Soykırım demedi ama memleketi kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Soykırım demedi ama memleketi kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 13:42

ABD Başkanı Barack Obama Ankara ziyaretinde 1915 olayları konusunda “soykırım” nitelemesi yapmaktan özenle kaçındı. Ancak tam da Obama Ankara’dayken, ABD’deki Ermeni diasporası Türkiye’ye sembolik bir “gol” attı.

Obama Ankara’da Çankaya Köşkü’nde, TBMM’de, Başbakanlık’ta temaslarda bulunurken, doğduğu yer olan Hawai’de yerel parlamento, 1915 olaylarını resmen “soykırım” olarak nitelendiren bir kararı kabul etti.
ABD’deki Ermeni diasporasının en güçlü çatı kuruluşu olan ANCA tarafından yapılan açıklamada, Hawai parlamentosu’nun dün aldığı kararla, ABD’de soykırımı resmen tanıyan 42. yerel parlamento olduğu duyuruldu.
ANCA’nın açıklamasında. Hawai parlamentosunun kararı “oybirliği” ile aldığı, kararda, 24 Nisan’ın “1915 Ermeni soykırımını tanıma ve anma günü” olarak ilan edilmesinin de yer aldığı ifade edildi. Kararda, yaklaşık 1.5 milyon Ermeni’nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde “soykırıma uğradığı”na ilişkin ifadeler de yer aldı.
ABD Başkanı Obama, ABD’nin Hawai Eyaletinin Honolulu adası’nda doğdu ve altı yaşına kadar burada yaşadı. Ardından, annesinin ikinci evliliği nedeniyle dört yıl kadar Endonezya’da yaşayan Obama, 10 yaşından sonra yine Hawai’ye döndü. Ortaokul, lise ve üniversite hazırlık okulunu da burada okudu.
Obama’nın 4 Kasım’daki Başkanlık seçimlerinden hemen önce ölen anneannesi de Hawai’de yaşıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!