Suriye için çok güçlü bir politik kararlılık şart

Güncelleme Tarihi:

Suriye için çok güçlü bir politik kararlılık şart
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2013 02:05

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ve Rusya’nın mutabakatıyla Suriye’deki kimyasal silahların devredilmesini ‘memnuniyet verici’ bulurken, “Büyük sorunun çözümü için çok güçlü bir politik kararlılığın olması şart” dedi. Çankaya Köşkü’nde dün, Benin Büyükelçisi Moise Tchando Kerekou’nun güven mektubunu kabulü öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

DESTEKLİYORUZ

“(ABD ve Rusya’nın önerdiği mutabakatının uygulanabilirliğine ilişkin) Bundan bizim memnun olmamız gerekir. Çünkü kimyasal silahlar bizim komşu ülkemizde. 1000 ton civarında kimyasal silah olduğu söyleniyor. Bunların tamamen temizlenmesine en çok biz seviniriz. Desteklemek lazım ve tabii ki destekliyoruz da. Bu işin bir safhası. Bir de ikinci safhası var. Kimyasal silah kullanılmamış olsaydı, hiçbir şey yokmuş gibi bir tavır içine girmemek lazım. Bir taraftan kimyasal silahların kesinkes, tamamen Suriye’den çıkartılması için ciddi, kararlı bir çalışma yapılırken diğer taraftan daha büyük sorunun çözümü için çok güçlü bir politik kararlılığın olması şarttır.

BMGK BİZİ DİNLEMELİ

(Fransa’nın BMGK’ya sunacağı karar tasarısına ilişkin) BM’deki tasarıların nasıl çıktığını biliyoruz. Perde arkasında çok büyük pazarlıklar vardır. Her cümle üzerinde titiz, herkesin kaygılarını karşılayacak yazılımlar vardır. Biz BM Güvenlik Konseyi üyesi değiliz, daimi üye de değiliz. Komşu ülke olarak en çok etkilenen biz olduğumuz için BMGK’nın bizi ciddi şekilde dinlemesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!