Suriye’de şiddeti 300 gözlemcimiz durduramaz

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de şiddeti 300 gözlemcimiz durduramaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2012 00:00

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türkiye’deki temaslarının son gününde bir grup gazeteciyle İstanbul’da “Yuvarlak Masa” toplantısında bir araya geldi.

Haberin Devamı

Sözlerine Türkçe “Nasılsınız, teşekkür ederim” diyerek başlayan Ban, Korece ve Türkçe’nin aynı dil ailesinde yer aldığını ve kendisinin giderek daha çok Türkçe sözcük öğrendiğini belirttikten sonra, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın liderliğini takdir ediyorum. Her geldiğimde onun liderliğinden etkileniyorum. Türkiye yükselişte olan çok az sayıdaki küresel liderden biri” dedi. Türkiye’nin 2.Somali Konferansı’na ev sahipliği yapmasını ve Medeniyetler İttifakı’ndaki rolünü öven Ban, daha sonra, “Öncelik Suriye konusunda” diyerek soru-cevap bölümüne geçti.

Ölü sayısının tespiti bile zor

Hürriyet’in, “Tam iki yıl önceki buluşmamızda Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında oynadığı arabuluculuk rolünü övmüştünüz. Bugün Ankara ile bu iki ülkenin ilişkileri çok gergin. Gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusunun ardından Ban şu yanıtı verdi: “Başbakan Erdoğan ile dünkü görüşmemde Türkiye’nin genelde Ortadoğu, özelde İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk rolünü sürdürmesini desteklediğimi söyledim. Ancak önce Suriye’de krizin çözülmesi gerekiyor. Suriye’de işler böyle devam edemez. Her gün onlarca insan öldürülüyor. Bu konuda kesin bir sayı tespit emek zor olsa da sanırım bugüne kadar 10 bine yakın insan öldürüldü.”

Haberin Devamı

İki taraf da saldırıları durdurmalı

“Sahada 300 silahsız gözlemcimiz var ama şiddeti onların durdurmasını beklemek gerçekçi olmaz. Suriye yönetimi ve muhalifler başta olmak üzere tüm gruplar Annan Planı’nı hayata geçirerek şiddete son vermeli. İnanıyorum ki ve bütün üye ülkeler de inanıyor ki Güvenlik Konseyi’nin yapısı da çalışma yöntemi de değişmelidir. BM üyesi devletler, konu kendi ulusal çıkarlarına geldiğinde geri adım atmama eğiliminde oluyor. Küresel barış ve güvenlik için üye devletlerin kendi ulusal çıkarlarının üstüne çıkmaları gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!