Sultanahmet Meydanı’nda işgal

Güncelleme Tarihi:

Sultanahmet Meydanı’nda işgal
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eminönü Belediyesi, Sultanahmet'teki tarihi Hipodrom meydanını çadırlar ve derme çatma dükkanlara kiraladı. Sultanahmet Camii'nin önünü, Hipodrom'daki Dikilitaş, Alman Çeşmesi ve Yılanlı Sütun'un çevresini kaplayan prefabrik yapıların ramazan boyunca meydanda kalacağı açıklandı. Eminönü Belediyesi yetkilileri, meydanın kiralanmasından kazanılacak paranın kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılacağını öne sürdü.

Eminönü Belediyesi'nin eski başkanı Ahmet Çetinsaya'nın Sultanahmet'te geçtiğimiz yıllarda başlattığı uygulamanın bir kopyasını, yeni Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu sürdürüyor. Eski Başkan Çetinsaya, sadece Sultanahmet Camii'nin ön duvarına geleneksel İstanbul evlerinin minyatürlerinlerinden oluşan dükkanlar yaptırmıştı. Bu dükkanları Ramazan boyunca kiraya veren belediye, o dönemde çok büyük bir tepkiyle karşılaşmıştı.

Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, Sultanahmet'teki Hipodrom alanının ortasında kurulacak çadırda, ramazan etkinlikleri düzenleneceğini söyledi. Bu büyük çadırda, ortaoyunu, tuluat gösterileriyle, paneller ve Klasik Türk Musikisi konserlerinin yapılacağını belirten Kibiroğlu, ‘‘Aslında bu sene yapmayı düşünmüyorduk ama çok talep geldi. Vatandaşlarımız, depremin üstlerinde oluşturduğu ruhsal baskıyı aşmak istiyor’’ dedi.

İstanbul'un birçok ilçesinde ramazan çadırları deprem bölgesine taşınırken, Sultanahmet'te bu çalışmanın sürmesi ise, tepkiyle karşılandı. Bu tepkiyi ilettiğimizde Kibiroğlu, Adapazarı Erenler'deki çadırkentte öğlen ve akşamları 2000 kişiye yemek verdiklerini söyledi. ‘‘Ayrıca yine aynı yerde sağlık ekibimiz rehabilitasyon çalışmalarını sürdürüyor. Yine aynı çadırkentte çocuklar için kreş yaptırdık, bunun yanında da çocuk bahçesi ve çamaşırhanemiz var’’ diyen Kibiroğlu, Eminönü Meydanı'nda kurulacak olan çadırda da iftar yemeği verileceğini söyledi.

Kıl çadırda gözleme

Sultanahmet Meydanı'nda kurulan ve kiraya verilen büyük bir kıl çadırın içinde gözleme yapılıyor. Yörük çadırı şeklinde döşenmiş çadır, hemen turizm danışma bürosunun önüne kurulmuş. Alttan su almasın diye, tüm çevresi beton bir setle kapatılan çadırın önü vitrinli bir dükkan haline getirilmiş. Dükkan işletmecilerinden biri, ‘‘Allah kısmet ederse ramazandan sonra da buradayız’’ dedi. Eminönü Belediyesi ise, bu uygulamanın ramazanla sınırlı olduğunu açıkladı.

Sultanahmet esnafı ise, Türkiye'nin en çok turist alan meydanındaki uygulamaya karşı çıkarak Fazilet Partili belediyenin kendi yandaşlarına rant sağlama çabasında olduğunu iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!