Su zammına tepkiler sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Su zammına tepkiler sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 17:51

ÇMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Eylem Tuncaelli, İstanbul'daki su zammıyla ilgili olarak, yeni tarifenin evsel su tüketimini azaltmaya dönük olduğunu belirtti ve “Bu tarife doğrudan dar gelirli grupları hedef almaktadır ve halkımızı ekonomik sebeplerle susuzluğa mahkum etmeyi hedefleyen bir anlayışın ürünüdür” dedi.

Eylem Tuncaelli, yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla eskiden tek tarife üzerinden fiyatlandırılan evsel su tüketiminin yeni tarifede yüzde 17’den başlayıp, yüzde 134’e varan zamlar yapıldığını ifade etti. Tüketim oranı üzerinden fiyatlandırmanın sanayi işkolları üzerinde uygulanmadığına dikkat çeken Tuncaelli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın zamları gündeme getirerek zamlardan dar gelirli grubun etkilenmeyeceği taahhüdü verdiğini hatırlattı. Tuncaelli, şunları kaydetti:

“İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan bu zamlar, bu açıklamanın doğru olmadığını kısa zamanda göstermiştir. Yapılan yeni tarife esas itibariyle evsel su tüketimini azaltmaya dönüktür. Ancak diğer tüketim gruplarına aynı şekilde tüketim miktarına bağlı farklı tarife uygulaması yapılmamıştır. Bu tarife doğrudan dar gelirli grupları hedef almaktadır ve halkımızı ekonomik sebeplerle susuzluğa mahkum etmeyi hedefleyen bir anlayışın ürünüdür.”

Tuncaelli, çağdaş bir insanın sağlıklı bir biçimde yaşaması için gereken içme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarla kullanılacak su dikkate alındığında, kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardının 150 litre olarak kabul edildiğini kaydetti. Dünya genelinde bölgelere göre kişi başına su tüketim miktarlarının sanayileşmiş ülkelerde 266 litre iken, Afrika’da 67, Asya’da 143, Arap ülkelerinde 158, Latin Amerika’da da 184 litre olduğuna işaret eden Tuncaelli, bu rakamın Türkiye'de ise kişi başına günlük ortalama 111 litre olduğunu dile getirdi.

Eylem Tuncaelli, yeni su tarifesinde en ucuz fiyattan su kullanabilmek için 4 kişilik bir ailede kişi başına 83 litre, 6 kişilik bir ailede kişi başına 55 litre su tüketimini aşmamak gerektiğine dikkat çekti. Tuncaelli, “Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul’da halk, Türkiye ortalamasının ve uluslararası kabul edilen değerlerin altında su tüketimi yapmaya zorlanmaktadır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!