Suriye'ye nota verildi, Türk diplomatların aileleri yurda döndü

Güncelleme Tarihi:

Suriyeye nota verildi, Türk diplomatların aileleri yurda döndü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2011 01:03

Suriye'de bulunan Türkiye Büyükelçiliği'ne dün gece düzenlenen taşlı sopalı saldırının ardından bugün Şam'daki büyükelçilik çalışanlarının ailelerinin Türkiye'ye döndü. Dışişleri Bakanlığı saldırılarla ilgili Suriye'ye nota verildiğini açıklarken, vatandaşlara zorunlu olmadıkça bu ülkeye gitmemeleri uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklar, tahliye kararının henüz sadece çalışanların aile üyelerini kapsadığını, Büyükelçi Ömer Önhon ve diğer diplomatik personelin şimdilik Suriye'deki görevlerini sürdüreceğini ifade etti.

Suriye'den Türkiye'ye dönecek vatandaşları almak üzere bugün sabah saatlerinde Şam'a giden THY uçağının 60 kişiyle birlikte Esenboğa Havalimanı'na indiği bildirildi.

BAKANLIK SALDIRILARI KINADI
Arap Birliği'nin dün şok bir kararla Suriye’nin üyeliğini askıya almasının ardından, dün gece, ülkedeki Türkiye, Suudi Arabistan, Fransa ve Katar'a ait diplomatik temsilcilikler Esad yanlısı oldukları belirtilen sopalı ve bıçaklı büyük bir grubun saldırısına uğramıştı.

ESAD YANLILARI YABANCI KONSOLOSLUKLARI BASTI / FOTO GALERİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Şam Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye Fahri Konsolosluğu'na düzenlenen saldırılar kınanarak, "Bu saldırıların, Arap Birliği’nin dün Suriye’ye ilişkin aldığı bir karar sonrasında gerçekleşmesi ve en güçlü ve yoğun biçimde Türk misyonlarını hedef alması şüphesiz manidardır" denildi.

Haberin Devamı

SURİYE'YE NOTA VERİLDİ
Gerek Türkiye’nin, gerek diğer ülkelerin Suriye’deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinin güvenliğinin sağlanması için her türlü önlemin alınmasının, Diplomatik ve Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmeleri uyarınca Suriye devletinin yükümlülüğü ve bir onur meselesi olduğu hatırlatılan açıklamada, Suriye yönetimi, en kısa süre içinde söz konusu saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve bu kişiler hakkında gerekli adli süreci başlatmaya davet edildi.

Ankara’da görev yapan Suriye Maslahatgüzarı'nın Dışişleri Bakanlığı'na davet edildiği, kendisine bu hususların aktarıldığı "ve bir de nota tevdi edildiği" ve Dışişleri'nin gereken her önlemi alacağı da açıklamada yer aldı.

Türkiye Cumhuriyti vatandaşlarına ise "kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle", başta Halep, İdlip ve Humus olmak üzere, zorunlu olmadıkça Suriye'ye seyahat etmeme uyarısı yapıldı.

ARAP BİRLİĞİ'NE DESTEK
Bakanlık, ayrıca Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğiyle ilgili kararını "ülkedeki durumun vahametini ortaya koyan, zamanlı ve sağduyulu bir adım" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

"Suriye yönetiminin 2 Kasım tarihinde Arap Birliği ile vardığı mutabakat uyarınca üstlendiği taahhütleri bugüne kadar yerine getirmemesi, herkes gibi Türkiye tarafından da üzüntü ve hayalkırıklığı ile karşılanmıştır" denilerek Şam hükümetine ülkedeki demokratik dönüşüm sürecinin önünü açma, uluslararası kamuoyuna ise birlik içinde hareket etme çağrısı yaptı.

