Süneyle mücadele için doğaya 500 keklik salındı

Güncelleme Tarihi:

Süneyle mücadele için doğaya 500 keklik salındı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 10:49

ESKİŞEHİR’de Tarım İl Müdürlüğü tarafından süneyle mücadele kapsamında doğaya 500 keklik salındı.

İl Özel İdaresi’nin katkıların ile alınan keklikler Eskişehir Vali Vekili Ekrem Ballı, Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çetinkaya ile çiftçiler tarafından doğaya bırakıldı. Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş buğday ürün kalitesinin düşmesine neden olan sünelerle mücadelenin sürdüğünü söyledi. Bu yıl Eskişehir’de toplam 1500 kekliğin 3 aşamada doğaya salınacağını açıklayan Gümüş, “İlk olarak Çifteler ilçesinde 500 kekliği doyağa bıraktık. Önümüzdeki günlerde Sivrihisar ve Günyüzü ilçelerinde de 500’er adet kekliği daha doğaya salacağız” dedi.
Bilinçsiz avlanma sonucunda bölgede keklik neslinin azaldığını kaydeden Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş, bir kekliğin bir yıl içerisinde ürünlere zarar veren yaklaşık 10 bin süneyi yok ettiğini söyledi. Gümüş şunları kaydetti:
“2002 yılına kadar süne ile mücadelede uçakla ilaçlama yapılıyordu. Ancak uçakla mücadelenin ekonomik olmadığı, amacına ulaşmadığı, doğayı tahrip ettiği, daha fazla masraflara neden olduğu belirlendiği için bundan vazgeçilip yer aletleriyle mücadeleye başlanıldı. Biz, süneyle mücadelede yer aletlerinin yanısıra biyolojik ve doğal mücadeleye de ağırlık verdik. Bizim amacımız kimyasal mücadeleyi en aza indirip sıfıra çekmektir. Kimyasal mücadele doğayı ve çevreyi tahrik etmekte, faydalı sinekleri yok etmekte, üründe kalıntıya neden olmaktayı. Bu konuda 4 yıldır yaptığımız teknik çalışma sonucunda biyolojik mücadelede avcı sinekler dediğimiz yani sünenin düşmanı faydalı sineklerin barınma ortamını arttırdık. Bu faydalı sinekler süne yumurtasının içerisine kendi yumurtasını bırakarak kendisi ürüyor ve süne yok oluyor. Kekliklerin de süneyle mücadelede önemli katkısı oluyor. Süne yazın ovada, kışın otlaklara çekiliyor. Süne buğdayın zararlısıdır. Bu zararlıyı keklikler topluyor. İlaç kullanmadan, çevreyi tahrip etmeden, insan sağlığını riske atmadan doğal mücadele yolu ile süne zararlısını keklikler aracılığı ile sıfıra çekmeyi hedefliyoruz.”
Eskişehir Vali Vekili Ekrem Ballı’da doğaya saldıkları kekliklere çiftçilerin sahip çıkmasını, bunları avlamak isteyenlere engel olunmasını ve durumu jandarma yetkililerine bildirmesini istedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!