Stratejik ortaklığa Bush-Erdoğan teyidi

Güncelleme Tarihi:

Stratejik ortaklığa Bush-Erdoğan teyidi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2005 01:25

ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray’da 1 saat görüşen Başbakan Erdoğan, ‘ABD ile stratejik ortaklığımız teyid edildi’ dedi.


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile dünkü Beyaz Saray randevusunun ardından, ‘ABD ile stratejik ortaklığın teyid edildiğini’ söyledi. Bush’un ise ‘stratejik ilişki’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Bush, Oval Ofis’te bir saat süren görüşme sonrasında, Erdoğan’a, Büyük Ortadoğu Projesi’ne desteğinden ötürü teşekkür ederken, ‘Türkiye, Ortadoğu demokrasisi için bir örnektir’ dedi.

1 SAATLİK ZİRVE

Beyaz Saray’a saat 17.20’de gelen Erdoğan’ın heyetinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, siyasi danışmanı Ömer Çelik ve diplomasi danışmanı Egemen Bağış yer aldı. ABD tarafından da görüşmeye, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Savunma Bakan Vekili Gordon England ve Ankara Büyükleçisi Eric Edelman katıldı.

Bush ve Erdoğan, görüşmenin ardından Oval Ofis’te gazetecilere açıklamalarda bulundular. İlk sözü alan Bush, Erdoğan ile bir çok konuda kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını belirterek, ‘Bunun nedeni de Türk-Amerikan ilişkilerinin çok önemli stratejik ilişkiler olmasıdır’ dedi. Erdoğan’a, Büyük Ortadoğu Projesi’ne verdiği güçlü destek nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür eden Bush, ‘Türkiye’nin demokrasisi, Ortadoğu’daki insanlar için önemli bir örnek. Ben de Erdoğan’a bu yöndeki liderliği için teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Başbakan’a Türkiye’nin Afganistan’daki liderlik rolü dolayısıyla da teşekkür ediyorum’ dedi.

‘Çok zengin ve verimli bir görüşme yaptık’ diyen Bush, Erdoğan’ın kendisine, Türkiye’ye daha fazla Amerikan yatırımı yapılması konusunu gündeme getirdiğini, kendisinin bu yönde yardımcı olmaya çalışacağını bildirdi. Bush, Türkiye’yi yatırımlar için ‘iyi bir ekonomi’ olarak da niteledi.

SİYASİ BİRLİKTELİK

Erdoğan
da yaptığı açıklamada, ‘Bu görüşmede, Türk-Amerikan siyasi birlikteliğinin, geleceğe yansımasını değerlendirme imkanı bulduk’ dedi. Kıbrıs, Irak, Afganistan, İsrail ve Filistin konularını da görüştüklerini belirten Erdoğan, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın teyit edildiğini söyledi. Erdoğan, ‘Bu stratejik birlikteliği, geleceğe doğru güvenle yürüteceğiz’ diye konuştu.

Bush, AB için desteği sordu

ABD
Başkanı George W. Bush, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray’da görüşmeden önce İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’den telefonla bilgi ve teminat istedi. Berlusconi, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lakrov ile önceki gün Roma’da yaptığı görüşme hakkında Bush’u bilgilendirmek için Beyaz Sarayı aradı. Lakrov görüşmesini önemsemeyen Bush, Berlusconi’den Türkiye ile ilgili AB çerçevesinde ayrıntılar istedi. 20 dakika süren görüşme sonunda Bush, Berlusconi’ye ‘Biliyorum Fransa ve Hollanda’daki referandumlar sonrası AB içinde tatsızlıklar yaşanmaya başlandı. Ama söyle bana, Türkiye’nin adaylık işlemlerinin yolu kapanmıyor değil mi?’ sorusunu yönelttikten sonra Türkiye’ye özelikle İtalya’nın desteğini sürdürmesi isteğinde bulundu.

Bilal ve Derviş değerli arkadaşlar

BAŞBAKAN Erdoğan,
Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Wolfowitz, Devlet Bakanı Ali Babacan’la çalıştıkları Türkiye’de istihdamın geliştirilmesi projesine Dünya Bankası’nın destek vereceğini belirtti. Wolfowitz, ‘Erdoğan eski arkadaş. Ancak konuştuğumuz konular daha farklıydı. Türkiye’nin ekonomik reform programının çok iyi sonuçlar ürettiğini öğrenmekten çok memnun oldum’ dedi. Erdoğan’ın oğlu Bilal’in Dünya Bankası’nda çalıştığının hatırlatılması üzerine Wolfowitz, ‘Biz dünyanın her yerinden yetenekli insanları çalıştırıyoruz’ yanıtını verdi. Türkiye’nin Dünya Bankası’nda değerli bir çalışanını BM Kalkınma Fonu’na (UNDP) gönderdiğini de hatırlatan Wolfowitz, Kemal Derviş’i işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!