SSPE hastalarına yardım müjdesi

Güncelleme Tarihi:

SSPE hastalarına yardım müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 12:28

DİYARBAKIR'da, 1987- 1998 yılları arasında yapılan tek doz kızamık aşısından meydana gelen ve bugüne ölümlere de neden olan SSPE hastalarına Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan müjde geldi.

SSPE Hastalığına Yakalanmış Hasta ve Hasta Yakınları Dayanışma, Yardımlaşma ve Hastaları Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Arat, Bakanı Akdağ ile yaptıkları görüşmeden sonra SSPE hastası çocukların mama, çocuk bezleri ihtiyaçlarının bakanlık tarafından karşılanacağını, yakınlarına da gıda yardımı yapılacağı sözü aldıklarını söyledi.

Bir süre önce Diyarbakır'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSPE hastalarının sorunları ile ilgilenen SSPE Hastalığına Yakalanmış Hasta ve Hasta Yakınları Dayanışma, Yardımlaşma ve Hastaları Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Arat ile görüştü. Arat, bugüne kadar sadece Diyarbakır'da 50 çocuğun SSPE hastalığından yaşamını yitirdiğini ifade ederek, “Sağlık Bakanı bize bundan sonra bu hastalığın pencesine yakalanan çocukların mama ve bez ihtiyaçlarının bakanlık tarafından karşılanacağını ve ailelerinede gıda yardımı yapılacağını söyledi. Sayın Bakan ayrıca kent dışından Diyarbakır'a gelen hasta ve yakınlarınada kalacak yer ayarlanacağı sözünü de verdi” dedi Abdullah Arat, SSPE hastalığının 1987- 98 yıları arasında yapılan tek doz aşıdan kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:

“Yeterli denilen tek doz aşıdan dolayı Diyarbakır ve çevresindeki il ve ilçelerde 350'ye yakın çocuk bu hastalığa yakalandı. Hastalığa yakalanan çocukların ailelerinin hemen tümü yoksul kimseler olduğu için ilaç ve tedavi parası bulmakta güçlük çekiyor. Hastalığın pençesine yakalanan çocukların en büyük sıkıntısı mama ve bezin temin edilmemesidir. Konuyu Sağlık Bakanı'na ilettik ve kendisi de bize bu konularda yardımcı olma sözü verdi. Duyarlılığından dolayı bakanımıza teşekür ediyoruz.”

SEYYAR SATICI BABANIN FERYADI

Öte yandan, Diyarbakır'ın Sur İlçesi2nde oturan ve seyyar satıcılık yapan Selahattin Aysel, aralarında SSPE hastalığına yakalanan 11 yaşındaki kız çocuğununda bulunduğu 9 çocuğuna bakmakta zorlandığını söyledi. 1998 yılında okulda kızına yapılan kızamık aşısından sonra hayatlarının karardığını belirten baba Aysel, “Kızım Çiler 1-2 yıl okula rahat gidip geldi. Sonra rahatsızlığı ortaya çıkanca hastaneye götürdük ve SSPE hastalığının pençesine düştüğünü öğrendik. Kızım, 4 yıl önce yatağa düştü ve bir daha hiç kalkmadı. Günde kazandığım 20- 30 YTL ile bir taraftan hasta kızımın tedavi ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorum, diğer yandan ailemi geçirdirmeye çalışıyorum. Yetkililerden yardım bekliyorum. Kızımın hastalığı nedeniyle her gün acı çekiyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!