'Sözünü tut' demenin tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Sözünü tut demenin tam zamanı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 18:01

Seçimler öncesi K.Irak krizi ortaya çıktığında, Başkan Bush, Erdoğan'ı arayarak, teröre karşı işbirliği sözü vermişti. Türkiye de gerekli adımların atılmasını istemişti.

Haberin Devamı

Türkiye ve dünyanın gündemi hergün çok hızlı bir biçimde değişiyor.
Bugün haber baÅŸlıklarına baktığımızda öncelikli  haberler iç politika ağırlıklı:Â
AKP'nin zaferi. CHP ve Deniz Baykal. Cumhurbaşkanlığı seçimi.
İran,  Kuzey Irak, AB ilişkileri gündemde yerini almayı bekliyor.
Öte yandan bölgemizde hergün yüzlerce insanın öldürüldüğü sinsi bir savaş sürüyor.
Ortadoğu bölgesinin en eski ve sancılı çatışmaları devam ediyor.
Türkiye kendisine verilen PKK sözünü ABD'den istemek için bundan daha uygun bir vakit bulamaz.
Genel seçimler öncesinde Kuzey Irak krizi ortaya çıktığında, ABD Başkanı George W. Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, teröre karşı mücadelede Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini ifade etmişti..
Türkiye PKK saldırılarının, Kuzey Irak'taki kamplardan kaynaklandığını ve bu kampların  kapatılması ihtiyacını vurgulamış ve gerekli adımların atılmaması halinde, tek taraflı olarak harekete geçilebileceği uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

İşte şimdi genel seçimlerden büyük bir başarıyla çıkan  AKP lideri Sayın R. T. Erdoğan'ın Bush yönetiminden gerekli adımların atılmasını talep etmesinden daha doğal ve uygun bir zaman bulmak güçtür.

Genel seçimler öncesinde Kuzey Irak'a operasyon yapılması konusu siyasi bir kriz haline dönüşmüş,iktidar ve muhalefet arasında şiddetli polemiklere yol açmıştı. Bu krizin Irak Kürt liderler tarafından tırmandırılması ise ABD Türkiye ve AB ilişkilerinde gerginlikler oluşturmuştu. Şimdi göründüğü kadarıyla  Kuzey Irak  krizi askeri ve sivil  ölçeğinde  sakin bir döneme girmiştir. Türk halkı iktidara yetki vermiştir. Kuzey Irak'a askeri bir operasyon ihtimali ortadan kalkmıştır. Konunun çözümü ABD ve AB'nin ve siyasi sağduyunun beklentileri doğrultusunda diplomasi ile çözülecektir.

Öte yandan Bush yönetimi Irak konusunda iyice köşeye sıkışmıştır. Bir çözüm üretmek adına İran ile ikinci görüşmenin zorunlu olduğunu görmüştür. Nitekim bugün her iki ülkenin yetkilileri Irak konusunu görüşmek üzere bir araya gelmişlerdir.

ABD'nin bu görüşmelerden iri tavizler vermeden kurtulması da mümkün gözükmemektedir. Siyasi yorumculara göre ABD Ä°ran'a  bu tavizi vermek zorunda kalacaktır.Â

Haberin Devamı

Bush yönetimi, İran'la  yapılması planlanan görüşmenin Irak'ın güvenliği ve istikrarı konularıyla sınırlı kalacağını açıklamış olmasına karşın, sorunların üstesinden gelemektedir. İran'ın yardımı olmadan bu bataklıktan çıkması imkansız görünmektedir.

Ä°ran'ın bölgedeki Åžii milislere silah mühimmat ve para  yardımı yaptığı suçlamasını Ä°ran'lı yetkililer reddetmiÅŸtir. Aslında bu bir yerde ABD'nin PKK'ya dolaylı yoldan silah yardımı yapması suçlamasıyla aynı mantığı taşımaktadır. Â

ABD'nin güvendiÄŸi ve ittifak kurduÄŸu Kürt yetkilileri, Irak'ın sorunlarının çözümünde ABD'ye beklenen yardımı yapamamış, giderek Kerkük' de yarattıkları'emrivaki referandum'ile bölgede gerilim yaratmış, giderek PKK'ya yaptıkları yardımlarla ABD ve Türkiye'nin arasının açılmasına neden olmuÅŸlardır. ABD uÄŸradığı bu hayâl kırıklığı içindeyken bir diplomatik ataÄŸa ihtiyaç vardır .PKK elindeki ABD silahları son derece güçlü ve ses getirici belgelerdir.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!