Sözlerim partimi bağlamaz

Güncelleme Tarihi:

Sözlerim partimi bağlamaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP Lideri Necmettin Erbakan dün Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu sözlü savunmasında davanın en önemli savlarından olan ‘‘tatlı mı kanlı mı olacak’’ sözlerini ‘‘Benim sözlerim partiyi bağlamaz’’ diyerek çürütmeye çalıştı. Mahkeme Başkanı Özden bunun üzerine şaşkınlığını ‘‘ Yanlış anlamadık değil mi?’’ diyerek gösterdi.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan dün partinin kapatılma davasını karara bağlayacak olan Anayasa Mahkemesi'nde, 30 yıllık politik yaşamının en önemli savunmasını yaparken, ‘sözlerinin partisini bağlamayacağını’ öne sürdü. Erbakan, Yüksek Mahkeme üyelerini şaşırtan bu sözleri, iddianamede yer alan ‘‘İktidara tatlı mı, yoksa kansız mı gelecekleri, RP'ye oy vermeyenlerin patates dininden oldukları’’ yönündeki sözleriyle ilgili yanıt verirken söyledi. Erbakan, ‘‘Genel Başkanın sözleri partiyi bağlamaz. Genel Başkanın söz ve eylemlerinden ötürü bir siyasi parti kapatılamaz’’ dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, bunun üzerine, ‘‘Yanlış anlamadık değil mi? Genel Başkanın sözleri partiyi bağlamaz diyorsunuz’’ diye araya girince, Erbakan ‘‘Evet öyle’’ diyerek sözlerini teyit etti.

Sözlü açıklamanın 2-3 gün sürebileceği bildirildi. Erbakan ve RP'li Süleyman Arif Emre, ‘Laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği’ gerekçesiyle kapatılması istenen RP'yi, ‘Laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne inanan bir hizmet partisi olduğu’ ana tezini işleyerek, birlikte savunuyorlar. Erbakan, dün sabah saat 09.55'te geniş güvenlik önlemleri ve koruma ordusu ile Anayasa Mahkemesi'ne geldi. Erbakan'a, RP'nin savunmasını hazırlayan ekipte yeralan milletvekilleri Süleyman Arif Emre, Mustafa Kamalak, Mehmet Ali Şahin, Yasin Hatipoğlu, Şeref Malkoç ve Ali Oğuz da eşlik ettiler. RP heyetinden beş dakika sonra, mahkemeye RP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan da geldi. Erbakan'ın büyük bir bavul içinde getirdiği dokümanları taşıyan özel korumaları ile resmi korumaları arasında yine gerginlik yaşandı.

Altı RP'li mahkemede konuk edilirken, ara karar gereği Erbakan ve Emre, Anayasa Mahkemesi'nin 11 kişilik heyeti önünde sözlü açıklamaya saat 10.00'da başladılar. Bir sandalyeye oturarak, siyasi yaşamında kurduğu üçüncü partiyi savunan Erbakan'ın, sakin bir şekilde bazen önündeki metne, bazen de belgelere bağlı kalarak savunma yaptığı öğrenildi.

SAVCIYA SATAŞTI

Erbakan sözlü açıklamalarının başında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ı eleştirerek, davanın Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve TCK'ya göre hukuken geçersiz ve dayanaksız olduğunu iddia etti, usul yönünden reddini istedi. Erbakan, Başsavcı'nın RP'yi kapatma davasını ‘odak kavramına’ dayanarak, doğrudan Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddesine göre açmasının; Anayasa hukuku doktrinine ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı ve çelişkili olduğunu iddia etti. Erbakan, ‘‘Eğer Siyasi Partiler Kanunu'nun 101/d ve 103'üncü maddeleri yürürlükte ise bu maddelerin odak kavramı için öngördüğü şartlar gerçekleşmemiştir. Zikredilen maddelerin aradığı şartlar gerçekleşmeden açılan bu davanın esasa girilmeden usul yönünden reddi gerekir’’ dedi.

ANAYASA'YA AYKIRI

Erbakan, kapatma davasına dayanak yapılan RP'lilerin laikliğe aykırı konuşmalarının 1995 Anayasa değişikliğinden önce olduğuna dikkat çekti ve aleyhte bu hükmün geriye yürütülemeyeceğini savundu. ‘‘Anayasa'daki laiklik ilkesinin gerçek savunucusu ve teminatı RP'dir’’ diyen Erbakan, Başsavcının laiklik anlayışının ‘Hukuken kabul edilemez olduğunu’ savundu. Erbakan, yürütme organı üyesi başbakanların yargılanmaları yolunun açılmasının da Anayasa'ya aykırı olacağını ileri sürdü.

SAKLIMIZ YOK

Erbakan savunmasında, ‘‘Beynimizin arkasında gizli saklımız yok. En şeffaf parti biziz. Her şeyimiz ortada, bugüne kadar neyi düşünüp hedeflediysek, iktidara geldiğimizde onu yaptık’’ dedi.

Erbakan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, RP'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiğinin kanıtı olarak öne sürdüğü, Refahyol koalisyonunun ünlü ‘‘iftar kararnamesi’’yle ilgili de, ‘‘Bu her dönemde oldu ve doğaldır. Bütün hükümetler buna benzer düzenlemeler yaptılar. Eğer burada, bu mantığı uygularsanız o zaman Türkiye'de yargılanmayacak tek bir parti ve kimse bile kalmaz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!