SSK sahtekarlığı yapan bin 380 kişiye suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

SSK sahtekarlığı yapan bin 380 kişiye suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2001 00:00


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, müfettiş raporlarıyla sahtekarlık ve suiistimalleri saptanan 606 kişinin SSK tarafından ödenen gelir ve aylıklarının kesildiğini, konuyla ilgili bin 380 kişi hakkında da suç duyusunda bulunulduğunu açıkladı.

Bakan Okuyan, DYP İzmir Milletvekili Yıldırım Ulupınar'ın, yazılı soru önergesini yanıtlarken, 1975-1990 yılları arasında uygulanan manuel sistem nedeniyle sahte emeklilik olaylarının yaşandığını belirtti.

Okuyan, İhtiyarlık Sigortası Yasası'nın yürürlüğe girdiği 1 Nisan 1950 tarihinden itibaren SSK emekli aylıklarının manuel sistemle bağlanmasına başlandığını hatırlattı. Emekli olmak için zorunlu olan 25 yıllık sürenin dolduğu 1975 yılından itibaren aylık bağlanması için kuruma başvuranların sayısında yoğun bir artış olduğunu vurgulayan Okuyan, manuel olarak aylık bağlanmasına 1990 yılına kadar devam edildiğini belirtti.

SSK Yasası'na göre, iki ayrı sigorta kolundan aylık ve gelire hak kazananlara yüksek olanın tamamı, eksik olanın ise yarısının ödendiğini belirten Okuyan, sosyal yardım zammı ödemesinin ise tek dosyadan yapıldığını söyledi.

1990 yılından itibaren kısmen bilgisayar sistemine geçildiğini hatırlatan Okuyan, bunun çapraz denetime olanak verdiğini belirterek, böylece "evlendiği veya çalışmaya başladığı halde ölüm aylığı almakta olanlar, iki ayrı sigorta kolunda tam aylık alanlar ve tek dosyadan ödenmesi gerektiği halde iki ayrı dosyadan sosyal yardım zammı alanlar"ın belirlenerek, yersiz ödemelerin durdurulduğunu bildirdi.

Ölüm aylığı bağlanan dul eşlerin yeniden evlenmesi, kız çocukların ise evlenmeleri ya da sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlamaları durumunda aylıklarının kesildiğine dikkat çeken Okuyan, şöyle dedi:

"Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sinden fazlasına hizmet veren SSK Başkanlığı personelinin özverili ve iyi niyetli çalışmalarına rağmen, ilgililerin Başkanlığa yaptıkları beyan sırasında kasten ya da bilmeyerek yanlış veya eksik bilgi vermeleri nedeniyle manuel sistemde hatalı
aylıklar bağlanabilmiştir."

SORUMLULARIN GÖREVİNE SON VERİLDİ

Okuyan, SSK müfettişlerince yapılan değişik inceleme ve soruşturmalarda geriye doğru 8 yıllık kayıtların incelenmesi sonucu çeşitli sahtecilik ve suiistimaller yoluyla 606 kişinin gelir ve aylık aldıklarının saptandığını vurguladı.

Söz konusu kişilerin gelir ve aylıklarının kesildiğini ve haksız yere ödenmiş olan paraların tahsili yoluna gidildiğini kaydeden Okuyan, "Söz konusu sahteciliklerde sorumlulukları tespit edilen bin 380 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuş, 19 personel hakkında göreve son, 20 personel hakkında muhtelif disiplin cezaları önerilmiştir" dedi.

Bakan Okuyan, SSK Başkanlığı'nca, bilgisayar ortamında tescil, hizmet ve ödeme kimlik kütüklerinin birebir ve çapraz denetimlerinin sürdürüldüğünü kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!