Stressiz Formula 1 için bu sayfayı yanınıza alın

Güncelleme Tarihi:

Stressiz Formula 1 için bu sayfayı yanınıza alın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 00:00

Geçtiğimiz yıl hem girişte hem de çıkışta önemli bir trafik sorununun yaşandığı İstanbul Park Pisti’nde bu yıl keyifli bir Formula 1 izlemek istiyorsanız bu sayfayı yanınıza almanızda fayda var. Çünkü yayınladığımız harita da piste ulaşım ile ilgili yeni alternatif yolları ve bu yolların rotasını rahatlıkla bulabilmeniz mümkün. Ayrıca toplu ulaşım aracıyla piste gidecekler için de İETT otobüsüslerinin hangi saatlerde nerelerden kalkacağını sizler için ayrıntılı şekilde sayfamıza taşıdık.

Formula 1 tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ilgi görüyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez ülkemizde düzenlenen bu dev organizasyon büyük ilgi görmüştü. Ancak özellikle pistin iç bölümündeki otoparkları kullananlar trafik sorunu yüzünden evlerine saatler sonra ulaşabilmiş ve Formula 1’de yaşadıkları keyif bir anda büyük bir trafik sorununa dönüşmüştü. İstanbul Park Pisti’nin işletmecisi olan Motorsporları Organizasyon A.Ş. (MSO) tarafından geçtiğimiz günlerde piste ulaşım ile ilgili kapsamlı bir harita yayınlandı. Bu haritadan görülebildiği şekilde piste geçtiğimiz yılın aksine farklı yollardan ulaşabilmek mümkün. Eğer geçtiğimiz yıl sorun yaşadıysanız veya bu yıl ilk kez İstanbul Park Pisti’ne gidecekseniz Otoyaşam’ın bu sayfasını yanınıza almanızda yarar var. Çünkü bu sayfa size İstanbul Park Pisti’ne gerek aracınızla gerekse toplu taşıma ile nasıl ulaşabileceğinizi en iyi şekilde gösterecektir.

34 BİN ARAÇLIK PARK

Geçen sene yaşanan trafik krizinden sonra yapılan yenilikler kapsamında pistin A kapısı giriş öncesi kavşağı yeniden düzenlenmiş. Jandarma yanındaki C Kapısına bir güvenlik kapısı daha eklenerek bu sayı ikiye çıkarılmış. Istanbul Park içi levhalandırma ve yönlendirme çalışmaları yapılarak sürücülerin yolları karıştırması ve trafik sıkışıklığına neden olmaları önlenmiş. Piste geliş yönündeki Göçbeyli ve C Kapısı istikameti yolları geçen seneye göre genişletilmiş ve ayrıca pist dışına bir ring yolu da yapılmış. Akfırat yolu üzerinde 20 bin araç kapasiteli yeni otopark alanları oluşturulmuş. Bu alan ile toplam otopark kapasitesi 34 bin araca yükselmiş. Böylece her aracın ortalama 3 kişi taşıyacağı düşünülürse yaklaşık 90 bin kişilik bir araç parkı ortaya çıkmış. Bu yeniliklerin dışında pistte yeni yapılan ring yolunun üzerinde yaya üst geçidi hazırlığı devam ediyor. Göçbeyli yönü ve C kapısı yolu üzerinde de birer yaya üst geçidi hazırlanıyor.

4 BİLET ALAN STICKER

Gold, Silver veya Bronz Tribün’lerden 4 adet bilet alana araçlarının camlarına yapıştıracakları otopark sticker’i verilecek. TEM Kurtköy Kavşağı gişeleri, aracında otopark "sticker"ı olanlar ve VIP girişi kullanabilecek. TEM & Şekerpınar Kavşağı, otopark "sticker"ı olmayan araçların kullanımına sunulacak. TEM’den gelen araçlar tarafından oluşabilecek Kurtköy Kavşağı’ndaki yoğunluk, trafik ekiplerince izlenecek. Herhangi bir yoğunluk olduğu taktirde, yarışseverlerin Şekerpınar Kavşağı üzerinden piste gelmeleri için yönlendirme yapılacak. Eğer yönlendirme esnasında da bir sıkışıklık gözlenirse trafik polisi gezici timlerince Çamlıca gişelerinden itibaren Şekerpınarı Kavşağı’na yönlendirme için anonslar yapılacak. Araçlar, İstanbul Park’a A kapısından ve B (jandarma) kapısından alınacak. Şekerpınar Kavşağı’ndan çıkarak Akfırat üzerinden gelecek araçlar, bu bölgede oluşturulmuş açık otoparklara yönlendirilecek. Yaya yarışseverler ise; İstanbul Park’a yeni yapılan yaya üstgeçidini kullanarak girişlerini gerçekleştirecekler. İstanbul’un belirli bölgelerinde toplu ulaşım araçları TEM Otoyolu, E-5 Karayolu, Şile Yolu gibi arterleri kullanarak Formula 1 sahasında toplu ulaşım merkezlerine hareket edecekler.

