SSK kayıtlarını güncelleÅŸtirmeli

Güncelleme Tarihi:

SSK kayıtlarını güncelleştirmeli
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 09, 2001 10:13

Haberin Devamı

Sosyal Sigortalar Kurumu sigortalıları ilk kez tescil ettiği 1950´den bu yana kayıtlarını güncelleştirmiyor. Bu nedenle sigortalılarının büyük bölümünü tanımıyor.


Sigortalılarının çoğunun yaşayıp yaşamadığını, bugün ne iş yaptığını, evli ya da bekar olup olmadığını hatta bazen cinsiyetlerini bile bilmemektedir.


SSK´da öyle bir vurdumduymazlık söz konusu ki, Ahmet´in primi Mehmet´te, Ayla´nınki Ayşe´de gözükmektedir. Birçok sigortalının birden fazla sigorta sicil numarası bulunmakta eski işe giriş bildirgelerinin bir çoğu nüfus kağıtlarına göre dolmadığından ve eksik olduğundan sigortalılar ve hak sahipleri zarar görmektedir.


Bulunamayan, birleştirilemeyen dosyalar nedeniyle sigortalılar ve hak sahipleri mağdur olmaktadır.


Sigortalıların birçoğu birden fazla ilde çalıştığından bu çalışmalar genellikle emeklilik zamanında birleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle emeklilik süreleri uzamakta hatta çeşitli nedenlerle hak kayıplarına uğramaktadırlar.

Haberin Devamı

Eğer sigortalıların diğer sosyal güvenlik kurumlarında hizmetleri var ise neredeyse işin içinden çıkılamaz duruma gelinmektedir.


SSK neden yıllarca prim aldığı sigortalısını tanımak ve bilgilerini güncelleştirmek istememektedir?


Acaba korkuları emekliliği hak etmiş, ama bundan haberleri olmayan yüzbinlerce sigortalı veya hak sahiplerinin haklarını elde etmesi olabilir mi?


Ya da ´biz bunlara hiç bulaşmayalım çünkü milyonlarca kayıtla baş edemeyiz´ diye mi düşünüyorlar?


Ne düşünürlerse düşünsünler, Anayasaya aykırı uygulamalar yaparak sözde reform yaptık diyenler, arşivlerine bir dönüp baksınlar ve acilen kayıtlarını düzeltip güncelleştirsinler.


 MUTLAKA ARAŞTIRIN


Evet bu baÅŸlık sizin için. Öncelikle kendi sigortalılığınızdan baÅŸlayarak sigortalılığınızı araÅŸtırın. Sonunda hayal kırıklığına uÄŸramamakÂiçin ne sosyal güvenlik kurumuna ne iÅŸvereninize güvenin. Yalnızca kendinize ve elinizdeki sonuç belgelerine bakın.


Kendinizden sonra da babanızın, annenizin, kardeşlerinizin, dedenizin, ninenizin ve tüm yakınlarınızın sigortalılığını mutlaka araştırın.

Haberin Devamı

Anneye, babaya akrabaya verilecek en güzel paha biçilemeyecek hediye sosyal güvenliktir.


Belki de siz, babanız, anneniniz, dedeniz ya da diğer yakınlarınız emekliliği hak etmiştir ancak haberiniz yoktur. Belki de emekliliği hak edebilmek için çok az zaman kalmış olabilir.


Alınteri ile ödenmiş primlerinizi sosyal güvenlik kurumlarının duyarsızlığına bırakmayın. Primleri ve süreleri heba etmeyin. Sonuçta siz kazanacaksınız.


YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ


Elinizde bir sigorta kartınız var. SSK´lı oldum diye seviniyorsunuzdur. Belki de önceki yıllarda bunu tattınız. Artık sigortalılığınızdan şüphe duymuyor ve tartışmaya yanaşmıyorsunuz.


Ancak bazen senaryo şöyle gelişmektedir. İşvereniniz işe giriş bildirgesini verdi. Siz sigorta kartınızı aldınız. Daha sonra işvereniniz dönem bordrosunu kuruma vermedi ve primin sizin adınıza ödendiğine dair bir kayıt SSK´da yok. Hele hele birde ilk girişinizde kısa bir çalışma varsa ve daha sonraki yıllarda tekrar başka bir işe girmişseniz yandınız!

Haberin Devamı

SSK tamamen kendi ihmalinden, prim ve dönem bordrolarını takip etmiyor,Âbordroları kaybediyor. Ä°ÅŸe giriÅŸi yapılan sigortalının iÅŸe giriÅŸ bildirgesi ile prim dağılımını ve hizmet günlerini gösteren dönem bordrolarını bire bir mutabakat yapmıyor. Bu nedenle ortaya çıkan ihmal sonucunda sigortalılığınız, yani ilk giriÅŸiniz kabul edilmiyor.


Bu durum emeklilik zamanında ortaya çıkıyor ve emekliliğiniz süre yönünden reddediliyor.


Sigortalıya mahkeme yoluyla emekliliğini hak etmek dışında herhangi bir işlem kalmıyor.


SSK acilen bu yanlıştan dönmeli, sigortalısını ya da bunların hak sahiplerini üzmemelidir.


Sosyal güvenlikte temel amaç sigortalının ve hak sahiplerininÂhaklarının korunmasıdır. Kurumlar amaç deÄŸil araçtır. Kurum yanlışlarının ve ihmallerinin faturasını sigortalıya, hak sahiplerine çıkarmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!