Susurluk ayaktaydı

Güncelleme Tarihi:

Susurluk ayaktaydı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Susurluk skandalı, siyaset-mafya-polis ilişkisini ortaya çıkaran kazanın birinci yıldönümünde, Türkiye'nin her yanından gelen binlerce kişinin katıldığı büyük bir mitingle protesto edildi. Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (ÖDP) öncülüğünde 36 kitle örgütünün düzenlediği dünkü mitingde, dokunulmazlıkların kaldırılması istendi. Mitinge katılan binlerce kişi ‘‘Çetelere dokunun’’ diye haykırdı.

Tarihi bir gün yaşandı

Balıkesir'in 17 bin nüfuslu Susurluk İlçesi, DYP Milletvekili Sedat Bucak, Polis Müdürü Hüseyin Kocadağ ve Bahçelievler katliamı sanığı Abdullah Çatlı ile sevgilisi Gonca Us'un bulunduğu Mercedes otomobilin kamyona çarpmasından bir yıl sonra, 25 bin kişinin katıldığı protesto gösterisiyle, tarihi bir gün yaşadı. Siyaset-mafya-polis ilişkisi ve çetelerin kınandığı mitingi, ÖDP, HADEP, SİP, Emeğin Partisi gibi 6 partiyle DİSK, KESK gibi sendikalar, Tabipler Odası ve Mimarlar Odası gibi örgütler düzenledi. Şehit İbrahim Çınar Meydanı'nda büyük bir düzen içinde gerçekleştirilen mitingde Bursa yönünden ilçeye giren araçlar, kazanın meydana geldiği benzin istasyonu önünde durarak, kısa süre mola verirken, binlerce kişi burada halay çekerek, slogan attı.

Delilleri yok ettiler

Polis helikopterlerinin de havadan denetim yaptığı mitingde konuşan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ‘‘Özgürlük için yollara düştük’’ diyerek, hükümeti ve partileri suçladı. Uras, ‘‘Bugün yolun başına geldik. Çünkü burası çetelerin yolunun sonuydu. Bir yıldır yaprak kımıldamadı. Çeteler, devletin olanaklarını kullanarak delilleri yok ettiler’’ dedi. Daha sonra sanatçılar Suavi ve Leman Sam'ın tempo tutturduğu kalabalık, ‘‘Çeteler Meclis'te aydınlar hapiste’’, ‘‘Çeteler halka hesap verecek’’, ‘‘Susma, sustukça sıra sana gelecek’’, ‘‘Zindanlar boşalsın, çetelere yer kalsın’’ sloganları attı.

Dört saat sürdü

Mitinge katılanlar, faili meçhul cinayetlere kurban giden Doğan Öz, Musa Anter, Cavit Orhan Tütengil, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Turan Dursun gibi aydın ve yazarların fotoğraflarını taşıdı. Fotoğrafların altında ‘‘Emri kim verdi? Katiller nerede?’’ soruları yer aldı. 4 saat süren mitingden sonra kalabalık, Susurluk-Balıkesir yolunda yürüyerek, yolu trafiğe kapadı ve olaysız dağıldı.

NOTLAR

Türkiye kiminle gurur duyuyor

Çatlı, Bucak, Us ve Kocadağ'ın maketleri tef çalınarak oynatıldı. ‘Derin devlet’i simgeleyen siyah cellat maketinin bir kolunda eroin torbası, bir kolunda ise bir insan başı vardı. Göğsünde ‘Şerefli vatansever’ yazılıydı.

Soldaki partilerin sarı, yeşil, kırmızı, mavi, beyaz flamaları, pankartları birbirine karışmıştı. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, pankartların birliğinden, solun birliğine giden yolun alanlardan geçtiğini vurguluyordu.

İstanbullu bir girişimci, seyyar döner tezgâhının başında ‘‘Hesap sormaya gelenlere kebap’’ diye bağırıyordu.

Susurluk ayranı da ‘Çetelere karşı gelenlere bugünlük 80 bin yerine 50 bin liraydı’

ÖDP'liler alanda mitingden geriye kalan çöpleri toplarken, meydana bakan Susurluk Musiki Cemiyeti'nden ‘Kimler Geldi, Kimler Geçti’ şarkısı yükseliyordu.

Kalabalık dağılırken küçük bir grubun açtığı PKK bayrağı, hemen görevlilerce indiriliyor, aykırı sloganlar da hemen susturuluyordu.

Köpekleriyle, folklor giysileriyle, çocuklarıyla alanı dolduranlar, ‘Türkiye kiminle gurur duyuyor’ diye bağırıyorlardı.

ÖDP'liler, Eşber Yağmurdereli'nin fotoğraflarını göğüslerinde taşırken, bir dakika karanlık eyleminde olduğu gibi çanlarıyla, ‘Susurluk zırıltısı’yla gürültü yapıyorlardı.

Susurluk Çetesi davasında İstanbul DGM'de yargılanan özel tim polislerinin meslektaşları dün Susurluk'ta binaların tepelerinde konuşlanmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!