Süryaniler Nemrut'ta

Güncelleme Tarihi:

Süryaniler Nemrutta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2001 00:00


Yıllar önce Adıyaman'dan ayrılarak ABD, Avrupa ülkeleri ve İstanbul başta olmak üzere batı illerine giden Süryani cemaati üyeleri, Adıyaman Kilisesi'nin kuruluş günü etkinliklerine katıldıktan sonra, Kahta İlçesi'ndeki Nemrut Dağı ören yerini gezdiler.

Süryani cemaati üyeleri, eşleri, çocukları, Orta Avrupa Metropoliti Mor Yulios İsa Çiçek, İstanbul, Ankara, İzmir, Adıyaman Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin ile birlikte çıktıkları 2 bin 150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'na hayran kaldılar.

''Dünyanın 8. Harikası'' olarak tanımlanan ve arkeoloji çevrelerinde ''Dünyada güneşin doğuşu ve batışının en iyi izlendiği yer'' diye bilinen Nemrut Dağı'ndaki Kommagene Krallığı döneminden kalan 2000 yıllık dev tanrı heykelleri, taş kitabeler ve tümülüsü görmenin mutluluğunu yaşayan Süryani cemaati üyeleri, herkesi bu güzelliği görmeye çağırdılar.

Orta Avrupa Metropoliti Çiçek, Adıyaman'a ilk kez geldiğini belirterek, ''Buraları gördüğü için çok mutluyum. Hollanda'da oturuyorum. Orada güneşin doğuşu ve batışını, buradaki gibi görmek mümkün değil'' dedi.

Nemrut'taki heykeller ve diğer eserler ile güneşin batışını etkileyici bulduğunu ifade eden Çiçek, ''Nemrut gerçekten çok güzel. Hayran kaldım. Hollanda'ya dönünce cemaatimize ve dostlarımıza, buradaki güzellikleri anlatacağım ve mutlaka görmelerini önereceğim'' diye konuştu.

Çiçek, Süryani cemaatinin Türkiye'ye gelince Antakya'yı gördüğünü ve oradan Mardin'e geçtiğini anımsatarak, bundan böyle Antakya'dan Mardin'e geçerken Nemrut'a çıkmalarını isteyeceğini de sözlerine ekledi.

METROPOLİT ÇETİN

Süryani cemaati İstanbul, Ankara, İzmir ve Adıyaman Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin ise kilise günü için geldikleri Adıyaman'da gördükleri ilgiden memnun kaldıklarını kaydetti.

UNESCO'nun Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Nemrut'u görmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildiren Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:

''Burası gerçekten çok güzel. Heykeller ve güneşin batışından müthiş etkilendik. Turizmin gelişmesi ve turist sayısının artması, Adıyaman ekonomik ve sosyal yaşamını canlandırır. Burada gördüğümüz ilgi ve sıcak yaklaşım ile Nemrut'un güzelliklerini, gittiğimiz her yerde anlatacağız.''

Bu arada, Nemrut'ta güneşin batışını izleyen Süryani cemaati üyelerine, kente dönüşlerinde kaldıkları Bozdoğan Otel'de sıra gecesi düzenlendi.

Yerel sanatçıların şarkı ve türkülerine zaman zaman katılan Süryaniler, çiğ köfte yediler ve eğlenceye katıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!