Stiglitz: Fed ve ECB dünyayı 'kaos'a sürüklüyor

Güncelleme Tarihi:

Stiglitz: Fed ve ECB dünyayı kaosa sürüklüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 06, 2010 14:32

Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Joseph Stiglitz, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aşırı gevşek para politikalarının, küresel ekonominin toparlanmasını sağlamak yerine dünyayı 'kaos'a attığını söyledi.

Haberin Devamı

Stiglitz, Kolombiya Üniversitesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, FED ve ECB'den gelen likidite akışının, döviz piyasalarında istikrarsızlığa yol açtığını ifade ederek, bu durumun Japonya ve Brezilya gibi ülkeleri ihracatçılarını savunmaya ittiğini belirtti.

 

Stiglitz, 'ironi şu ki, Fed bütün bu likiditeyi ABD ekonomisini canlandırma umuduyla yapıyor. Ancak bu ABD ekonomisine hiç bir fayda sağlamazken, dünyanın geri kalanında kaosa neden oluyor. Sürdürülen, çok korkunç bir politika' dedi.

 

Uygulanan gevşek para politikaları sonucu dolar, önde gelen para birimleri karşısında Eylül ayından bu yana yaklaşık yüzde 6.5 değer kaybetti.

 

Haberin Devamı

Piyasaya çok miktarda dolar giriÅŸi, Brezilya gibi birçok geliÅŸmekte olan ülkede para birimlerinin deÄŸerlenmesine neden oluyor. Ayrıca, Japon yeni de dolarÂkarşısında rekor seviyelere ulaÅŸmış bulunuyor.

 

Bu ülkelerde para biriminin değerini düşürmek için yapılan son müdahaleleri "gerekli" olarak nitelendiren Stiglitz, bu ekonomilerin idarecilerinin ihracatçılarının zarar görmesini önlemesinin doğal olduğunu kaydetti.

 

Brezilya, devlet tahvillerindeki yabancı yatırımlardan alınan vergiyi ikiÂkatına çıkarırken, Japonya Merkez Bankası da faiz oranlarını 0 ile 0.1 aralığınaÂçekti. Banka ayrıca, 60 milyar dolar deÄŸerinde varlık satın alacağını açıkladı.

 

Küresel toplam talep eksikliğinden kaynaklanan sorunların, ek mali teşviklerle çözülemeyeceğini belirten Stiglitz, faiz oranlarının düşürülmesinin bir parça yardımı olabileceğini ancak ABD ve Avrupa'nın karşılaştığı sorunlar karşısında bunun çok zayıf olduğunu kaydetti.

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:     Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                              Â

          Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!