Suriye'de katliam iddiasına Annan'dan sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Suriyede katliam iddiasına Annandan sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 02:06

Suriye’nin Hama kentine bağlı Trimsa beldesinde çoğu sivil 200’den fazla kişinin öldürüldüğü öne sürüldü. Suriye'de devam eden çatışmalarda yerle bir olan kentler ise İkinci Dünya Savaşı'nda çekilen fotoğrafları aratmıyor. Son görüntülerse Hama ve Humus'tan...

Haberin Devamı

Reuters'e konuşan muhaliflerin iddiasına göre, Trimsa köyü bu sabaha karşı önce Suriye ordusu tarafından top ateşine tutuldu, ardından da hükümet yanlısı Şebiha milisleri tarafından basıldı. Hem top ateşinde hem de  Şebiha milislerinin saldırısında çok sayıda kişinin öldüğü ileri sürüldü.

Hama Devrim Liderliği Konseyi adlı muhalif grup tarafından yapılan açıklamada, "Trimsa'da 220'den fazla kişi öldü. Tank ve helikopterlerle saldırdılar. Top ateşine tuttular ve insanları infaz ederek öldürdüler" denildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise "bölgedeki muhaliflere" dayandırdığı açıklamasında 40 silahlı muhalif, 160 kişinin öldüğünü duyurdu. Örgüt 30 kişinin cesetlerinin yakıldığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

SURİYE 'TERÖRİSTLERİ' SUÇLADI:
Suriye resmi haber ajansı SANA ise ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde katliamdan silahlı muhalifleri sorumlu tuttu.

Haberde, bölge sakinlerinin açıklamalarına da yer veren kaynak "silahlıların" beldeyi bastığını ve sivil insanların üzerine ateş açtığını iddia etti.

Suriye ordusunun bölgeye Trimsalıların yardım çağrısı üzerine gittiğini kaydeden SANA, ele geçirilen "teröristlerden" İsrail yapımı silahlar bulunduğunu öne sürdü.

Haberde ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin bugün Suriye hakkında yaptırımları görüşeceği hatırlatılarak Trimsa katliamının dış müdahaleye zemin taşıma amacı taşıdığı belirtildi.

ANNAN'DAN SERT TEPKİ

Suriye'de süregelen 16 aylık çatışmanın sonuçlanması için müzakerelerde bulunan Annan, Hama'daki son çatışmalarda 200'den fazla kişinin ölmesinden sonra sert konuştu.

Annan BM'ye gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi: "Alınan kararlara uymamasının sonuçları olacağı Şam'a derhal bildirilmelidir. Hama'daki katliam konsey kararlarının ciddiye alınmadığının bir göstergesidir."

Annan bundan saatle önce  katliamdan kimseyi sorumlu tutmadığını ancak Suriye ordusunun sivillerin bulunduğu bölgelerde ağır silahlar kullanmasını eleştirdiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Ülkedeki BM gözlemci gücünün komutanı General Robert Mood ise Trimsa'ya gitmeye hazır olduklarını söyledi.

Annan'ın Pazartesi günü Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi bekleniyor.

MUHALİFLER DIŞ MÜDAHALE İSTİYOR

Suriye'de yaklaşık 16 aydır süren iç çatışmada şiddetin doruğa ulaştığı bu olayın ardından muhalifler, BM Güvenlik Konseyi'nden BM Şartı'nın yedinci maddesi çerçevesinde bir karar çıkarmasını istedi. Yedinci madde, ekonomik önlemlerden askeri güç kullanımına kadar birçok yaptırım içeriyor.

İngiltere dün Suriye yönetimine ateşkese uymaması halinde yedinci maddeye dayanarak yaptırım uygulanmasını içeren bir taslak sunmuştu. Rusya ise bu maddenin işletilmesine karşı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice ise Twitter hesabından Trimsa'daki katliamın yaptırımları zorunlu kıldığını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!