Suç ve Ceza ilk kez Devlet Tiyatrosu'nda

Güncelleme Tarihi:

Suç ve Ceza ilk kez Devlet Tiyatrosunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2001 17:49

Dostoyevski'nin aynı adlı ölümsüz yapıtından, Goston Bary tarafından sahneye uyarlanan ''Suç ve Ceza'', Devlet Tiyatroları'nda ilk defa ''perde'' diyecek. Yönetmen Kazım Akşar'ın yorumuyla 27 Kasım'da Başkent sahnelerindeseyirciyle buluşacak yapıt, Büyük Tiyatro'da basına tanıtıldı.

Haberin Devamı

Oyundan bazı bölümlerin de aktarıldığı toplantıda konuşan Akşar,  gündemi savaş ve terör olaylarının işgal ettiği bir dünyada, bu yapıtla barış mesajı vermek istediğini söyledi. ''Bu, belki bir kampanya olarak da düşünülebilir. Biz, terörün ve savaşın bu kadar ön planda olduğu bir dünyada, barış için bir şeyler söylemeye çalışıyoruz'' diyen Akşar, klasik bir yapıtı ''genç beyinlere'' iletmenin baş görevleri olduğunu söyledi.

Oyunun başkahramanı gibi, tarih boyunca birçok kişinin öldürme hakkını kendisinde gördüğünü belirten Akşar, ''Bunlara gerek ansiklopedilerde, gerekse halk arasında 'ler' denildi. Lider olmak, öldürme hakkına sahip bulunmak demek değildir. Oysa bu kişiler, çoğu kez kahraman ilan edildi, hatta heykelleri dikildi'' diye konuştu.  

Haberin Devamı

 Eserin kahramanı Raskolnikov'un da yaşamasını anlamsız bulduğu, yozlaşan, yoksullaşan bir düzenin ortaya çıkardığı yaşlı kadını öldürdüğünü anlatan Akşar, yapıtı şu cümlelerle özetledi: ''Oyunun baş kişisi Raskolnikov'u, bu cinayetten sonra Sibirya'ya kendi vicdanı sürgün edecektir. Ancak, öykü bu kadar basit değil. Altyapısı çok kuvvetli. Benim 12 yıllık hayalimdi bu eser ve Devlet Tiyatroları sahnelerinde ilk defa sahnelenecek.  Şimdi, bütün insanlara bir mesaj iletmek istiyoruz. Dünyada yaşayan kaç milyon insan varsa onlara bir şeyler sunmak istiyoruz. Biz, terörün ve savaşın bu kadar ön planda olduğu bir dünyada, barış için bir şeyler söylemeye çalışıyoruz. Bu, bir kampanya olarak da algılanabilir belki.''  

Bertan Onaran'ın Türkçeleştirdiği eserde, Nihat Hakan Güney, Levent Ülgen, Kayhan Sarıgöllü, Harun Özer, Mehmet Atay, Hepşen Akar, Hülya Gülşen ve İlham Yazar başlıca rolleri paylaşıyor. 

Büyük Tiyatro'da prömiyeri gerçekleştirilecek yapıtın dekoru Zeki Sarayoğlu'na, giysi tasarımı Sevgi Türkay'a ait. Danslarını Nurdan Menemencioğlu'nun düzenlediği oyunun müziklerini Kemal Günüç hazırladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!