Sözleşme feshedildi

Güncelleme Tarihi:

Sözleşme feshedildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2017 23:11

Manisa’daki kışlalarda ‘zehirlenme’ kâbusu yaşanıyor. Askerler, bir ay içerisinde dördüncü kez hastanelik oldu. Son olarak önceki gece yüzlerce asker karın ağrısı, kusma, ishal gibi şikâyetlerle hastanede tedaviye alındı. Askere yemek veren firmanın anlaşması dün feshedildi, 21 çalışanı gözaltına alındı.

Haberin Devamı

MANİSA’daki ilk zehirlenme vakası 23 Mayıs’ta yaşandı. Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda 1047 asker zehirlenirken Er Hüsnü Özel hayatını kaybetti. Bir asker ise hâlâ yoğun bakımda. Bu olaydan 4 gün sonra bu kez Kırkağaç 6. Jandarma Komando Er Eğitim Alayı’nda yemekten zehirlenen 70 asker hastaneye kaldırıldı. Aradan 1 ay geçmeden 16 Haziran Cuma akşamı Doğu Kışlası’ndan 67 asker benzer şikâyetlerle hastanelere getirildi. Son olarak cumartesi gecesi zehirlenme vakası yaşandı. 23 Mayıs günü askerlerin zehirlendiği Albay Arif Seyhun Kışlası’nda 731 asker yemekten zehirlendi. Askerler karın ağrısı, kusma, ishal gibi şikâyetlerle acil olarak çeşitli hastanelere kaldırıldı ve tedaviye alındı.

21 KİŞİ GÖZALTINDA

Haberin Devamı

Akşam yemeği sonrası askerlerin zehirlenme belirtileriyle tedaviye alınmasının ardından Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara merkezli olduğu belirtilen Rota Yemekçilik AŞ’nin Manisa birimi görevlileriyle ilgili gözaltı talimatı verdi. Önceki akşam 19, dün sabah da 2 olmak üzere gözaltına alınan 21 kişi arasında firma temsilcisi Veysel Ahmet Gürcüm ile 3 gıda mühendisi, aşçı, aşçı yardımcıları ve diğer çalışanların bulunduğu belirtildi. Kışla içindeki özellikle yemek üretiminin yapıldığı mutfak kısmındaki güvenlik kamerası görüntülerinin incelemeye alındığı öğrenildi.

Sözleşme feshedildi

TEDİRGİN BEKLEYİŞ

Manisa Merkezefendi Hastanesi bahçesinde görüştüğümüz askerler şunları söyledi: “Tedirginiz. Ayda bir hemen hemen bunu yaşıyoruz. Acemiler mecburen yiyor ya da yememeye dikkat ediyor. Onların dışındakiler artık yemekhaneden yemiyor. Kendi imkânlarıyla karnını doyuruyor, bazıları dışarıdan temin ediyor. Ama acemiler değil...”

SÖZLEŞME BİR AY ÖNCE FESHEDİLSEYDİ BUNLAR YAŞANMAYACAKTI

İLK zehirlenme vakasından bu yana konuyu takip eden CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer şöyle konuştu: “Bu şirketin Maliye Bakanlığı’nca benzer durumdan sözleşmesini feshettiğini söyledik. Gözaltılar yapıldı ama 3-5 alt kademede çalışanı, patates soyan insanları almak değil çözüm. Bir ay önce bu sözleşme feshedilmiş olsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Tek yetkili var. Bu imzayı atan Sayın Milli Savunma Bakanı. Toplam 12 birliğe bu firma yemek veriyor. Manisa’daki askeri birliklerdeki yemek ihalesini alan şirketin adı, daha önce de yolsuzluk olaylarına karışmış.”

Haberin Devamı

Yemek şirketi: Ortada rapor yok

Rota Yemekçilik AŞ, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Ortada henüz, herhangi bir tarafın sorumluluğunu ortaya koyan bilimsel bir rapor yok. Laboratuvar sonuçları gelmediği halde şirketin bu kadar baskıya ve ithama maruz kalması üzüntü verici. Sayın Bakan Işık, yemediği halde etkilenenlerin olduğunu açıkladı. Ortaya çıkacak laboratuvar sonuçları durumu tüm açıklığı ile ortaya koyacaktır.”

YEMEDİĞİ HALDE ETKİLENEN VAR

MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, zehirlenen askerleri hastanelerde önceki gece ziyaret etti. Bakan Işık’a Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak da eşlik etti. Bakan Işık, olayla ilgili dün TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerini bilgilendirirken şunları söyledi:
“İlk zehirlenme 23 Mayıs 2017’de görüldü. Yapılan incelemeler sonucunda o gün akşam yemeğinde verilen hindi etinde salmonella bakterisi tespit edildi. 17 Haziran’da verilen akşam yemeğinde batı kışlada bu defa benzer olayla karşılaştık. Bu olayda yemek yiyen 5 bin 420 askerimizin 617’sinin etkilendiği ve 372’sinin hastanelere veya revire sevk edildiğini biliyoruz.

Haberin Devamı

HAZIR YEMEK PAKETİ VERİLECEK

İşin ilginç yanı hiç yemek yemediği halde etkilenen askerimiz var. Sadece çorba ve cacık yediği halde etkilenen var. Çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlı yediği halde etkilenen askerimiz de var. Sadece yemekten zehirlenenler vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz. Bu son olay olmadan önce cuma günü ilgili firmanın raporlar doğrultusunda sözleşmesini fesih talimatı tarafımdan verilmiştir. Hazır yemek paketi uygulamasına geçilmiştir.” Muhalefet milletvekilleri Bakan Işık’a tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yemek firmasının 4 yılda büyüdüğünü ve sermayesini 7 milyon TL’ye çıkardığını vurgulayarak, “Bunun ortakları kim” diye sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!