Sunday Times'da bir Türk kuyumcu

Güncelleme Tarihi:

Sunday Timesda bir Türk kuyumcu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ünlü Sunday Times Gazetesi'nin verdiği turizm ve gezi eki ‘‘Travel’’de İstanbul'a bir sayfa yer ayrıldı ve tarihi kentte gezilecek 10 önemli mekan, ‘‘Perfect 10: İstanbul’’ başlığıyla tanıtıldı. On seçkin mekan arasında bulunan Hilat Kuyumuculuk'un patronu Hilat Elmas, 42 yıldır mesleğin içinde.

Hilat Kuyumculuk'un sahibi Hilat Elmas, Satış Sorumlusu Serhat Geridönmez ve Üretim Sorumlusu Bülent Büyüktürk, dünyanın en seçkin gazetelerinden birinde yer almanın Türkiye ve kendileri açısından bir gurur kaynağı olduğunu belirttiler.

Türkiye'nin en tanınmış ve kıdemli kuyumcularından Hilat Kuyumculuk'un sahibi Hilat Elmas, Sunday Times Travel'daki haberi görünce çok şaşırdıklarını belirtti ve ‘‘Çok sevindik. Bizim için milli piyango gibi bir şey’’ dedi. Mağazanın Üretim ve Pazarlama Sorumlusu Bülent Büyüktürk ise ‘‘Böyle bir haberin çıkacağından bile haberimiz yoktu. Arkeolojik araştırmalar yaparak takı hazırladığımız için bizi seçtiler herhalde’’ dedi.

Henüz 12 yaşındalken Kapalıçarşı'da mesleğe başlayan Hilat Elmas, ünlü ustalardan Sabahattin Konakcı'nın yanında yetişmiş. Arkeoloji eğitimi alan Hilat Elmas, hem araştırmacı hem de kuyumcu. 1971 yılında antik mücevhere yönelen Hilat Elmas, kuyumculukta el işçiliğinin önemini vurguladı ve tüm ürünlerinin yüzde yüz el işi olduğunu belirtti. Elmas, şunları söyledi:

‘‘Hatta ürünlerimizi antik dönemdekiler gibi yapmaya çalışıyoruz. O dönemde kullanılan alet edevatı kullanıyoruz. Neredeyse teknlojiyi araya sokmadan yapıyoruz. Zor oluyor, zaman alıyor, ama o dokuyu verebilmek için böyle çalışıyoruz. Bunu özellikle Amerikalılar çok iyi anlıyor. Amerikalılar konuyla çok ilgili ve kültürlüler.’’

Hilat Elmas, ürünlerinde Osmanlı, Yunan, Roma ve Anadolu'da boy vermiş diğer uygarlıkların her türlü kültür ürününden yararlanarak tasarım yaptıklarını belirtti. Hilat Kuyumculuk'un 3 atölyesi bulunuyor. Buralarda 4 ustayla birlikte toplam 20 kişi çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!