SSK hastanelerinde kadrolaşma suçlaması

Güncelleme Tarihi:

SSK hastanelerinde kadrolaşma suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL'daki 4 SSK hastanesi başhekiminin görevinden alınarak yenilerinin atanmasının ‘siyasal kadrolaşma’ amaçlı yapıldığını öne süren sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a, ‘hastanelere politika sokmayın’ mesajı gönderdi. Son 1 ayda, SSK Okmeydanı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Dursun Akdemir görevden alındı ve yerine Dr. Elvin Dinç getirildi. SSK İstanbul Hastanesi'nde Başhekim Doç. Dr. Mustafa Caniklioğlu yerine Okuyan'ın eşinin yeğeni Doç. Dr. Gazi Zorer atandı. SSK Kartal Hastanesi Başhekimi Dr. Vesile Vehbi Güngör yerine geçen seçimde ANAP milletvekili adayı olan Dr. Selami Şahin uygun görüldü. Paşabahçe Hastanesi'nde Başhekim Dr. Kemal Süzer alındı, Dr. Ünal İnce atandı. Öte yandan, SSK İstanbul Sağlık Bölge Müdürü Dr. Hikmet Çevik'in yerine Prof. Dr. Dursun Akdemir getirildi. Ancak asıl kadrosunun bulunduğu Erzurum Tıp Fakültesi Prof. Dr. Dursun Akdemir'in İstanbul'da çalışmasıyla ilgili izinli sözleşmesini uzatmayınca, Dr. Çevik 1 ay sonra tekrar müdür oldu.

Her gelen kıyım yapıyor

Türk-İş Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, her iktidar değiştiğinde, sağlık işleri müdürleri ve başhekimlerin de politik kararlarla değiştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Bakan Okuyan'la yüzyüze ve telefonla görüşmesinde, ‘hastanelere siyaset sokma’nın yanlış olduğunu dile getirdiğini belirten Büyükkucak, ‘‘Her gelen bakan kıyım yapıyor. Bakana, geçmişte yapılan hatalara uymama çağrısı yaptık. Okuyan, ‘Ben değişiklik yapamaz mıyım?’ dedi. Başhekimlerin görevden alınma nedenleri, üretken, verimli olmamaları, partizanlık, arsızlık, hırsızlık yapmaları değil ki. ‘Görevden aldım’ demekle alınması yanlış’’ dedi.

Siyasi iktidarların SSK üzerinde maksatlı, yanlış ve bilinçsiz müdahale etmelerinin kurumu ekonomik ve yönetim açısından işlemez bir duruma getirdiğini öne süren Büyükkucak, ‘‘SSK'nın çağdaş ve nitelikli bir hizmet vermesi için özerk bir yapıya kavuşturulması gerekir. Tüm olanaksızlıklara rağmen, önemli hizmet veren hastanelerin başhekimlerinin, bölgedeki müdürlerin siyasal kararlarıyla atamalarının yapılması bizi rahatsız etti’’ dedi.

Türkiye'de son 7-8 yıldır sağlığa da ‘kirli siyaset’in bulaştığını öne süren Büyükkucak, geçmiş çalışma ve sosyal güvenlik bakanlıkları döneminde de aynı yanlışlıkların yapıldığını söyledi.

DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Hulusi Karlı, siyasi yatırımları önlemek açısından bir sosyal güvenlik kurumu olan SSK'nın yönetiminin özerk olması gerektiğini söyledi. Sosyal güvenlik kurumlarının, siyasi iradenin tasarrufundan kurtulamadığı için bugünlere geldiğini öne süren Karlı, ‘‘Bugün içinde bulunulan bunalım, siyasi idarenin keyfi ve kötü yönetiminden kaynaklanıyor. Her gelen siyasal iktidar, hastane başhekimi, il sağlık müdürü, kendi anlayışları doğrultusunda değişiklik yapıyor. Bu istikrarsız yönetimi beraberinde getiriyor. Bütün sosyal güvenlik kurumları masaya yatırılmalı ve özerk olmalı. Hastanelere, sosyal güvenlik kurumlarından politika çıkmalı’’ diye konuştu.

Hak-İş Bölge Başkanı Halil Akçay siyasi iktidarların buna bağlı olarak da başhekim, klinik şefleri ve diğer hekimlerin siyasi kayırmalarla çok sık değiştiğini söyledi. Siyasi kayırmaları doğru bulmadıklarını anlatan Akçay, ‘‘Bu değişiklerin SSK'dan hizmet alan hastalara faydası yok. Son 10 yılda, en az 12 bölge müdürü değişti. Bu hizmetlerde verimsizliğe yol açıyor’’ diye konuştu.

SSK HASTANELERİNDEKİ GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ

Hastane Eski Başhekim Yeni Başhekim

Okmeydanı Prof. Dr. Dursun Akdemir Dr. Elvin Dinç

İstanbul Doç. Dr. Mustafa Caniklioğlu Doç. Dr. Gazi Zorer

Kartal Dr. Vesile Vehbi Güngör Dr. Selami Şahin

Paşabahçe Dr. Kemal Süzer Dr. Ünal İnce

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!