Suriye'deki katliamda 'beyaz ayakkabı' muamması

Güncelleme Tarihi:

Suriyedeki katliamda beyaz ayakkabı muamması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 00:00

Suriye'nin Hula kasabasında Mayıs ayında meydana gelen ve 108 kişinin öldürüldüğü katliamın faillerinin beyaz spor ayakkabı giymelerinden hareketle rejim yanlısı milisler olduğuna yönelik iddialar, ajansların geçtiği fotoğraflarla çelişiyor.

Haberin Devamı

Humus kentine bağlı Hula kasabasında 28 Mayıs'ta büyük bir katliam yaşandı. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre olayda 49'u çocuk, 34'ü kadın toplam 108 kişi yaşamını yitirdi. BM raporuna göre, kurbanların birçoğu da yakın mesafeden vurularak infaz edildi.

Katliamdan sağ kurtulan küçük bir görgü tanığı ise yaşadığı korku dolu anları Financial Times'a anlattı. 10 yaşındaki küçük çocuk, kasabalarına saldıran silahlı kişilerin üzerinde asker üniforması bulunduğunu ancak nizami ordudan farklı olarak beyaz spor ayakkabı giydiklerini söylüyordu.

/images/100/0x0/55eabb97f018fbb8f893336e

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Nedim Huri ise gazeteye bunun rejim yanlısı Şebbihaların kıyafeti olduğunu söyledi. Financial Times'da "Ayakkabılar Hula'nın faillerine dair ipucu veriyor" başlığı ile yayımlanan haber uluslararası medyada gündem yarattı.

Uluslararası basın organlarına göre, Financial Times'a konuşan küçük çocuk katliamı Şebbihaların işlediğine dair çok önemli bir detayı ifşa etmişti.

MUHALİFLER DE GİYİYOR

Haberin Devamı

Ancak ajanslar bir aydan bu yana Suriye'den gönderdikleri fotoğraflarda üzerlerinde askerler gibi kamuflaj bulunan ve ayaklarında beyaz spor ayakkabılar bulunan silahlı muhaliflerin fotoğraflarını geçiyor.

Bu da katliamı Şebbihaların işlediğine dair en önemli iddialardan biriyle çelişiyor.



TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLAMIŞTI

Katliamın ardından Suriye'de taraflar birbirini suçlamıştı. Muhalifler, şehrin saatlerce topçu atışına maruz kaldığını ve ardından kente giren iktidar yanlısı "Şebbiha" milislerinin insanları öldürdüğünü iddia etmişti. BM gözlemcileri de görgü tanığı olduğu ileri sürülen kişilerin, muhaliflerin bu iddialarını doğruladığını açıklamıştı.

Suriye yönetimi ise öldürülenler arasında rejim yanlısı Milletvekili Abdulmuti Meşleb'in yakınlarının da bulunduğunu ve katliamı muhaliflerin işlediğini iddia etmişti. Şam yönetimine göre, silahlı gruplar Hula yakınlarındaki askeri birliğe saldırmış ancak çatışma boyunca birlikler yerinden ayrılmamış ve katliam esnasında kasaba muhaliflerin kontrolünde kalmıştı.

Haberin Devamı

Almanya'nın saygın gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, katliamla ilgili haberinde muhaliflerin kasabada kendilerini desteklemeyen insanları hedef aldığını ve ölenlerin çoğunun Şii olduğunu yazmıştı.

aornek@hurriyet.com.tr
Ali Örnek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!