"Soykırımı inkar" Senato'dan geçerse ilişkilerin seviyesi düşer

Güncelleme Tarihi:

Soykırımı inkar Senatodan geçerse ilişkilerin seviyesi düşer
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 12:58

Fransız Senatosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını kabul etmesi durumunda, Türkiye’nin de karşı hamlede bulunacağı belirtildi.

Haberin Devamı

AFP haber ajansına konuşan bir Türk diplomat, tasarının bu ay içinde yapılması beklenen oylama neticesinde Senato'dan geçmesi halinde, Türkiye’nin harekete geçeceğini belirterek, “Türkiye’nin Paris’teki diplomatik temsilinin seviyesi düşürülebilir. Muhtemelen böyle bir adım atılır” dedi.

 

Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis, geçtiğimiz ay, 1915 olaylarının “soykırım” olduğunun inkarını suç sayan tasarıyı kabul etmişti. 577 üyeli mecliste 50 milletvekilinin oyuyla kabul edilen tasarı, “soykırımın inkarı”nın bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor.

 

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da ifade edilmişti.

 

Haberin Devamı

Ayrıca Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da istişareler için Türkiye’ye çağrılmıştı. Ancak Büyükelçi’nin önümüzdeki hafta Senato sürecini takip edebilmek için yeniden Fransa’ya döneceği ifade edildi.

 

TASARI BU AY İÇİNDE OYLANACAK
Fransız hükümeti, 10 Ocak günü toplanacak Senato Başkanlık Divanı’nda, tartışmalı yasayı gündeme aldırma konusunda fikir birliğine vardı.

 

Tasarı daha sonra, Anayasa Komisyonu’nun gündemine gelecek ve burada, Anayasa’ya uygunluğu açısından incelenip, yeniden Senato’ya gönderilecek. Fransa Senatosu’nun gündemi 22 Ocak tarihine dek dolu olduğundan, tasarının, 23-31 Ocak tarihleri arasında gündeme alınması bekleniyor.

 

Fransa, 2001 yılında, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!