Suriyeli Kürt siyasetçiye suikast

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli Kürt siyasetçiye suikast
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 01:32

Suriye'de Yüksek Kürt Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi İsa Huso, Kamışlı kentinde bu sabah saatlerinde bombalı suikast sonucu öldürüldü. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) suikastı kınadı.

Haberin Devamı

DHA'nın haberine göre, Rojava (Suriye) Halk Meclisi (TEV-DEM) Başkanlık Divanı üyesi de olan Huso, Kamışlı kentinin Korniş Mahallesi’ndeki evinden çıkarak işe gitmek isterken aracında meydana gelen patlamada hayatını kaybetti. Saat 06.00 sıralarında meydana gelen patlama sonucunda bir kadının da hafif yaralandığı bildirildi. Suikastın, aracın ön kısmına yerleştirilen tahrip gücü yüksek bomba ile gerçekleştirildiği ifade edildi.

Huso'nun bir dönem PKK’nın Suriye'deki kolu PYD’nin eş başkanlığını da yaptığı belirtildi.

Suriyeli Kürt siyasetçiye suikast

Saldırı, BDP ve DTK tarafından kınandı. BDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi.:

Haberin Devamı

"Bu vahşi saldırı Sayın Huso'nun şahsında kendi öz yönetimini kurmak için onurlu bir mücadele veren tüm Kürt halkına yönelik yapılmıştır. Dört parçaya ayrılmış Kürt halkı bu tür alçakça saldılar karşısında şimdiye kadar sürekli direnmiştir ve direnmeye devam edecektir. BDP olarak, İsa Huso'ya yapılan bu vahşi saldırıyı nefretle kınıyor, başta ailesi olmak üzere tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Bu vesileyle, tüm halkımızı bir kez daha Rojava'da yükseltilen özgürlük mücadelesini desteklemeye ve güçlendirmeye çağırıyoruz."

DTK da yazılı bir açıklama yaparak olayı kınadı. DTK’nın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

"Suriye’de tüm insani değerlerin hiçe sayıldığı bir savaş yaşanmaktadır. Hem rejim, hem muhalefette yer alan bazı çeteler, savaş hukukuna uymayan eylemler sürdürmektedir. Bu kesimler birbirleriyle savaştıkları gibi, Rojava Kürdistan’ı halkına düşmanlık yapmaktadırlar. Rojava Kürdistan’ında öz yönetimini kuran tüm kesimlerin demokrasi içinde bir arada yaşamasını sağlayan irade ise iki tarafın da hedefindedir. Bugün sabah saatlerinde vahşi bir saldırı ile Kürt halkının deneyimli siyasetçi ve diplomatı Kürt Yüksek Konseyi üyesi ve Rojava Halk Meclisi (TEV-DEM) Başkanlık Divanı üyesi İsa Huso katledilmiştir. Bu alçakça saldırı ile İsa Huso şahsında Kürt halkının kendini yönetme iradesi hedef alınmıştır. Fail kim olursa olsun hedef budur. Fakat bu saldırılar amacına ulaşmayacaktır."

"ÖCALAN’IN YAKIN DOSTUYDU"
Mardin’in Nusaybin İlçesi’nin karşısındaki Suriye’nin Kamışlı kenti yakınlarında otomobiline yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu ölen Huso’nun geçmişte, Abdullah Öcalan’ın yakın dostu olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’ye bağlı internet siteleri, Huso’nun geçmişte Abdullah Öcalan ile defalarca görüştüğünü, PKK saflarına katılan bir oğlunun çatışmada öldürüldüğünü yazdı. Bu arada Huso’nun patlayıcı yüklü aracının fotoğrafları da yayınlandı. Fotoğraflarda otomobilin metal yığınına döndüğü ifade edildi.

"BENZER SUİKASTLAR YAŞANABİLİR"
Anadolu Ajansı'na konuşan Yüksek Kürt Konseyi üyesi Aldar Halil, Huso'nun öldüğü haberini doğrulayarak, geçmişte Nusra Cephesi ile PYD arasında yaşanan çatışmalardan dolayı, bu kentte Kürt siyasetçilere karşı benzeri suikastların muhtemel olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!