SP'den 'baraj' giriÅŸimi

Güncelleme Tarihi:

SPden baraj giriÅŸimi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 19, 2002 11:29

SP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, düşünce suçu nedeniyle seçilme yasağı getiren hükümlerin kaldırılması ve barajın yüzde 5'e düşürülmesini öngören yasa teklifi verdi. Bekaroğlu, bağımsız milletvekillerinin de katılımıyla 110 imzaya ulaştıklarını ancak partilerden kurumsal destek gelmedikçe Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bekaroğlu'nun teklifi, milletvekili seçimlerinde seçmenlerin milletvekili listesindeki adaylar arasında tercih yapabilmesini de düzenliyor.

Bu sistemde siyasi partiler, seçim çevrelerinde milletvekili sayısının iki katı kadar aday göstermekle yükümlü olacaklar. Ayrıca, seçim çevrelerinin en az yarısında adayların önseçimle belirlenmesi de zorunlu olacak.Â

Milletvekili seçilmeyi kısıtlayan, düşünce suçu nedeniyle seçilme yasağı getiren hükümlerin kaldırılmasını da öngören teklif, milletvekili genel seçimlerinde yüzde 10 olarak uygulanan ülke barajının yüzde 5'e düşürülmesini de hükme bağlıyor. Teklifte, 3 Kasım genel seçimlerinde görev yapacak seçim ve sandık kurullarına TBMM'de grubu bulunan partiler ile grubu olmasa da son seçimde o çevreden en oy alan partilerden birer üyenin yer alması da öngörülüyor.

BEKAROĞLU: AMACIMIZ SEÇİMİ ERTELETMEK DEĞİL

Bekaroğlu, amaçlarının seçimlerinin ertelemek olmadığın belirterek, “Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmak için gerekli 110 milletvekilinin imzası var. Bağımsız milletvekvekillerinin imzalarının yer aldığı listeler mevcut. Ancak kurumsal destek gelmeli. Bence bu çağrı en az 3 grup başkanvekili tarafından yapılırsa anlamlı olur. Kurumsal destek gelmeden zaten komisyonlar çalışmaz. Bu nedenle 3-4 partinin de bize katılması gerekir. Kurumsal destek gelirse biz de 46 imza hazır bekliyoruz" dedi.

Bekaroğlu, YTP’nin teklifi ile ilgili olarak ise, "Yasa teklifinin yürürlükteki maddelerini seçimi tehlikeye düşürmeden yapmamız lazım. Yoksa Saadet Parti olarak destek vermemiz mümkün değil. Ancak bu ititfak gibi tercih gibi bazı değişiklikler yasalaşırsa, seçimin ertelenmesi gündeme gelir. Seçimin yapılması için genel bir eğilim var" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!