İşte farklı ulaşım tarifleri

Bu yıl yarışa gidecek olan seyircilerin aklındaki en önemli soru İstanbul Park’ta geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine trafik sorununun yaşanıp yaşanmayacağı. İstanbul Park Pisti’ne ulaşımla ilgili geçtiğimiz günlerde yol tarifleri yayınlandı. İşte bu tariflere göre İstanbul Park Pisti’ne ulaşabilmek için farklı yol tarifleri. Aynı zamanda harita üzerinden de yönlendirme oklarını takip ederek İstanbul Park Pisti’ne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca harita üzerinden de görülebildiği gibi artık tek bir kapıdan giriş olmayacağı için yığılmanın da önüne geçilmesi planlanıyor.

TEM (E-80): İstanbul’dan Ankara istikametinde 22’inci km’de Sabiha Gökçen ve 25’inci km’de Şekerpınar-Bayramoğlu çıkışlarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz. Ankara’dan İstanbul istikametinde İstanbul’a 25 km kala Şekerpınar-Bayramoğlu ve 22 km kala Sabiha Gökçen çıkışlarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz.

E-5 (D-100): İstanbul’dan Ankara istikametinde Sabiha Gökçen ve Şekerpınar-Bayramoğlu kavşaklarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz. Ankara’dan İstanbul istikametinde Şekerpınar-Bayramoğlu ve Sabiha Gökçen kavşaklarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz.

Şile Yolu: İstanbul E-5 ve TEM otoyollarından Şile Otoyoluna bağlanılarak, Şile istikametinde 16 km sonra İstanbul Park yol ayrımından tabelaları takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz.

Pazar günü 10 dakikada bir F1’e otobüs kalkacak


Biz Türk insanı her yere otomobille gitmeyi çok severiz. Ondan sonra en ufak bir trafikle karşılaştığımızda ise otomobilimizin içinde öylece kala kalırız. Yok efendim geçen yıl piste gittim trafik korkunçtu, tam 5 saatte eve döndüm diyenlerdenseniz bu yıl piste neredeyse beş dakikada bir giden otobüsleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle park yeri arama derdi ve piste ulaşım sorunu sizin için tamamen ortadan kalkmış olur. Tabii ki toplu taşıma aracının içinde otomobilinizin konforunu bulamazsınız ancak en azından trafik sorunu yaşamazsınız.

Formula 1’de neler oluyor

Pedro yerini sağlamlaştırdı

Sezon ortasında yaşanan McLaren Mercedes ve Juan Pablo Montoya ayrılığı kesinlikle takımın test pilotu Pedro de la Rosa’ya yaradı. Juan Pablo Montoya’nın yerine start almaya başlayan Pedro de la Rosa, McLaren Mercedes Takımı’ndaki yerini sağlamlaştırmış gibi görünüyor. Çünkü McLaren Mercedes yönetimi tarafından yapılan açıklamada Türkiye ve İtalya Grand Prix’lerinde de takımı Pedro de la Rosa’nın temsil edeceği belirtildi.

WEBBER RED BULL’A GEÇTİ

Takımı Williams ile yollarını ayıran Mark Webber’in gelecek yıldan itibaren Red Bull Takımı adına start alacağı haberleri gelmeye başladı. Bu haberlere göre Red Bull Takımı önümüzdeki yıldan itibaren David Coulthard ve Mark Webber ikilisi ile pistlerde başarı arayacak.

VILLENEUVE BU KEZ BIRAKTI

1997 yılında özellikle Michael Schumacher ile girdiği büyük mücadeleyi kazanarak şampiyonluk unvanını elde eden Jacques Villeneuve daha sonra başarıdan yoksun kalmıştı. Zaman zaman eski yarışlarını andıran performans sergileyen Jacques Villeneuve’ün Formula 1 kariyeri artık sona ermiş gibi görünüyor. Çünkü Kanadalı pilotun BMW Sauber Takımı ile olan anlaşması sona erdi. Jacques Villeneuve ve BMW Sauber böyle bir kararı karşılıklı olarak alırken Kanadalı pilotun kalan yarışlarda da start almayacağı açıklandı. BMW Sauber Takımı’nda kalan yarışların Robert Kubica ile doldurulması bekleniyor.

Basso, Avrupa Ralli Şampiyonu oldu

Ülkemizde de bir ayağı düzenlenen Avrupa Ralli Şampiyonası’nda heyecan erken sona erdi. Dokuz ayak üzerinden koşulan Avrupa Ralli Şampiyonası’nın altıncı ayağı olan ve Portekiz’de düzenlenen Rally Vinho Da Madeira’yı ilk sırada tamamlayan Giandomenico Basso şampiyonluğunu ilan etti. Basso altı yarışın ardından topladığı 45 puanla sezonun tamamlanmasına üç yarış kala rakipleri ile arasındaki puan farkını açarak şampiyonluğunu ilan etmiş oldu. Ülkemizde düzenlenen Fiat Rallisi’ni de ilk sırada tamamlayan Basso şampiyonluğa Fiat Punto Super 2000 ile ulaştı. Bununla birlikte ralli parkurlarının yeni kategorisi olan Super 2000 otomobillerin önümüzdeki yıldan itibaren Dünya Ralli Şampiyonası parkurlarında da boy göstermesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!