Soyuz'da helyum sızıntısı

Güncelleme Tarihi:

Soyuzda helyum sızıntısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2004 15:25

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) görev süresi dolan ekibini Dünya’ya geri getirecek olan Rus Soyuz uzay kapsülünde çatlak olduğu ve aracın helyum sızdırdığı açıklandı. Rus yetkililer, çatlağın küçük ve önemsiz olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Rus Uzay Kurumu’nda yapılan açıklamaya göre, küçük olarak nitelendirilen çatlak uçuş güvenliği için tehlike arz etmiyor. Helyum sızıntısının da astronotlar açısından tehdit oluşturmadığı belirtildi. NASA yetkilileri de kesinlikle güvenlik endişeleri olmadığını duyurdu. Her iki kurum da cuma günü gerçekleşecek inişin ertelenmesine gerek duymadıklarını belirtti.

 

YETERİNCE HELYUM VAR

 

Çatlağı birkaç ay önce fark ettiklerini belirten Rus yetkililer, diğer Soyuz araçlarında da benzer sorunlar yaşandığını, ancak astronotları sağ salim Dünya’ya geri getirdiklerini vurguladı.

 

Yetkililere göre Soyuz’da geri dönüşü gerçekleştirmeye yetecek kadar helyum var. Helyum, atmosfere giriş sırasında aracı yavaşlatmaya yarayan motora yüksek basınç altında yakıt göndermeye yarıyor.

 

Haberin Devamı

Soyuz TMA-3 cuma günü , UUİ’nin sekizinci ekibi Amerikalı astronot Michael Foale ve Rus kozmonot Aleksander Kaleri ile dokuz günlük görev süresi dolan Hollandalı Andre Kuipers’i Dünya’ya geri getirecek. Kuipers'le birlikte geçen hafta istasyona ulaşan Rus kozmonot Gennady Padalka ve Amerikalı astronot Michael Fincke ise çalışmalara devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!