"BAŞKONSOLOSUMUZ'LA GÖRÜŞTÜM"
Dışişleri Bakanı Özel Müşaviri Gürcan Balık ise Halep Başkonslosluğu'nun çatısında bulunan bayrağın yakıldığı haberleri üzerine Twitter hesabından yaptığı açıklamada böyle bir durumun söz konusu olmadığını, tahrip edilen bayrağı saldırganların yanlarında getirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TÜRK KONSOLOSLUĞU'NA TAŞLI SOPALI SALDIRI / WEB TV

Balık, Türkiye’nin Halep Başkonsolosu’yla bir görüşme yaptığını belirterek, “Göstericilerin yaktığı bayrağın çatıdaki bayrağımız olmadığını, göstericilerin yakma eylemini Başkonsolosluk önünde Suriye polisinin görev yaptığı kulübenin çatısında gerçekleştirdiğini, bu bayrağın da muhtemelen kendi yanlarında getirdikleri bayrak olduğunu o da teyit etti" dedi.

Başkonsolos Adnan Keçeci’nin çatıdaki bayrağın birkaç dakikalığına kalabalığı dağıtmak için görevliler tarafından indirilip, hemen Türk yetkililere teslim edildiği, kısa bir süre içinde de yeniden yerine çekildiği ifadelerini aktaran Balık, “Görüntüleri izledim, ama yakılan ve saygısızlık yapılan çatıdaki değil, yanlarında getirdikleri bayraktır” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

ANKARA'DA SÜRPRİZ GÖRÜŞME
Yaşanan gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu akşam Suriye muhalefetine mensup grupların oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi'nin Burhan Galiun başkanlığındaki yürütme kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Görüşmesinin başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi, herhangi bir açıklama yapılmadı. Görüşmede Suriye ile ilgili son gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Akşam 20.00 sularında Davutoğlu'nun konutunda başlayan görüşme halen devam ediyor.

Suriye Ulusal Konseyi yürütme kurulu önümüzdeki günlerde, bu ülkelerden gelen davetler üzerine Almanya ve Rusya'da da temaslarda bulunacak.

Rus yetkililer daha önce de Suriye muhalefetinden isimlerle görüşmüşü. Ancak ilk kez Moskova'dan gelen resmi bir davet üzerine böyle bir görüşme gerçekleşecek.

Haberin Devamı

ARAP BİRLİĞİ DE SURİYELİ MUHALİFLERLE BİR ARAYA GELECEK
Suriye-Türkiye cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de Salı günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a muhalif örgütlerin temsilcileriyle bir araya geleceklerini bildirdi.

Bununla birlikte El Arabi, Arap Birliği'nin Suriye muhalefetini meşru otorite olarak tanımayı düşünmesi için çok erken olduğunu söyledi.

Suriye hükümeti ise ülkede artan siyasi huzursuzluğu tartışmak için acil bir Arap zirvesi yapılması çağrısında bulundu.

Suriye devlet televizyonunda yayımlanan resmi açıklamada, Şam'ın Arap Birliği yetkililerinin, Suriye'nin üyeliğinin askıya alma kararının yürürlüğe gireceği Çarşamba gününden önce ülkeyi ziyaret etmesini memnuniyetle karşılayacağı belirtildi.

TÜRK DİPLOMATLARIN AİLELERİ YURDA DÖNDÜ / WEB TV

SURİYE ARAP OYUNLARI'NDAN ÇEKİLDİ

Suriye resmi haber ajansı SANA ise Suriyeli sporcuların Aralık ayında Katar’da yapılacak Arap Oyunları’ndan çekildiğini bildirdi.

 

Haberde, “Suriye Olimpiyat Komitesi ve Genel Spor Federasyonu, bugün yaptıkları açıklamada, Suriyeli sporcuların Arap Birliği’nin Suriye kararı dolayısıyla Katar’da yapılacak Arap Oyunları’na katılmayacağını duyurmuştur” denildi.

 

Federasyon, Suriyeli sporcuların ülkelerini “komplo”ya karşı korumak amacıyla “takım formalarını çıkarıp askeri üniforma giyeceklerini” söyledi.

 

Daha önce Doha Oyunları’ndan yapılan açıklamada Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasına karşın müsabakalara katılacağı belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!