Star Alliance uyardı: THY’de grev kimseyi mutlu etmez

Güncelleme Tarihi:

Star Alliance uyardı: THY’de grev kimseyi mutlu etmez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2007 00:00

THY’nin 2008’de tam üyelik hedeflediği havayolu ittifakı Star Alliance’nin CEO’su Jaan Albrecht, "THY’de yaşanacak grev kimseyi mutlu etmez. Olası bir grevden Star Alliance üyeleri de etkilenir" dedi. Albrecht, THY ile Hava-İş’e masada uzlaşma çağrısı yaptı.

TÜRK Hava Yolları’nın (THY) 2008 başında tam üyelik hedeflediği dünyanın en büyük havayolu ittifakı Star Alliance’dan grev konusunda uyarı geldi. Merkezi Frankfurt’ta bulunan, 17 havayolunun üye olduğu, 114 milyar dolar ciroya sahip Star Alliance’ın CEO’su Jaan Albrecht, yaşanacak grevin kimseyi mutlu etmeyeceğini, sorunun THY ve sendika arasında en kısa sürede çözülmesini umduklarını söyledi.

STAR ALLIANCE’I DA ETKİLER: Geçen yıl aralık ayında Star Alliance’a ön üyelik için imza atan THY, halen tam üyeliğe geçmek için görüşmelerini sürdürüyor. CEO Albrecht, THY’nin ilk etapta Alman Lufthansa ve Avusturya Havayolları ile "code share" yani ortak uçuşlara başladığına dikkat çekerken, "Olası bir grevden ortak seferler nedeniyle Star Alliance üyeleri de etkilenir" diye konuştu. En önemli konunun "yolcu memnuniyeti" olduğunu söyleyen Albrect, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.

EKİMDE İSTANBUL’DA TOPLANACAK: Görüşmelerin planlanandan daha iyi gittiğini belirten Jaan Albrect, 17 üye ve THY ile birlikte aday Air China, Shanghay Air’in katılımıyla geleneksel yıllık Star Alliance toplantısı ekim ayında İstanbul’da yapılacağını açıkladı. THY’nin tüm dünyaya entegrasyonunu sağlayacak Star Alliance’a tam üyeliğin 2008’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesi planlanıyor. Öncelikle ortak uçuş anlaşmaları yapan THY, Lufthansa ve Avusturya’dan sonra önümüzdeki ay İsviçre merkezli Swiss Havayolları ile ortak uçuşlara başlayacak.

ÜYELİKTEN AYRILIK BOŞANMAYA BENZER: Seçim sonrasında THY yönetiminin değişmesi ve Star Alliance’dan çıkış gibi bir karar alınırsa bunu nasıl değerlendirecekleri sorusunu cevaplayan Albrect, havayolu ittifaklarını evliliğe benzeterek "Evliliklerde boşanmalar olabilir. Ama THY ittifaka ön üyelik öncesinde çok uzun bir çalışma ve arkasından sıkı pazarlıklar yaptı ve Star Alliance’a karar verdi" diye konuştu. İttifakların havayollarının formda kalmasını sağladığını söyleyen Albrect, "Türkiye havacılıkta inanılmaz hızlı büyüyor. Avrupa ve Asya arasında köprü. THY Star Alliance ile daha fazla yolcu taşıyacak. Daha iyi rekabet edecek" dedi.

Ciro-kárda Avrupa ikincisiyiz bugünlere birlikte yükseldik

THY’nin ciro-kár oranları açısından Avrupa’da İngiliz Havayolları British Airways’den (BA) sonra yüzde 4.6 ile ikinci olduğunu söyleyen Temel Kotil, "Şirketimizi bu günlerine beraber getirdik. Bugün İtalyan Havayolları Alitalia batmanın eşiğinde. Sendika yöneticileri uzlaşmaz tutuma girerken lütfen bu örneği de düşünsünler" diye konuştu.

THY: Teklifimiz masada sendikayı bekliyoruz

TÜRK Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, görüşmek üzere Hava-İş sendikasını beklediklerini belirterek, "Teklifimiz masada, biz masadayız. Sendika yönetimini bekliyoruz" dedi. Kotil, 16 Mart’ta başlayan görüşmelerde sendikanın getirdiği 112 asıl, 3 geçici teklif maddesinin 72’sinde uzlaşma sağlandığı, 40 asıl ve 3 geçici teklif maddesi üzerinde ise anlaşma sağlanamadığını açıkladı.

ULUSLARARASI KURALLAR: Sendikanın "şirket büyüyor ama çalışan sayısı artmıyor, uçuş süreleri çok fazla, ücretler enflasyona göre eriyor, THY anlaşmak için adım atmıyor" gibi iddialarını yanıtlayan Kotil, şu karşılığı verdi: "2002’ye göre kabin personeli yüzde 59, pilot sayısı yüzde 76, yer hizmetleri personeli de yüzde 26 arttı. İdari işlerde çalışan sayısını yüzde 6 azalttık. Çalışma koşullarında ise uluslararası kurallara göre hareket ediyoruz. Artık uçuş ekipleri günde 5 yerine 4 uçuş yapıyor. Çalışma süreleri de 14’ten 13 saate indirildi. Daha kalabalık uçuyorlar."

UZLAŞMA İÇİN BEKLİYORUZ: Ücretlerdeki duruma da değinen Kotil, "2002’den bu yana ücretler enflasyona göre yüzde 28 reel olarak arttı. Yaptığımız teklifte enflasyon üzerinde artış teklif ettik. Sosyal yardımları hükümet 67 YTL açıklarken biz 120 YTL öneriyoruz. Ancak sendika ücretlerde yüzde 23.8 artış talep ediyor. Bunu kabul edersek, toplam maliyetlerimiz yüzde 4 artacak. Kárlılığımız ortadan kalkacak" diye konuştu. Sendika yönetiminin tutumu süreci çıkmaza soktuğunu belirten Kotil, "Uzlaşma için bekliyoruz. Sunduğumuz zam oranı, hükümetin Türk-İş ile yaptığı anlaşmadan daha yüksek. Grevin kazananı olmayacağına inanıyoruz" dedi.

2 bin 875 imza toplanırsa grev kararı oylanacak

Hava-İş, 60 günlük müzakere ve 15 günlük resmi arabuluculuk süreci tamamlandıktan sonra grev kararını THY ve THY Teknik’e astı.

Sendika grev yapacağı tarihi 6 iş günü öncesinde yönetime bildirmek zorunda.

Grev yapılmaması için THY çalışanlarının en az yüzde 25’inin imza toplaması ve bu imzaları bağlı bulundukları illerin valiliklerine vermesi gerekiyor.

THY ve THY Teknik’te yaklaşık 11 bin 500 çalışan bulunuyor. Eğer çalışanların yüzde 25’i imza toplarsa grev kararı için oylama yapılacak.

Çalışanların yüzde 51’i onaylarsa grev yapılacak. Eğer bu rakama ulaşılamazsa grev düşecek ancak sendika ile görüşmeler devam edecek.

Bakanlar Kurulu’nun acil durumlarda grevi erteleme yetkisi de bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!