Suikastın tanığı 47 yıl sonra ilk kez konuştu

Güncelleme Tarihi:

Suikastın tanığı 47 yıl sonra ilk kez konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 17:50

Bir suikasta kurban giden ABD Başkanı John F. Kennedy’nin korunmasından sorumlu olan ve onlarca yıldır kameraların önüne çıkmaktan kaçınan Gizli Servis ajanları, suikastın 47’nci yıldönümü olan bugün ilk kez konuştu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Eski ajanlardan Clint Hill, ilk kurşunun Başkan’ı vurmasıyla, “Boğazını tuttuğunu ve soluna eğildiğini gördüm. Fırladım ve koştum” dedi. Hill, Abraham Zapruder isimli vatandaşın çektiği meşhur videoda limuzine doğru koşan, Başkan’ın arabasına atlayıp, onu kurtarmak için boş bir çaba sarf eden kişiydi.

 

Hill, “Ben arabaya ulaşana kadar Kennedy üçüncü kurşunla kafasından vuruldu. Çok geç kalmıştım” dedi.

 

First lady Jackie Kennedy, arabanın arka tarafına tırmanmış ancak Hill, kendisini koltuğuna geri itmiş ve hem Başkanı hem de eşini gelecek diğer kurşunlara karşı korumaya çalışmıştı. Araba hızla hastaneye doğru ilerlerken, Kennedy’nin başını dizine yerleştiren Kennedy, “Oh, Jack, ne yaptılar sana?” dedi.

 

Haberin Devamı

HILL YILLAR SONRA İLK KEZ KONUŞTU

Suikastın daha önce gün yüzüne çıkmamış detayları eski ajan Jerry Blaine’in Kennedy’i koruyan ajanlarla yaptığı röportajlar üzerinden gazeteci Lisa McCubbin’le birlikte yazdığı “The Kennedy Detail” isimli kitapta ortaya çıktı. Suikastla ilgili nadiren röportaj veren Hill de kitabın öndeyişini yazdı.

 

Blaine ve Hill, o gün Başkan’ı koruyamamış olmanın ağırlığını hala taşıdıklarını söyledi. Blaine, “Kendimizi başarısız olmuş gibi hissettik. Çok korkunç bir duyguydu” dedi.

 

Hill, saldırı anında gösterdiği cesaretten ötürü övgülerle karşılandı ancak buna rağmen yıllar boyunca zamanında yetişip kendini Kennedy’e siper edememenin verdiği suçluluk duygusuyla evinin bodrumunda kendini içki ve sigaraya verdi.

 

“Yapmış olmam gereken başka bir şey daha olduğunu düşündüm. Daha hızlı hareket edebilirdim, daha çabuk tepki verebilirdim, limuzine daha önce ulaşabilirdim, dünyayı değiştirebilirdim” diyen Hill, çok uzun süre kabuslar gördüğünü anlattı. Çok uzun süre sonra kademe kademe iyileştiğini ifade eden Hill, kendi kendine elinden geleni yaptığını söylediğini belirtti. Hill, “Kabullenip hayatınıza devam etmek zorundasınız” dedi.

 

Haberin Devamı

KORUMALARIN UZAK DURMASINI İSTEMİŞ

Blaine kitabında suikasttan birkaç gün önce Kennedy’nin korumalarının kendisini çok yakından takip etmesine öfkelendiğini de anlattı. Florida’da da bir konvoy sırasında korumalardan limuzine binmemelerini isteyen Kennedy, ajanlardan bir tanesine, “Şu havalı şarlatanların arkadaki arabalara binmesini sağlayın. Önümüzde seçimler var. Benim halka yakın olmam gerekiyor” dedi.

 

Hill ve Blaine, Kennedy’nin Florida’daki bu direktiflerinin, suikastın başarılı olmasını beraberinde getirdiği fikrini reddediyor. Dahası, konvoyun fotoğrafları da, Başkan’ın sözlerine karşın, Hill’in yolun büyük bir kısmında Kennedy ve eşiyle birlikte arabada olduğunu gösteriyor.

 

Haberin Devamı

Ancak Blaine, suikastın gerçekleştiği noktada ajanların arabanın tamponu üzerinde yolculuk etmesinin imkanı olmadığını söyledi. Blaine, “Çevre yoluna giriyorduk ve orada arabanın hızı 100 kilometreyi geçiyordu. Dolayısıyla bir ajanın orada oturması mümkün değildi” dedi.

 

O dönem görevli ajanların bazıları, kitabın, Kennedy’i Lee Harvey Oswald’ın öldürdüğüne ve suikastçının tek başına hareket ettiğine inanmayan komplo teorisyenlerini ikna etmek için etkili olabileceğini düşündüğünü ifade etti.

 

Hill, “Benim içimde suikastı Oswald’ın işlemediğine dair hiç şüphe yok. Oradaydım, ne olduğunu biliyorum” dedi.

 

CNN'de yayımlanan "JFK's Secret Service agents reflect on loss of a president" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!