Sosyeteyi dolandıran estetikçi

Güncelleme Tarihi:

Sosyeteyi dolandıran estetikçi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de sosyete, sanat ve siyaset dünyasından pek çok ünlüye estetik ameliyat yapan Fransız doktor Maurice Dray'in, pratisyen hekim olduğu ortaya çıktı. Dolandırıcılıkla suçlanan Dray için Avrupa Plastik Cerrahi Derneği Koordinatörü İtalyan Dr. Nicolo Scuderi, ‘‘Kozmetik ürünleri mucizevi ilaç diye satan Dray, Fransa'da hiçbir mesleki örgüte üye değildir. Türk hastalar danışmadan bu kişiye herhangi bir işlem yaptırmasınlar’’ dedi.

Türk sosyetesinde birçok ünlüye estetik ameliyatı yapan, Fransız pratisyen hekim Maurice Dray, İstanbul'da başlayan Avrupa Katılımlı 20'nci Ulusal Türk Plastik Cerrahi Derneği Kongresi'nde ağır şekilde suçlandı. Avrupa Plastik Cerrahi Derneği Koordinatörü İtalyan Nicolo Scuderi, Fransa'da çalışan ve Türkiye'de kendi icat ettiğini söylediği bazı kozmetik ürünleri, mucizevi etkileri olduğunu iddia ederek satan Dray için, ‘‘Dray, kendi ülkesi olan Fransa'da hiçbir mesleki örgüte üye değildir. Aslında pratisyen hekimdir. Türk hastalar danışmadan bu kişiye herhangi bir işlem yaptırmasınlar’’ dedi.

FRANK MİLYONERİ OLDU

Fransa'da küçük bir muayenehane sahibiyken, Türk müşteriler edindikten sonra 3 yıl içinde frank milyoneri olan Dray, artık Paris'in en lüks caddelerinden Champs Elysee üzerinde, Zafer Takı'nın tam arkasında satın aldığı gösterişli dairede hasta kabul ediyor. Fransa'da, Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılması yasak olmasına rağmen en fazla slikon satın alan estetikçi olarak bilinen Dray, Türk sosyetesinden müşterilerine Paris'te veya İstanbul'un beş yıldızlı otellerinde kiralanan salonlarda hizmet veriyor. İspanya'daki kardeşiyle, kendi adlarını taşıyan kozmetik ürünleri pazarlayan Drey'in, Paris'te, estetik merkezi açmak yerine muayenehanesini kullanarak, bakanlık kontrolünden de kurtulduğu bildirildi. Fransız yetkililer, slikonun özellikle yüzde kullanılması halinde yarattığı deformasyon nedeniyle estetik ameliyatlarda kullanımının yasaklandığını belirttiler.

DOLANDIRICILAR GEZİYOR

Kongrenin açılış kokteylinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Onur Erol ve Avrupa Plastik Cerrahi Derneği Koordinatörü Nicolo Scuderi, hastaları, sahte plastik cerrahlara karşı dikkatli olmaya çağırdılar. Kongrenin açılışında konuşan Prof. Erol da, ‘‘Estetik cerahinin de dolandırıcıları var. Bu insanlar ülke ülke geziyorlar. ve hastalara yanlış ameliyatlar uyguluyorlar.’’ dedi. Prof. Erol, Brezilya, İtalya ve Fransa'dan gelen estetik cerrah olmayan bazı hekimlerin Türkiye'de bazı klinikler aracağılıyla 20 bin dolar karşılığı yanlış operasyonlar yaptıklarını söyledi. Bu hastaların daha sonra kendilerine başvurduğunu belirten Prof. Erol, ‘‘Hastalarımıza, Avrupa'dan geldi diye tanımadığınız bir doktora ameliyat olmayın önerisinde bulunuyoruz. Yabancı bir doktora ameliyat olmak isteyen hastalar, derneğimize başvururlarsa, o doktorun kendi ülkesinde, estetik cerrahiyle ilgili kurumlara üye olup olmadığını öğreniriz’’ diye konuştu. Prof. Erol, Türkiye'de haksız rekabetle reklam yapan ve bir yöntemi ilk kez uygulanıyormuş gibi halka tanıtan 11 doktoru Türk Tabipler Birliği ve Sağlık Bakanlığı'na şikayet ettiklerini söyledi.

KONTROL GEREKLİ

Avrupa Plastik Cerrahi Derneği Koordinatörü İtalyan Nicolo Scuderi ise İtalya'da da ‘dolandırıcı estetik cerrahlar’ olduğunu ve bu sorunun dünyanın her yerinde yaşandığını söyledi. Ülke ülke gezen sahte cerrahların çok sıkı takibe alınması gerektiğini belirten Scuderi, adı duyulmamış yabancı hekimlerin, diplomalarına bakılması ve daha önce ameliyat ettikleri hastaların bulunması gerektiğini anlattı.

Ünlü müşteriler

Türkiye'den müşterilerine, lüks muayenehanesinde ya da Paris'te ve İstanbul'daki beş yıldızlı otellerde kiralanan salonlarda hizmet veren Dr. Maurice Dray'in adı, sosyetenin önde gelenleri arasında çok iyi biliniyor. Dray'in müşterileri arasında DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in de bulunduğu öne sürülüyor. Dray'in özellikle yüzündeki kırışıklıkları doğal ürünlerle giderme konusunda Çiller'e yardımcı olduğu iddia ediliyor. Sanatçı Ayhan Işık'ın eşi Gülşen Işık ile Emel Sayın'ın da arasında bulunduğu bir çok ünlü de, Dray'in müşterileri arasında sayılıyor.

600 cerrah kongrede buluştu

300'ü Avrupa, Amerika ve Asya-Pasifik ükelerinden olmak üzere toplam 600 uzmanın katıldığı Avrupa Katılımlı 20'nci Ulusal Türk Plastik Cerrahi Derneği Kongresi, Çırağan Sarayı'nda yarın sona erecek. Kongrede 90'ı yabancı bilim adamları tarafnıdna olmak üzere 179 bildiri sunulacak. Türkiye'deki yaşayan en eski Plastik Cerrah Prof. Halit Ziya Konuralp adına bir panel düzenlenecek olan kongrede, estetik cerrahideki yenilikler, el cerrahisi, onarım cerrahisi, kaza ve kanser sonrası bozuklukların düzeltilmesine yönelik yenilikler tartışılacak. Türk Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Onur Erol da, kongrede ev sahipliği yapıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!