Sponsorlu okullar

Güncelleme Tarihi:

Sponsorlu okullar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2002 15:55

Eğitime katkıda bulunmak amacıyla okul yaptıran hayırsever işadamları, kurumlar ya da vakıfların bazıları, bu okulların masraflarını karşılamaya devam ediyor. Bir anlamda okulların sponsorluğunu yapan kimi kuruluşlar okulların faturalarını dahi öderken, bazıları okullardan gelen taleplere göre onarım masraflarını üstleniyor, gerekli malzemeleri sağlıyor.

Eğitime katkıda bulunmak amacıyla okul yaptıran işadamları, kurumlar, vakıflar bir anlamda okulların sponsorluğunu yapıyor. Türk Eğitim Vakfı, bağışçıların ismiyle okul yapıp, devlete teslim ederken, İstanbul Ticaret Odası da adına açtığı meslek okullarındaki laboratuvardaki araç gereçten, kütüphanelerine kadar birçok katkıda bulunuyor.

Asım Kocabıyık Eğitim Vakfı ise, okullardaki araçların bakımından, su ve telefon faturalarına kadar birçok ihtiyacı karşılıyor. Özdemir Sabancı Vakfı, okulların binalarını yapmanın yanı sıra başarılı öğrencilere ödül veriyor. Vehbi Koç Vakfı, yaptırdığı okullara yakın olan yerlerdeki Koç Grubu Şirketleri'ni eğitim ve çeşitli yardımlar için görevlendiriyor.

İşte, bazı okulların sponsorluğunu üstlenen kuruluşlar:

TÜRK EĞİTİM VAKFI (TEV)

Bugüne kadar yurt içinde 113 bin, yurt dışında 788 öğrenciye burs veren TEV, 14 ilköğretim okulu, iki yurt binası, bir Anadolu lisesi ve bir toplum merkezi yaptırdı.

Denizlili bağışçıların ve TEV'in toplam bin 200 dolarlık katkısıyla açılan Denizli Anadolu Lisesi'nde, 855 öğrenciye eğitim veriliyor.

1999-2000 eğitim öğretim yılında açılan Celalettin Buluğ İlköğretim Okulu, bağışçıların ve vakfın yaklaşık 760 dolarlık katkılarıyla yaptırıldı. Okulun, 24 dersliği, iki laboratuvarı, bir kütüphanesi ve bir bilgisayar dersliği bulunuyor.

Sekiz dersliği, laboratuvarı, kütüphane ve jimnastik salonu bulunan ve bin 125 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen Maltepe Abdullah Erboz İlköğretim Okulu, 1999-2000 eğitim yılında açıldı.

İSTANBUL TİCARET ODASI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, her yıl bütçelerinin yüzde 10'unu eğitime katkıya ayırdıklarını belirtiyor: ‘‘Her yıl eğitime 2-2.5 milyar liralık katkıda bulunuyoruz. Bin 350 üniversite öğrencisine burs veriyoruz.‘‘ İTO'nun, İstanbul'da 11 okul yaptırdığını söyleyen Yıldırım, yaptırdıkları diğer okullara da yardımcı olduklarını, ancak endüstri meslek liselerine daha fazla katkıda bulunduklarını belirtti.

28 yıldır çalışmalarını sürdüren Özdemir Sabancı Vakfı, toplam 35 okul yaptırdı. Vakıf, gerektiğinde, yaptırdığı okulların bakım ve onarım masraflarını üstleniyor. Vakfın müdürü Süha Özpak, yapılanları şöyle anlatıyor:

‘‘Geçen yıl Yıldız Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi onarıldı. Dilek Sabancı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Derneği'ne para yardımında bulunuldu. Bu iki okuldaki en başarılı üçer öğrenciye de birer Cumhuriyet Altını verildi. Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu'na her ay parasal yardım yapılıyor.‘‘

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği (İHKİB) Eğitim Vakfı, Yenibosna İHKİB Hazır Giyim Meslek Lisesi ve Avcılar İHKİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Lisesi, İstanbul'da İTKİB'in adını taşıyan okulları yaptırdı.

İHKİB Eğitim Şubesi Müdürü Erbil Cihangir, mesleki eğitimi veren bu okulların kültürel etkinlik ve temizlik masraflarını da karşıladıklarını söyledi. Cihangir, bu okullara yılda 800 milyar lira harcadıklarını, ayrıca sektörde çalışan kişilerin bu okullardaki meslek öğretmenlerinin yanında asistan olarak çalışmalarının sağlandığını belirtti.

ASIM KOCABIYIK VAKFI

Asım Kocabıyık Eğitim Kültür Vakfı; Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Meslek Lisesi ve Borusan Otomotiv Zehra Nurdan Kocabıyık İlköğretim Okulu'nu yaptırdı.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık, vakfın, açıldıkları günden beri okulların her türlü ihtiyaçlarıyla ilgilendiğini söyledi. Vakfın, her türlü masrafı karşıladığını, ayrıca, Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Meslek Lisesi'ndeki 25 öğrenciye burs verdiğini söyleyen Kocabıyık, yakın zamanda lisenin Koruma Derneği'ne 15 milyarlık bağış yapılacağının müjdesini de verdi.

KOÇ İLKÖĞRETİM OKULLARI

Vehbi Koç Vakfı birçok çalışmasının yanı sıra eğitime de destek veriyor. Vakıf yetkilileri, öğretmen ve gerekli eğitim araçlarından yoksun bir okul binasının eğitime tam anlamıyla katkıda bulunamayacağından hareketle, 'Yap, devret, sahip çık' anlayışını benimsediklerini belirtiyorlar. Vehbi Koç Vakfı, 2001-2002 öğretim yılında her okula beş milyar lira bütçe ayırarak eksikliklerin giderilmesini sağladı. Vakıf, yaptırdığı okullarda ilk üç dereceyle mezun olan öğrencilere, her öğrenci için 400 milyon olarak belirlenen orta öğrenim bursu da veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!