Suriyeli subay Hatay'dan dünyaya seslendi

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli subay Hataydan dünyaya seslendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 00:00

Suriye silahlı kuvvetlerindeki görevini terk ederek taraf değiştiren en üst düzey subay olan Albay Riyad el Esad Reuters’a yaptığı açıklamalarında, Devlet Başkanı Esad’ı devirmenin tek yolunun güç kullanmak olduğunu söyledi. Albay Esad, uluslararası kamuoyuna da yardım çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Suriye’de yabancı ülkelerin güçlerini görmek istemediklerini ancak uluslararası kamuoyunun isyancılara silah yardımı yapıp ülkenin hava sahasını uçuşa kapatması gerektiğini belirten Albay Esad, “Eğer bize bunu vermezlerse rejim devrilene kadar tırnaklarımızla savaşırız. Buradan Beşar Esad’a sesleniyorum: Halk senden daha güçlü” dedi.

 

Ülkesinden kaçtıktan sonra Hatay’a sığınan Esad, aralarında subaylar da bulunan 15 bin kadar askerin şimdiden taraf değiştirdiğini ve Suriye toprakları içinde harekete geçmek için kendisinin komutasını beklediğini belirtti.

 

ESAD HATAY'DAN DÜNYAYA SESLENDİ / FOTO GALERİ

 

Haberin Devamı

“BİZ TEK BİR ORDUYUZ”

Esad, ülkenin çeşitli noktalarında birlikler oluşturan isyancı askerlerin hükümet güçlerinin girişine engel olmak için köylerin girişine pusular kurduğunu belirtti. Kendisinin Özgür Suriye Ordusu’nun komutanı olduğunu ve halen Suriye’de bulunan Teğmen Abdülrahman Şeyh liderliğindeki Özgür Subaylar hareketiyle işbirliği yaptıklarını söyleyen Esad, “Biz tek bir grup, tek bir orduyuz. Hepimiz bekliyoruz, taraf değiştiren kardeşlerimiz içeride” dedi.

 

Esad, “Diğer taraf değiştirenlerle her gün temas halindeyiz. Subaylarla her gün koordinasyon görüşmeleri yapıyoruz. Amacımız Suriye’ye ilerlemek. Yönetim merkezine dönüştürebileceğimiz güvenli bir yer bulmak için bekliyoruz” dedi.

 

“SAVAŞ OLMADAN ESAD DEVRİLMEYECEK”

Esad, “Suriye ordusunun morali şu an çok düşük. Her gün birileri taraf değiştiriyor. Bu yüzden birçok birim etkisini kaybetti” derken rejimin gücünü kaybetmesinin en büyük kanıtının Şam’ın tanklar ve ağır silahların yanı sıra hava kuvvetlerini de kullanması olduğunu ifade etti.

 

“Bir savaş olmadan, Esad devrilmeyecek. Her kim olursa olsun, güç kullanarak liderlik yapan kişinin güç kullanmadan indirilmesinin imkanı yoktur” diyen Esad, rejimin kullandığı birçok “baskıcı ve kanlı taktik dolayısıyla ülkesinden ayrıldığını” çünkü şu an için Suriye’de bir emniyet ortamı bulunmadığını belirtti.

Haberin Devamı

 

“BÜTÜN MEZHEPLER BİRDİR”

Ajansın haberinde, Albay Esad’ın da Alevilerin komutası altındaki Suriye ordusunun subaylarının birçoğu gibi Sünni olduğu ifade edildi.

 

Haberde Türkiye dahil bölge ülkelerinde bir mezhep çatışması ihtimalinden endişe edildiği hatırlatılırken, Esad, “Rejim mezheplere dayalı. Mezhepçi ve ayrımcı bir rejim. Ama bizim insanlarımız bundan daha akıllı. Bütün Suriyeliler, Alevi olsun, Dürzi olsun, Hristiyan olsun, Kürt olsun hepsi bir halktır. Onlara saygı duyuyor hepsini ailemiz gibi görüyoruz” dedi.”

 

“BİZİ AJANLARLA İZLEDİLER”

Suriye rejiminin, Tunus’taki devrim sırasında aynı durumun kendi başına da geleceğini hissettiğini ve güvenlik önlemlerini artırdığını ifade eden Esad, “Bizi taciz etmek için ajanlar tuttular. Sürekli olarak izleniyorduk” dedi.

 

Haberin Devamı

Esad, Halep’te bulunan hava kuvvetleri istihbarat birimine çağırıldığını ve burada köyünde gösteriler olduğu için akrabaları arasında silahlı gruplar bulunduğunu itiraf etmeye zorlandığını belirterek, bu olaydan sonra ülkeyi terk etmeye karar verdiğini söyledi.

 

Albay Esad, “Bir subay buraya geliyorsa ya ölüm noktasına ulaşmıştır ya da çok ciddi bir tehlike içindedir. Bu yüzden de sınırın bu tarafına geçmek zorunda kalmıştır. Bazen buraya gelen subaylar çok fazla kalmadan Suriye’ye dönüyor ama bu güvenlik durumuna bağlı” ifadelerini kullandı.

 

Haberde ayrıca iki aydan fazla süredir Türkiye’de bulunan Esad’ın, sürekli olarak Türk jandarmalarının koruması altında olduğu ve güvenlik sebepleriyle bulunduğu yerin tam olarak açıklanmadığı belirtildi.

 

Haberin Devamı

TAMPON BÖLGE TARTIŞMALARI

Esad’la konuşan Reuters muhabiri Jonathon Burch, Şam yönetiminin isyancı askerleri Suriye’nin düşmanları için çalışan vatan hainleri olarak gördüğünü belirterek, geçtiğimiz haftalarda Türk basınında yer alan “tampon bölge” tartışmalarını hatırlattı.

 

Burch, “Türkiye’nin Albay Esad’a kapılarını açması, uzun zamandır müttefik olarak görülen Devlet Başkanı Esad’a yönelik tepkinin sertleştiği anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!