Suriye için yeni yaklaşım

Güncelleme Tarihi:

Suriye için yeni yaklaşım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 10:19

BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile krizin çözümü için yeni bir "yaklaşım" benimsenmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. Annan, bu yaklaşımı muhalefetle de ele alacağını belirtti.

Haberin Devamı

Şam'da Esad'la yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Annan, "Şiddetin durdurulması gerektiğini ve bunun hangi yolla yapılabileceğini tartıştık. Silahlı muhaliflerle de paylaşacağım bir yaklaşım konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Annan ayrıca Esad'la yaptığı görüşmeyi "yapıcı ve samimi" olarak tanımladı.

Esad ile Annan arasındaki görüşmeye, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat ile Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi ve Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Norveçli Tümgeneral Robert Mood da katıldı.

"ANA GÜNDEM ANNAN PLANI"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, görüşmedeki ana gündemin, Annan'ın altı maddelik planı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

"Görüşmede planın başarılı olması için neler yapılması gerektiği ele alındı" diyen Makdissi, Suriye'nin bu planın uygulanmasına bağlılığı konusunda Annan'a güvence verdiğini ve aynı tavrı karşı taraftan da beklediklerini ifade etti.

Suriyeli sözcü, 30 Haziran'daki Cenevre konferansının siyasi süreçte yol katedilmesi ve diyalog atmosferi yaratılması için önemli bir adım olduğu konusunda mutabakata varıldığını sözlerine ekledi.

Annan'ın altı maddeden oluşan planı öncelikle nisan ayının ortasından itibaren hükümet güçleriyle Esad rejimini devirmek isteyen Suriyeli muhalifler arasında bir ateşkes ilan edilmesini öngörüyordu. Ancak taraflar arasında ateşkes sağlanamaması nedeniyle plan hayata geçirilememişti.

İRAN'A GEÇTİ

Annan, Şam'daki temaslarının ardından İran'a geçti. İran devlet televizyonunun haberine göre, Suriye konusunda görüşmelerde bulunacak Annan, Mehrabad Havaalanı'nda Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abullahiyan tarafından karşılandı.

Annan'ın, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve diğer yetkililerle ayrı ayrı bir araya geleceği belirtildi.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi olarak ikinci kez İran'ı ziyaret eden Annan'ın ana gündem maddesinin Suriye'deki durum olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!