Çatlı'ya yataklık yapmaktan yargılanması için dokunulmazlığı kaldırıldı, seçimler yenilendiğinden fezlekesi hala TBMM'de bekliyor.

MEHMET AĞAR: İçişleri ve Adalet eski Bakanı, Emniyet eski Genel Müdürü. Susurluk olayıyla birlikte kanun kaçaklarının üzerinden kendi imzasıyla verilen belgeler çıktı. Belgelerin sahte olduğunu savundu. Susurluk Komisyonu'na detaylı bilgi vermedi, yargıda konuşacağını açıkladı. "Mevzuat dışı silah taşıma belgesi vermek, Topal sanıklarını Ankara'ya getirterek serbest bırakmak, Yaşar Öz'ün silahlarla yakalanmasını örtbas etmek, Tarık Ümit'in kaçırılmasına karışmak" suçlarından yargılanması için dokunulmazlığı kaldırıldı, ancak o da yeniden milletvekili seçilince bir kez daha dokunulmazlık zırhına büründü.

Haberin Devamı

NECDET MENZİR: Ulaştırma eski Bakanı İstanbul eski Emniyet Müdürü. Yaşar Öz olayında yakalanan belge ve silahların Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırılmasını önlemek amacıyla Ankara'ya celbini isteyerek görevini kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanması istendi. Ağar'ın emriyle bunu yaptıklarını bildirdi.

KEMAL YAZICIOĞLU: Ordu Valisi, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü. Üç özel tim görevlisinin Topal'ı öldürdüklerini itiraf ettiklerini Cumhurbaşkanı'na bildirdi. Bu işi çözebileceğini söylerken, "kendilerine yeterli bilgi vermediği" gerekçesiyle dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener tarafından açığa alındı.

HALUK KIRCI: Bahçelievler katliamcısı, 7 kez idam cezasına çarptırıldı. Nisan 1996'da İstanbul'da gözaltına alındığında, üzerinde Ağar imzalı "uzman belgesinin" bulunduğu, Ağar'ın telefonla şubeyi arayarak Kırcı'nın nezarethaneye alınmasını engellediği öne sürüldü. Şubat 1996'da İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nden polislerin yardımıyla kaçtı. Drej Ali ile birlikte Mehmet Ali Yaprak'ı kaçırdıkları öne sürüldü.

Haberin Devamı

ÖMER LÜTFÜ TOPAL: Kumarhaneler Kralı olarak biliniyor. Çatlı tarafından organize edilen bir suikastle öldürüldüğü öne sürüldü.

 İBRAHİM ŞAHİN: Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili. 3 Özel Tim görevlisini İstanbul'da Çamlıca girişinden alıp Ankara'ya getirdi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Halil Tuğ'un yanısıra Ağar'ın da kendisini aradığını bildirdi. Tarık Ümit'in kaçırılmasında etkili olduğu öne sürüldü. Kayıp silahlar davasında görevi götüye kullanmaktan ceza aldı, ancak Yargıtay kararı bozdu.

YAŞAR ÖZ: Meral Çatlı'nın eşinin akrabası, uyuşturucu kaçakçısı. 1995'te ABD'de uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı için arananlar listesinde. Evine yapılan baskında Yeşil Pasaport taşıdığı saptandı. Ağar imzalı silah taşıma izin belgesi bulundu.

Haberin Devamı

TARIK ÜMİT: MİT Ajanı. Uyuşturucu ve kara para aklama trafiğinin kilit isimlerinden olduğu söyleniyor. 95 Mart'ında arabası Çerkezköy yakınlarında terkedilmiş olarak bulundu. Susurluk ilişkilerinin en önemli isimlerinden olduğu sanılan Ümit'ten bir daha haber alınamadı.

AYHAN AKÇA: İbrahim Şahin'in koruması. MİT raporuna göre Tarık Ümit'in kaçırılmasını Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı ile birlikte organize etti. Uyuşturucu ve kara para aklama trafiğinde görevli olduğu öne sürüldü. Özel timden ayrılarak Tokat'a yerleşti.

MAHMUT YILDIRIM (YEŞİL): JİTEM için çalıştığı, bu sırada görev aldığı Güneydoğu bölgesinde köylülere işkence yaptığı ve faili meçhul cinayetlere adının karıştığı iddia edildi. Ahmet Demir kimliğiyle Topal'dan 17 milyon Dolar aldığı, ortağı (Zinnar) kod adlı PKK itirafçısı Alaaddin Kanat'ın Kalecik Cezaevi'nde, Yıldırım'ın da Hollanda'da gece kulubü işlettiği iddia edildi. Bir ara Yıldırım'ın Avrupa'da öldürüldüğü de öne sürüldü.

Haberin Devamı

SERDAR ÖZDAĞ: Çatlı'nın Topal cinayetini yönettiği iddia edilen cep telefonunun sahibi, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun Özel Kalem Müdürlüğünü yaptı.

AYHAN ÇARKIN, ERCAN AKSOY, OĞUZ YORULMAZ: Bucak'ın korumaları, özel tim görevlileri. Topal cinayeti nedeniyle İstanbul'da 1997'de Arnavut Sami kod adlı Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir ile birlikte gözaltına alındılar. 36 saat süren sorguda Behçet Cantürk, Savaş Buldan ve Topal'ı öldürdüğünü itiraf ettikleri, Cumhurbaşkanı'na emniyet müdürü Yazıcıoğlu tarafından bildirildi. Mesut Yılmaz sorgunun kasete alındığını öne sürdü, ancak Yazıcıoğlu bunu yalanladı. Dönemin İçişleri Bakanı Ağar'ın telefonu ile Ankara'ya getirildiler, Bucak'ın isteğiyle korumalığına verildiler.

Haberin Devamı

SEDAT DEMİR: İstanbul eski Asayiş Şube Müdürü. Söylemezler Çetesi ile birlikte çalıştığı iddia edildi, meslekten atıldı, firardayken yakalanarak tutuklandı. Kırcı'nın emniyetten kaçışını sağladığı iddiası ile yargılandı.

 DENİZ GÖKÇETİN: İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı. Söylemez çetesi ile birlikte çalıştığı, onlardan rüşvet aldığı iddia edildi, meslekten atıldı, firardayken yakalandı.

HALİL TUĞ: Emniyet Genel Müdür Yardımcısı. Mehmet Ağar'ın telefonuyla İbrahim Şahin'den 3 özel timcinin Ankara'ya getirmesini istedi.

MEHMET ALİ YAPRAK: Gaziantep Yaprak TV'nin sahibi. Çatlı'nın adamları tarafından kaçırıldığını iddia etti. 25 Mayıs 1996'da polis kimliği gösterenler tarafından kaçırıldı, 15 milyon DM fidye istendi, 5 gün süren pazarlıkta 3 milyon DM'ta anlaşıldı. Yaprak, kaçırılmasıyla ilgili Yahya Efe, Turgay Maraşlı, Müfit Semcat ve Haluk (Kırcı) isimlerini verdi.

SAMİ HOŞTAN, ALİ FEVZİ BİR: Topal'ın ortakları. Özel timcilerle birlikte Topal'ı öldürmekle suçlanıyorlar.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!